Čas priprave: 30 minut
Št. porcij: 3
Cvetača je tako vsestranska, da mi je prav žal za vsakogar, ki je še ne pozna v vseh njenih oblikah. :) Sama ji pravim kar podcenjena zelenjava, ki si zasluži več pozornosti!
Iz cvetače lahko pripraviš vse, kar si zamisliš:
cvetačne zrezke, cvetačno juho, cvetačni curry, cvetačni rižek, cvetačne "wingse", pečeno cvetačo za v solato ali kot dodatek v solatni skledi ... In seveda cvetačni pire.
Ko poskusiš ta recept za cvetačni pire s česnom, bo pire krompir nekaj časa na stranskem tiru, obljubim. ;)
Iz vsega 6 sestavin lahko v 30 minutah z zelo malo dela narediš to krasno prilogo, ki se prileže ob vseh priložnostih in letnih časih.
Cvetačni pire s česnom je
-
enostaven za pripravo,
-
polnega okusa,
-
vsestranski.
Priporočam ti, da ga čim prej poskusiš, ne spreglej pa tudi namigov pod receptom.
Pa dober tek!
pripomočki
ponev |
nož in deska |
kuhalnica |
Sestavine
1 | glava cvetače |
|
2 | žlici | rastlinskega masla ali olivnega olja |
2 | stroka | svežega česna, sesekljanega |
1 | ščepec | soli |
1 | ščepec | črnega popra |
do 1/4 |
skodelice |
domačega (nesladkanega) mandljevega mleka |
|
|
sveža zelišča ali veganski parmezan posip za okras |
CVETAČNI PIRE S ČESNOM - Postopek priprave
Cvetačo nareži oz. natrgaj na cvetke. Skuhaj nad soparo (približno 20 minut oziroma dokler cvetki niso mehki). Odstavi s sopare in pusti, da se rahlo ohladi.
V tem času nasekljan česen popraži v stopljenem rastlinskem maslu ali olivnem olju, na srednji temperaturi, 2-3 minute. Lahko malo porjavi, a pazi, da se ne zapeče preveč.
Cvetačo daj v blender oziroma v multipraktik (sekljalnik) - če je premajhen, v več rundah. Spasiraj, da dobiš kremni pire. Nato dodaj še maslo/olje s česnom, sol in poper. Še malo spasiraj.
Cvetačni pire zdaj poskusi in ga prilagodi svojim željam: dodaj več soli, popra, masla, česna, mandljevega mleka (da bo pire redkejši).
SERVIRANJe
Cvetačni pire s česnom postrezi v skodelici, potresen s svežimi zelišči (nasekljan peteršilj bo super) ali veganskim parmezan posipom. Po želji dodaj še ščep soli in popra. Postrezi še vročega
💡Namig #1: če ti je všeč močnejši okus česna, lahko pustiš surovega in ga ne prepražiš v olju. Lahko pa ga tudi povsem izpustiš, seveda.
💡Namig #2: če želiš bolj "sirast" okus, vmešaj še žlico prehranskega kvasa oz. kvasnih kosmičev.
💡Namig #3: za razliko od krompirjevega pireja se cvetačni pire s česnom do 3 dni obdrži v hladilniku in ga lahko tudi pogreješ.
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.