True

Kremne juhe, ki pogrejejo

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    60 minut

   Št. porcij:    4/ juho

Spodaj smo ti pripravili kar dva recepta za juhi, ki te pogrejeta od znotraj navzven. Kot boš videla, se to ne zgodi samo zato, ker je juha topla jed - pri tem pomagajo tudi sestavine. Obe juhi zaznamujejo bolj jesensko-zimske sestavine, za piko na i pa jima dodaj gremolato iz radiča in nekaj krekerjev. 

na sliki sta dve osebi, ki jesta juho, slikani od zgoraj, zraven je več posipov in dodatkov v posamičnih skodelicah


potrebuješ

merilne skodelice
lonec za juho
nož in deska
blender

Sestavine za bučno juho

1/2-1 buča maslenka
1 čebula
ščep janeževih semen
1/2 skodelice rdeče leče
1 liter jušne osnove ali vode


sol in poper po okusu
1 ščep muškatnega oreščka
1/2
pomaranče (sok in lupinica)


olje

Postopek priprave

1

Maslenko izdolbeš in narežeš na koščke. Lahko jo predhodno spečeš v pečici na 180 stopinjah °C (približno 20 minut.) 
Nato sesekljaš čebulo.

2

V posodi na nekaj kapljicah olja popražiš čebulo, dodaš semena janeža, rdečo lečo in ostale začimbe. Nato dodaš pečeno bučo ter zaliješ z jušno osnovo.

Kuhaš še okrog 10 minut, da se okusi dobro prepojijo. Na koncu dodaš še sok in pomarančno lupinico ter vse skupaj dobro premešaš.

Juho do gladkega spasiraš.

potrebuješ

merilne skodelice
lonec za juho
nož in deska
blender

Sestavine za gobovo juho

1 čebula
stroka česna
1 skodelica rjave leče
200 g mešanih gob (jurčki, šampinjoni, shitake ...)
1/4 skodelice belega vina
1 jušna žlica tamari sojine omake
1 liter jušne osnove ali vode
jušni žlici smetane za kuhanje
1 ščep timijana in majarona
1 ščep muškatnega oreščka


sol in poper po okusu


olje

Postopek priprave

1

Sesekljaš čebulo in česen.
Gobe narežeš na rezine ali trakce (po želji).  

2

V posodi na nekaj kapljicah olja popražiš čebulo, česen, rjavo lečo in ostale začimbe. Nato dodaš gobe, zaliješ z jušno osnovo in na srednjem ognju kuhaš približno 15 minut.

3

Na koncu doliješ belo vino, smetano za kuhanje in tamari sojino omako. 
Kuhaš še približno 10 minut, da vino izpari in se okusi dobro prepojijo.
Juho spasiraš toliko, da še vedno ostane nekaj celih koščkov.

SERVIRANJe

Juho serviraš v skodelice in po želji posuješ z gremolato ali praženimi semeni. Zraven se super podajo razni krekerji ali pa košček kruha. 

na sliki sta dve osebi, ki jesta juho, slikani od zgoraj, zraven je več posipov in dodatkov v posamičnih skodelicah
Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.