True

spoznaj, kako se gutsyke ustavimo

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Ni bilo vedno tako, ni bilo vedno lahko.

Ni bilo vedno tako, ni bilo vedno lahko. A danes vsekakor vemo, da je bilo vredno. Si se kdaj vprašala, zakaj imaš toliko stvari in toliko malo časa, zakaj hitiš in za kakšne/katere trenutke ti vedno zmanjka časa? Ti misli nenehno bežijo, ni dovolj časa v miru pojesti, se ustaviti ali pogledati naokoli in se preprosto vprašati, kako si? Nujno je, da si postaviš realne in zate pomembne cilje in da se postopoma naučiš biti prisotna v trenutku.

Kako se me v dnevu ustavimo in zmanjšamo divji ritem življenja, pa si preberi spodaj.


eva

Prepričanje, ki sem ga dolgo časa nosila s seboj, je bilo, da več stvari kot prečrtam s svojega “TO-DO”-ja, več veljam. Kako zelo sem se motila. Navidezna pomembnost in hiter način življenja sta v meni pustila posledice. Vedela sem, da ne grem po pravi poti in iz enega ekstrema v drugega sem poskušala najti ravnovesje. In z drvečega vlaka, kjer je tvoja vrednost opredeljena s tvojim delom, uspehom in dosežki, sem morala izstopiti. Zavestno sem se v dnevu večkrat ustavila in samo opazovala. Ko sem imela še tisoč stvari za narediti, sem se ulegla na tla in strmela v strop. Znotraj me je razžiralo kaj vse me še čaka, kaj vse bi morala. Tako sem začela z meditacijo, sprva nisem imela pojma, kaj počnem. A sem zaupala - tako sebi kot procesu. V moje življenje so prišli čuječnost, pisanje dnevnika, gibanje, zdrava prehrana, nega telesa - in te stvari so postale moja prioriteta. Primer: spanec je postal pomembnejši kot kup umazane posode v koritu. To je primer konkretnega orodja, ki je meni res pomagalo. Naučila sem se biti v trenutku in še danes se večkrat v dnevu ustavim. Naredim meditacijo sredi dneva, odidem na sprehod v gozd sredi delovnika, grem na masažo sredi tedna (kje piše, da se to počne le za vikend?) in se opomnim, kaj je resnično pomembno v življenju. Če ne veš, kje začeti … Predlagam, da z urejeno rastlinsko prehrano in dovolj spanca - to sta za moje pojme prva in najpomembnejša koraka.

aleksandra

Še nedolgo nazaj nisem vedela, kaj sploh pomeni to, da se ustaviš za 5 minut (ali manj) in takrat ne delaš, ne narediš nič. To se mi je zdelo popolnoma nepotrebno in nemogoče … saj je bilo pri meni vse že vnaprej splanirano. Npr. danes zvečer imam meditacijo, ob tej in tej uri delo, jogo, ob tej uri spim. 

Vse dokler nisem dobila otrok. Onidve sta me naučili, da se lahko ustavim, da je ok, če se igram in odklopim sredi dneva (in ja, tudi sredi tedna), da me bo vse počakalo in da nikoli ni nič tako nujnega, da bi se podrl cel svet. 

Danes se znam ustaviti, saj sem se naučila. To je videti tako, da se večkrat preprosto samo usedem, uležem, stojim … Sploh ni pomembno, kaj naredim, pomembno je le, da se ustavim. Kar je pomembno je to, da poskusim ne misliti na nič, ampak samo sem in se opazujem. Največkrat preprosto dobesedno gledam v zrak ali pa mali dve, kako se igrata. Nekajkrat globoko vdihnem in vse breme v veliki večini primerov izgine (seveda se hitro vrne, ker vseeno ne zdržim predolgo v takem položaju - a teža bremena je lažja). 

Tudi meni sprva to ni bilo lahko dosegljivo, ampak danes vem, kako zelo se izplača. Na svet okoli sebe začneš gledati zelo drugače. 


Polona

Od nekdaj sem čutila, da imam vso moč in energijo tega sveta! Da zmorem vse in še več. Toliko stvari, kot je zanimalo mene, toliko zadev, kot sem jih želela opraviti, prebrati, se naučiti, doživeti - od nekdaj bi vse in še več ... Po porodu sem kaj hitro ugotovila, da so prioritete drugje in da je v tem času še kako nujno, da se zavedam same sebe, da poskrbim za svoje zadovoljstvo in srečo in konec koncev svoje osnovne potrebe, saj je od mojega počutja odvisno še vse kaj drugega kot le obkljukan seznam in pohvala šefa, staršev, moža. Naenkrat je bil zame najbolj pomemben urnik spanca, prehrane, počitka in dela na sebi; in ne samo zaradi otroka, temveč predvsem zase. Takrat sem se začela zavedati, da je neka magičnost na poti tega počasnega tempa in da obstaja možnost oziroma odločitev živeti življenje v polnosti. Ko imaš čas se ustaviti, začutiti, se slišati in si prisluhniti, se odzivati na vsakdanje stvari in zadeve, ki so bile prej tako avtomatske, da niti čutila nisem, da sem se povozila ali če sem to sploh jaz. Včasih si s kakšno situacijo prisiljen pogledati ali začutiti drugače, kot si bil navajen, pogosto pa je super, da do tega prideš sam - takrat, ko je še pravi čas. Zaupaj si, moč je v tebi, če zmorem jaz, zmoreš ti. Življenje je tako lepo in tako enostavno, le če si dovoliš ustaviti se in si prisluhniti. Biti prisotna v trenutku je tisto, k čemur stremim v vsaki situaciji. 


Punce ti preko Gutsy skupnosti želimo ponuditi oporo na tvoji poti. Z nami je lahko bistveno lažje, lahko te je manj strah, z nami si lahko močnejša. Na tej poti boš kmalu sama začutila, da si ti tista, ki vodi in se aktivira. Da je vse odvisno od tebe. Predale ti bomo orodja, da bo lažje, da bo hitreje, da bo prijetneje in da boš začutila premike v sebi. 

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.