True

Gutsy pogled na gibanje

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

gibanje je del našega življenja

Vsaka izmed nas se je našla skozi različna obdobja in udejstvovanja v eni ali več oblikah gibanja in hvaležne smo, da gibanje vključujemo v naš vsakdan. Naj bo to trening za moč, joga, pilates, funkcionalne vadbe, sprehodi ali zgolj tek za našimi otroci. 
Da pa nas še malo bolje spoznaš, smo na kratko opisale vsaka svojo zgodbo.

eva


Verjamem, da sta um in telo povezana in močnejše kot je telo, močnejši je um. Od male športnice, ki je trenirala raznorazne športe (ja, tudi karate in golf), sem zrasla v žensko, ki se je nekje vmes na poti izgubila. Opustila sem gibanje in ko sem se ponovno vrnila nazaj, sem pričela s hard-core treningi, preštevanjem kalorij ipd. Moje telo je bilo izčrpano in pod stresom. Sledila je licenca za osebno trenerko, izkušnje s skupinskimi treningi in individualno trenerstvo. In delo na sebi. Telesu, ki sem ga prej zlorabljala za namene estetike, sem prvič prisluhnila. Dovolila sem si čutiti in dojela, da dober trening ne pomeni, da delam na vse ali nič. Dober trening je zame vožnja s kolesom. Dober trening so zame hribi, trening za moč in joga. Dober trening je zame intenziven trening, ko sem naspana in imam dovolj energije. Gibanje je moja prioriteta in danes vem, da ni potrebno, da celo svoje življenje podredim temu. Balance. Na neki točki sem našla stik s svojim telesom in verjamem, da ga lahko tudi ti. Gibam se veliko bolj intuitivno, poslušam, kaj mi telo sporoča (glede na nivo energije, menstrualni cikel itd.) in nato izberem primeren trening zase. Gibanje je zame moč, ki jo občutim, in boljša kakovost življenja. Gibanje je zame umiritev in odklop. Gibanje je zame način življenja. 


aleksandra


Ljubezen do gibanja pri meni ni nikoli prišla naravno, ampak je bilo to nekaj, kar sem se skozi čas naučila vzljubiti. Kot punčka in najstnica nisem nikoli zelo uživala v gibanju, ki mi je bilo takrat na voljo v šoli. Ko pa sem se približevala polnoletnosti, se mi je pogled na gibanje počasi spremenil in takrat in še dolga leta naprej je bilo gibanje prisotno prav zaradi zunanjega videza. Nikoli se nisem uspela tako zelo poistovetiti z vsem, kar sem počela. Potem pa je v moje življenje vstopila joga (ali pa sem se sama odločila, da jo vpeljem v del mojega vsakdana). Od takrat naprej na gibanje gledam drugače. Skozi leta prakse sem se naučila poslušati svoje telo in pa tudi um, s katerim imam še danes največ dela. Če se ne gibam, mi telo samo sporoča, da mu nekaj ne ustreza, in takrat točno vem, kaj je. Danes mi je gibanje pomembno, saj tako izklopim glavo, ampak le če je to pravo gibanje, v katerem res uživam. Ne maram delati nekaj, kar je “pod prisilo” oziroma ker to "moram", ker že dolgo nisem (npr. moram s kolesom v hrib, ker že odkar imam otroke, nisem šla). Ne, tega ne počnem več in se s tem ne ukvarjam več. Ugotovila sem, da moram prisluhniti svojemu telesu, ker samo takrat lahko uživam. Pa tudi če to pomeni, da kdaj na sončen dan obležim na kavču, brez slabe vesti in vem, da nič ne zamujam.

polona

 

Sama sem s športom povezana že od rojstva. Moj oče je imel pomembno vlogo pri mojem športnem udejstvovanju praktično od začetka; on me je naučil smučanja, plezanja, drsanja, iger z žogo in plavanja ter me praktično navduševal nad vsemi športi. Že v osnovni šoli sem trenirala vse mogoče športe; od tenisa do plesa in plezanja, kasneje sem se našla v odbojki, kjer sem res uspešno vztrajala do začetka svojih študijskih let. Odbojka in timski športi so bili zame zabava in čisti užitek, brez fokusa na karkoli drugega. Ko pa sem po prometni nesreči morala s tem športom zaključiti, sem se zavedala, kaj vse je to meni predstavljalo. Ne samo gibanje, temveč motivacija in želja po uspehu, dokazovanju ter pripadnosti. Zunanji videz telesa in notranje dobro počutje sta bila avtomatsko del tega. Potem pa sem začela hoditi na vadbe, fitnese, na različne rekreacije in iskala nek ta smisel in dobro počutje. Šele v dobi odraslosti sem ga zopet našla - v jogi, v dihu, v pilatesu in umirjenih treningih za moč, v pohodih, sprehodih, v vadbah, kjer čutiš svoje notranje mišice, svojo povezanost s fizičnim telesom, v zavedenem gibanju. Zame je danes gibanje del življenja, ko povežem svoj um s svojim telesom. Želim si, da bi ga še pogosteje vključevala v vsakdan in da bi si vedno znala vzeti čas za to. 


Kaj pa tebi predstavlja gibanje? Pusti nam komentar ali pa nas na svoji sliki v gibanju označi na socialnih omrežjih (@gutsy.si). Bomo zelo vesele, da se spoznamo in vidimo, kje so naše skupne točke. ;)

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.