True

Domače mandljevo mleko - zakaj ga raje pripraviti doma?

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Domače ali kupljeno mandljevo mleko? To je velikokrat dilema, ko pride do tega, da nimaš časa, nimaš doma dovolj sestavin oziroma mogoče niti ne veš, kako se lotiti priprave. 

Naj ti zaupam, da je priprava domačega mandljevega mleka res zelo enostavna in hitra. 5 minut in na mizi imaš sveže domače mandljevo mleko!

Razkrivam ti, zakaj ga sploh pripraviti doma in kakšne so prednosti ter značilnosti domačega mandljevega mleka.

sočenje mandljevega mleka v črno skledo na rjavi mizi s steklenico mleka, mandljev in sirne osnove

zakaj sploh domače mandljevo mleko?

Ko se nekdo odloči, da bi živalsko mleko zamenjal za rastlinsko, se pogosto zgodi, da slednjega nekako ne more piti, ker je v veliki večini presladko. To je res nekaj, česar skoraj sigurno nisi vajena - piti sladko mleko. Zato je domače mleko zelo dobra alternativa kupljenim mlekom, saj ni popolnoma nič sladko, poleg tega pa še točno veš, kaj daš noter. 

Glavne prednosti domačega mandljevega mleka:

 1. Ni sladko, kar pomeni, da vsebuje manj kalorij v primerjavi z mlekom živalskega izvora oziroma kupljenimi mleki. S tem pa tudi manj vplivaš na dvig krvnega sladkorja.

 2. Bogat z vitamini. Verjetno veš, da so mandlji zelo bogati z vitamini, predvsem vitaminom E, ki zelo dobro vpliva na uravnavanje želodčne kisline in stresa.

 3. Bogat vir kalcija. Verjetno si že slišala, da v primeru, da ne boš uživala mleka živalskega izvora, ne boš v telo vnesla dovolj kalcija. No, mandlji veljajo za dober vir kalcija, ki pa mora biti za uravnoteženo prehrano dopolnjen še z drugimi rastlinskimi viri kalcija. 

 4. Vsebuje znane sestavine. Mleko, ki ga pripraviš doma, vsebuje točno tiste sestavine, ki jih sama dodaš v blender, pa naj bo to kakav ali pa sladilo.

 5. Super hitro pripravljeno in vedno sveže. Domače mandljevo mleko je vedno sveže, saj se v zaprti steklenici obdrži do 3 dni. 

 6. Brez problema ga lahko uporabiš v slanih in sladkih jedeh. Odlično se obnese tako pri pripravi glavnih jedi kot tudi sladic ali pa jutranjih kaš oziroma kot mleko, ki ga ješ z domačo granolo. 

Katera od prednosti domačega mandljevega mleka je najbolj všeč tebi?

priprava domačega mandljevega mleka

Priprava domačega mandljevega mleka je hitra in zelo enostavna. 

Potrebuješ: 

 • mandlje

 • vodo

 • blender

 • skledo

 • gazo, tetra plenico ali namensko vrečko za precejanje mleka

 • steklenico

črna skleda domačega mandljevega mleka in skodelica mandljev na rjavi podlogi

postopek priprave domačega mandljevega mleka

Za pripravo domačega mandljevega mleka potrebuješ:

 • 1 skodelico mandljev, predhodno namočenih,

 • 4 skodelice vode.

Namočene mandlje in vodo daš v blender in zblendaš, da dobiš belo tekočino. Jaz blendam nekje 40-60 sekund, vendar je dolžina blendanja zelo odvisna od samega blenderja. 

Tekočino precediš skozi gazo ali za to namenjeno vrečko, zliješ v steklenico in uživaš v svojem svežem domačem mandljevem mleku. Hraniš ga v zaprti steklenici v hladilniku nekje do 3 dni.

Vedno po želji lahko dodaš razne dodatke za sladilo (datlje, agavin sirup, med) ali pa kaj drugega za dodaten okus. Preveri nam zelo ljubi recept Mandljevo mleko z okusom.

malo več o mandljevem mleku

Malo več o mandljevem mleku sem govorila znotraj našega Brezplačnega 4-dnevnega retreata. Tam si lahko ogledaš video priprave domačega mandljevega mleka in še veliko drugih receptov, aktivnosti ter nasvetov za tvoje kar se da uravnoteženo življenje zaposlene ženske. 

Pripravi svoje domače mandljevo mleko, ga pofotkaj skupaj s svojo najljubšo jedjo in nas na družabnih omrežjih označi z @gutsy.si. 


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.