True

Kakav ali rožičeva moka - kdaj izbrati katero sestavino?

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

  V tem članku ne bomo govorili o čokoladi - morda kdaj drugič. Bomo pa ugotavljali, kakšna je razlika med kakavom in rožičevo moko oziroma kdaj izbrati kakav in kdaj rožičevo moko. Rožičeva moka je namreč v raznih receptih pogost nadomestek kakavu. Nekateri trdijo, da si kakavo in rožičeva moka po okusu niti slučajno nista podobna, drugi ju ne morejo ločiti. Kaj meniš ti?

  kakav in rožič slikovna primerjava

  O kakavu

  Surov kakav so cenili že starodavni Maji. In imeli so prav, saj je kakav res poln pomembnih makro- in mikrohranil, ki prinašajo številne prednosti za zdravje. 

  strok kakavovca s kakavovimi zrni

  Kakav je odličen vir beljakovin in vlaknin, vsebuje pa tudi vitamine B, vitamin E, železo, fosfor, kalij, baker, mangan, žveplo, kalcij in cink. Kakav vsebuje več flavonoidnih antioksidantov kot kateri koli drugi sadež; to je pomembno za zdravje srca, ožilja in splošno dobro počutje.

  O rožiču oziroma rožičevi moki

  Rožič izvira iz Sredozemlja in ni v sorodu s kakavovcem. Surov in nesladkan kakav je nekoliko grenak, medtem ko je rožič slajši, nežnejši in ima popolnoma drugačno prehransko vrednost.

  rožičeva zrna s stroki in rožič v prahu

  Rožič ne vsebuje stimulansov, kot sta kofein ali teobromin, običajna za kakav (brez skrbi, v majhnih količinah sta dobrobitna). Rožič ima v primerjavi s kakavom precej manj maščob in več ogljikovih hidratov (tudi sladkorjev). Rožič se lahko pohvali z več kalcija, kakav pa z več železa, bakra, magnezija, mangana in drugih pomembnih mineralov. Rožič ne vsebuje prej omenjenih flavonoidov. To ne pomeni, da mu primanjkuje pomembnih mikrohranil - vseeno je bogat z vitamini A in B, železom, beljakovinami in kalijem.

  kakav ali rožičeva moka - kdaj izbrati katero sestavino?

  Kakav in rožičeva moka načeloma nista nekaj, kar bi res zlahka primerjali. Le redko namreč uporabimo samo surov kakav in samo surovo rožičevo moko. Običajno kakav in rožičevo moko vmešamo v pijače, sladice in druge jedi.

  Posamezniki, občutljivi na kofein in visok krvni tlak, naj raje izberejo rožič. Ko pripravljaš sladico, ki mora biti polna čokoladnega okusa, seveda izberi kakav. Kakav pa vedno lahko nadomestiš z rožičevo moko, ko pripravljaš ovseno kašo, ovsene kosmiče, granolo ali smutije. Pazi le, če si pozorna na vnos sladkorja, saj ga rožič vsebuje več. 

  Ko se sprašuješ kakav ali rožičeva moka, izberi torej glede na trenutne preference; poskrbi le, da izbereš ekološko pridelane in surove izdelke (“raw”), brez dodanih sladkorjev in drugih aditivov. Naj bodo tvoji obroku vedno uravnoteženi, minimalno procesirani in kar najbolj polnovredni in zdravi.


  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.