True

Pokukaj v Aleksandrino kuhinjo

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Vsaka izmed nas ima kuhinjo založeno in organizirano na svoj način. Jaz imam vsekakor svoj sistem, ki pri meni dobro deluje.

Kaj vse najdeš v moji kuhinji? Huh, težko bi bilo odgovoriti in našteti vse. Namreč nemogoče je zapisati vse, saj je že nepogrešljivih stvari v moji shrambi veliko. Že precej vrst mok do še več vrst začimb in zelišč. Res obožujem raznolikost, ki jo potem lahko vpeljujem v svoje jedi. 

moja kuhinjska shramba

Svojo kuhinjsko shrambo delim na sveže in suhe sestavine oziroma živila. Na ta enak način oblikujem tudi svoje nakupovalne sezname. Skratka, vse ima svoj smisel, saj se na ta način najbolje lahko organiziram in takoj opazim, če mi česa primanjkuje. 

Vsak teden (ali pa mogoče vsak drugi teden) se sprehodim skozi kuhinjske omarice in si zapišem, kaj manjka. Vedno imam pri sebi prazen osnutek svoje “shopping liste”, kamor si delam zapiske, ki potem “krasijo” hladilnik in čakajo, da se mi pridružijo v trgovini. 

Na enak način kot svoj nakupovalni seznam imam razdeljeno tudi svojo kuhinjsko shrambo.

Mogoče se zdi malo nenavadno in preveč striktno, ampak je povsem logično tudi za druge družinske člane. Tako se izognem nepotrebnim vprašanjem. 

Odoo • Text and Image

Nepogrešljive sestavine v moji kuhinji

1. SVEŽE SESTAVINE

Med svežimi sestavinami glavno vlogo igra zelenjava. Sadje malo manj, čeprav odkar imam otroke, je tudi to postalo na rednem seznamu. Preprosto obožujem, kar nam narava nudi v različnih delih leta. 

Jesen, zima

- kodrolistnati ohrovt (ta je pravi zmagovalec pri meni v hladilniku in na domačem vrtu),
- zelje,
- korenje in rdeča pesa,
- zimske solate, kot sta npr. radič in endivija,
- sladek krompir in oranžne buče,
- limone in pomaranče,
- ingver,
- pa tudi kakšna domača jabolka, ki mi vedno pridejo prav ...


Pomlad, poletje

- sveža zelišča, 
- zucchini bučke, 
- kumare, 
- mlade solatke in zelenje (vse in v kakršnikoli obliki),
- šparglji, 
- regrat, 
- domače mlade koprive, 
- brokoli, 
- paradižniki,
- jagodičevje, 
- češnje, 
- breskve ...


2. Suhe sestavine

Suhe sestavine pri nas niso toliko pogojene s sezonsko ponudbo, saj so dosegljive skozi vse leto.

Naštevam nekaj svojih najljubših:

- začimbe (sol in poper sta osnova, potem pa najdeš pri meni vse od cimeta, kurkume in vanilije do kardamoma, chipotle paprike in za’atar mešanice),
- prehranski kvas oziroma kvasni kosmiči,
- različne vrste mok, tudi brezglutenskih, tako da lahko vedno pripravim kakšne krekerje, kruh in palačinke (te so zmagovalke pri mojih puncah),
- različni oreščki in semena,
- bel, rdeč in črn fižol,
- rdeča in zelena leča,
- proso in ajda.


To je le nekaj sestavin izmed mnogih v moji kuhinji. Raznolikost sestavin in začimb mi omogoča veliko prilagodljivost in hitro pripravo polnovrednih ter okusnih rastlinskih obrokov. Ta organiziranost mi res olajša življenje in zato je moj nasvet, da pričneš z organiziranim pisanjem nakupovalnega seznama in se v kuhinji samo še prepustiš svoji ustvarjalnosti. 

Tukaj pa si na kratko lahko ogledaš mojo kuhinjo preko IGTV.


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.