True

domači zeleni piling s spirulino (recept)

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Razni domači pilingi so stalnica v moji kopalnici... 

Je pa res, da si rada pripravim piling za vsak letni čas posebej oziroma glede na sezono: pomlad/poletje in jesen/zima. 

V toplejših mesecih si rada pripravim osvežilne pilinge, tudi z algami, kot sta klorela in spirulina, ki na telo delujeta zelo očiščevalno. Kajti če je pomlad čas za spomladansko čiščenje prostorov, je edino prav, da očistiš tudi svoje telo, v katerem res bivaš 24/7.

Morda alge že poznaš - kaj pa domači piling z algami? Preberi več o značilnostih zelenih alg, razlikah med klorelo in spirulino, spodaj pa te čaka še moj najljubši recept za domači zeleni piling s spirulino. 

alga spirulina v prahu, v skodelici in na žlici

ZELENI ALGI KLORELA IN SPIRULINA

Ali poznaš zeleni algi klorelo in spirulino? Si že kdaj slišala, kako vitaminsko in mineralno bogata rastlina je alga? 

3 glavne značilnosti zelenih alg so: 

 • Velika vsebnost klorofila, ki je nujen za naše telo (pomaga imunskemu sistemu, razstruplja in odpravlja toksine, čisti črevesje, poživlja).

 • Velika vsebnost beljakovin, ki so po svoji sestavi zelo podobne beljakovinam živalskega izvora; to pomeni, da je zelene alge zelo priporočljivo vključevati tudi v prehrano.

 • Visok delež mineralov, kot so magnezij, železo, kalcij,...

Spodaj preberi nekaj značilnosti spiruline in klorele, ki sta si sicer zelo podobni, a se vseeno nekoliko razlikujeta.

Alga spirulina

Je modro-zelena alga. Ker je zelo prilagodljiva, raste v različnih vodah (slanih in sladkih) po vsem svetu. Njena barva je posledica vsebnosti klorofila in fikocianina v njeni celični strukturi.

Spirulina se lahko pohvali z visoko vsebnostjo beljakovin, ki se po svoji sestavi lahko primerjajo z beljakovinam živalskega izvora. Prav tako pa je zelo bogata z aminokislinami.

Je lahko prebavljiva, zato je zelo primerna in hranljiva za starejše, bolne in športnike. Blagodejno vpliva na zdravje mišic, kosti in srca. Nekatere študije kažejo, da redno uživanje spiruline poveča mišično maso.

Vsebuje ogromno vitaminov skupine B in mineralov, kot so železo, kalcij, cink, magnezij, natrij, mangan, selen, krom, jod, pa tudi klorofil, betakaroten in elektroliti. 

Si vedela, da se magnezij zelo dobro absorbira v tvoje telo prav skozi celice? Spirulina je super izbira.

Alga klorela

Je enocelična zelena alga kroglaste oblike. Raste v manjših stoječih vodah, mlakah in ribnikih. 

Klorela vsebuje res zelo visok delež klorofila (od koder je dobila tudi ime), ki je hrana za naše telo. Tako kot spirulina tudi klorela vsebuje beljakovine, ki se po svoji sestavi lahko primerjajo z beljakovinami živalskega izvora, in je bogata z aminokislinami.

Je izredno bogat naravni vir betakarotena, vitaminov A, B-kompleksa, C in E. Prav tako vsebuje zelo veliko mineralnih snovi, kot so fosfor, kalij, magnezij, žveplo, železo, kalcij, mangan, baker, cink in kobalt.

Ima zelo močan razstrupljevalni učinek na telo, saj nase veže strupene snovi iz črevesja. S  tem pomaga tudi pri izboljšanju oziroma uravnavanju prebave.

Spodbuja delovanje jeter, ki so ključnega pomena za razstrupljanje.  


Da povzamem:

 • sama algo spirulino najraje dajem v domače kozmetične pripravke,

 • klorelo pa uživam oralno, saj res blagodejno in razstrupljevalno vpliva na moje črevesje.

Čeprav dnevno zelo skrbim za dovoljšen vnos zelenja, je uživanje klorele še dodaten plus za mojo prebavo in posledično celotno telo od znotraj navzven. 

Spodaj je tudi recept za moj najljubši domači zeleni piling s spirulino.

RECEPT ZA ZELENI PILING S SPIRULINO

Sestavine

 • 1 skodelica soli

 • 1 čajna žlička spirulina alge

 • ½ skodelice olja (kokosovega, mandljevega ali sezamovega)

 • 8 kapljic eteričnega olja rožmarina

 • 6 kapljic eteričnega olja mete

 • 6 kapljic eteričnega olja limone

Postopek

Vse sestavine zmešaš v skodelici in shraniš v zaprtem steklenem kozarcu.

Zeleni piling s spirulino naneseš na kožo do 2-krat tedensko (tako v pomladnem času naredim jaz). Sama si ga včasih natrem takoj po suhokrtačenju in potem sperem s toplo vodo. Vse skupaj pa zaključim z mrzlo vodo. 

Boš poskusila ta domači zeleni piling s spirulino? Povej nam, kakšen se ti zdi!


NIMAŠ ČASA?

Če te mika, da bi poskusila, pa ne najdeš časa zase, ti toplo priporočamo, da se sprostiš na našem brezplačnem 4-dnevnem virtualnem retreatu (umiku).

Ne pozabi: 4-dnevni retreat je popolnoma brezplačen, vzel ti bo pol ure na dan, po zaključku pa se boš počutila bolje in spet povezana sama s sabo.

Pridruži se nam!

Ustanoviteljice portala Gutsy.si med meditacijo

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.