True

Kaj je masaža trebuha in kako jo izvajati

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Morda si za masažo trebuha že slišala, morda še ne. Obstaja verjetnost, da jo že izvajaš - intuitivno, takrat, ko čutiš, da bi črevesje potrebovalo malo spodbude še "od zunaj". Da se ne boš več spraševala, ali je tvoje izvajanje masaže trebuha pravilno, je Aleksandra zapisala vse o tej zanimivi in koristni praksi, ki jo izvaja že več let.

masaža trebuha - roke na trebuhu

Kaj je masaža trebuha?

Masaža trebuha oziroma trebušne votline je praksa, ki v naši okolici mogoče (še) ni zelo poznana, a ima veliko pozitivnih učinkov pri težavah, povezanih s prebavo, zlasti zaprtjem ali napihnjenostjo.

Izvajaš jo lahko doma sama ali pa si raje privoščiš daljšo in bolj poglobljeno masažo pri maserju. Zapomni si, da je to dobro izvajati kadarkoli, ne le v času, ko načrtno bolj paziš na svoj dnevni življenjski slog. Kadar si lahko vzameš čas zase in se dogovoriš za masažo v raznih salonih oziroma wellnessih, je to super dobrodošlo. Glej le, da masažo trebuha vedno izvajaš na prazen želodec oziroma ne takoj po jedi.

Seveda pa vse to lahko na redni bazi izvajaš sama doma, saj je že 5 minut na dan dovolj, da tvoje telo zazna spremembe. Le pozorna bodi, če si noseča oziroma imaš kakšna druga diagnosticirana zdravstvena stanja. V teh primerih se posvetuj s svojim zdravnikom. 

Na splošno velja, da masaža zelo pozitivno vpliva na fizično in mentalno počutje.

Glavne prednosti redne masaže trebuha so:

  1. Zmanjšanje zaprtosti, saj z rahlim pritiskom na svoj trebuh povzročaš boljšo aktivnost in prekrvavljenost črevesja.

  2. Izboljšanje prebave. Enako kot pri zmanjšanju zaprtosti, ravno pravšnji pritiski na trebuh (ne smeš čutiti nobene neprijetnosti) povzročajo sproščanje trebušnih mišic, kar vpliva na dodatno stimulacijo črevesja in s tem prebave.

  3. Zmanjšanje napihnjenosti. S pritiski in krožno masažo povzročiš, da se iz trebušne votline oziroma iz črevesja izločijo tudi vetrovi, ki nastanejo bodisi zaradi določene prehrane bodisi stresa. 

  4. Sproščanje cele trebušne votline in posledično tudi boljše mentalno počutje.

  5. Sproščanje menstrualnih krčev. V tem primeru je zelo priporočljivo, da se masaža izvaja dnevno že v času pred začetkom menstruacije (nekje 5–6 dni). Leta 2013 je bila narejena študija o učinkovitosti masaže pred začetkom menstruacije. Masaži so dodali še eterična olja, ki imajo še dodatne pozitivne učinke na telo.

  6. Zmanjšanje telesne teže kot posledica izboljšane prebave in hitrejšega metabolizma.

Katera od prednosti masaže trebuha je najbolj všeč tebi?

kako poteka masaža trebuha?

Masažo trebuha lahko sama izvajaš na dva načina: 

  • poglobljeno in intenzivno ali

  • manj intenzivno oziroma bolj za “sprotno dobro počutje”.

poglobljena masaža trebuha - roke na trebuhu

poglobljena masaža trebuha

Poglobljena masaža trebuha ti vzame več časa in je bolj intenzivna, saj je mišljeno, da se ji posvetiš tako fizično kot umsko. To pa pomeni, da si resnično prisotna v trenutku, da spremljaš, kako se odziva tvoje črevesje, se ti kaj pretaka, kaj ti sporoča. 

Navadno jo izvajaš na telovadni blazini oziroma na neki trdi površini. Lahko je to tudi postelja, vendar bodi pozorna, da je tvoje telo oziroma hrbtenica, medtem ko ležiš na hrbtu, res zravnana in ne pogreznjena v blazine, saj je to zelo pomembno tudi zaradi pretočnosti energije. 

Poglobljena masaža trebuha je podrobneje in v videu predstavljena v našem 14-dnevnem programu "Obnovi svoje črevesje".

hitra masaža trebuha

Hitra masaža trebuha za sprotno dobro počutje ne zahteva veliko časa in jo lahko izvajaš kar pod tušem.

Namesto olja lahko uporabiš svoj gel za tuširanje oziroma nekaj, kar omogoča, da prsti gladko tečejo po koži. Seveda ni nujno, da jo izvajaš pod tušem. Lahko jo izvajaš tudi kot nego telesa s kremo oziroma kadarkoli ti najbolj ustreza. To je tista masaža, ki jo narediš, ko nimaš časa, si utrujena, imaš doma vse na glavo ... Takrat si nameni le kakšno minutko več pod tušem in stvar je urejena. 

Koraki oziroma gibi masaže so pri obeh enaki: krožni gibi na golo kožo v smeri urinega kazalca. Masaža lahko traja zgolj nekaj minutk ali pa le nekaj krožnih gibov. Pomembno je, da ti pride ta praksa v navado. Vedno je bolje vsaj nekaj in to redno kot pa nič.

pripomočki za masažo trebuha - naravno olje, brisača, sveče, sivka

Ko se odločiš za poglobljeno masažo trebuha, si uredi tudi prostor; prižgi kakšno svečo, kadilo ... Tako bo še prijetnejša in izredno sproščujoča.

masaža trebuha in suho krtačenje

Če želiš svojo dnevno masažo še popestriti in nadgraditi, priporočamo suho krtačenje. 

Suho krtačenje in masaža trebuha se lepo dopolnjujeta in nadgrajujeta. Obe tehniki spodbujata prekrvavitev, zato se boš počutila poživljeno, bolj energično in na splošno super.

Nobena od tehnik ni zahtevna; obeh se lahko naučiš zelo na hitro. Pa tudi časovno nista velik zalogaj - potrebuješ le nekaj minut pred tuširanjem za suho krtačenje in nekaj minut med tuširanjem za hitro masažo trebuha. Tako združiš prijetno s koristnim - je kaj boljšega kot to? :)

Ne pozabi, da kakovostno, 100% naravno krtačo za suho krtačenje dobiš tudi pri nas.

Zapisale pa smo tudi, kako se suho krtačiti na 2 načina (preberi zapis na blogu in izberi svojega najljubšega!).

Ko se lotiš masaže trebuha, nam javi, kako ti gre in kakšna se ti zdi. 


Aleksandra na stopnišču, pripravljena za vadbo


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.