True

6 nasvetov, kako vadba postane del rutine

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

vrtenje v začaranem krogu

Postaviti katerokoli obliko treninga v svojo dnevno ali tedensko rutino in vztrajati pri tem ni vedno lahko. Dokler vadba ne postane del tebe in tebi pomembna oblika aktivnosti, se vedno pojavi cel kup izgovorov.

Vsi smo že bili kdaj na tem, da smo se odločili, da z novim letom pa res začnemo z rednimi treningi in v ponedeljek z zdravo prehrano, a kaj, ko se ta zaobljuba navadno hitro zalomi. V januarju, torej po novoletnih zaobljubah, so fitnesi polni, kar zdrži do sredine februarja, potem pa je zopet vse po starem.

Ta začarani krog je precej normalen in nisi edina, ki se je že znašla v njem. Oblikovanje nove navade v že tako natrpanem urniku in vztrajanje pri njej je za modernega človeka vsekakor težko, še posebej v teh nenavadnih in spreminjajočih se časih. Povsem normalno je tudi to, da je v zimskih mesecih težje uvajati spremembe in da je to veliko lažje v toplejših mesecih, ko nas pri tem podpira tudi vreme. Takrat je naše telo lahkotnejše, mi smo bolj razpoloženi, dan je daljši in na splošno je naše psihično in fizično počutje boljše. 


Ker želimo, da gibanje postane tudi del tvoje vsakdanje rutine oziroma nekaj, v čemer boš uživala, ti spodaj podajamo 6 nasvetov, kako vadba postane del rutine, ki pomagajo tudi nam. Pst ... ne spreglej številke 6, ta je res vrhunski! ;)

6 nasvetov, kako vadba Postane del rutine

1. SPREJMI ODGOVORNOST 

Odgovornost do lastne odločitve, da se bomo nečesa držali, običajno najhitreje pade, ko nekaj obljubimo sebi, čeprav je to tista obljuba, ki je najbolj pomembna.  Obljuba sebi mogoče v začetku ne bo dovolj in boš potrebovala osebo, ki ti pri tem lahko pomaga. Predlagamo ti, da poiščeš nekoga (prijatelja/ico, partnerja ...), ki mu zaupaš, poveš svoj načrt in prosiš za pomoč na tej poti. Ta oseba lahko s tabo trenira ali pa je le opora, ki te vzpodbuja in sproti spremlja tvoj napredek ter počutje. 

2. POIŠČI MOTIVACIJO

Zapiši si kratkoročne in dolgoročne cilje, ki te motivirajo. Naj bodo realni ali raje malce bolj abstraktni, da si pustiš dodaten prostor za uspeh. Ko boš namreč opazila rezultat ali dosežek, bo tudi motivacija zrastla. Mali koraki in nižji cilji so veliko bolj efektivni in motivacijski kot pa dolgoročni. Primer: vsak dan v položaju statične drže (plank) držim 1 sekundo dlje; v tabelo si vsak dan po treningu narišem kljukico ali pa si na koncu meseca privoščim nagrado. 

3. PRIDRUŽI SE SKUPNOSTI

Pridruži se skupnosti. Teh je v vsakem kraju veliko, dandanes pa jih je vse več tudi na spletu. Odloči se in treniraj za dober namen in se priključi kakšni skupini - virtualno ali v živo. Morda najdeš sebi prave ljudi, ki te bodo motivirali in ti pomagali postati še boljša verzija sebe. Morda ti pri tem pomaga tudi aplikacija ali pametna ura, ki združuje tvoje aktivnosti. Tako lahko še lažje spremljaš svoj napredek. 


4. OBLIKUJ URNIK IN SI POSTAVI RUTINO

Nekaterim ustreza vadba v jutranjem času, ki ti da energijo za cel dan, nekaterim pa bolj umirjena joga zvečer. Najdi čas v svojem urniku in si točen urnik treningov zabeleži v svoj koledar, rokovnik ali v telefon. Tako ti bo tudi tehnologija pomagala z opomniki in te podprla pri vadbi, tako kot te lahko podpre pri drugih obveznostih.

5. NE POZABI NA RAZNOLIKOST VADB

Predlagamo ti, da so tvoje vadbe raznolike in da vključuješ različne oblike gibanja. Tako ti ne bo postalo dolgočasno ali monotono, pa še priložnost si daš, da spoznaš, kako se ob vadbah počutiš. Vedno izbiraj tiste, ki so tebi zabavne in zanimive in hkrati z njimi opaziš rezultate - tako fizično kot psihično.

Odoo • Image and Text

6. DOBRO POČUTJE

Ni nujno, da ti bo vadba, predvsem pa kontinuirana vadba na začetku, že povzročala odlično počutje in veselje. Da bi se vsakega treninga veselila in se na njem in po njem vedno odlično počutila, moraš to najprej poiskati znotraj sebe in poskrbeti, da se imaš rada tako in drugače. Večkrat si vzemi čas zase in za opravljanje tebi ljubih stvari, vedno rasti in se poglabljaj vase, meditiraj, jej lahko in zdravo hrano ter neguj svoje telo in um. 

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.