True

Pomen močnega jedra

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

O močnem jedru si verjetno že slišala in kdaj bila na vadbi, kjer je trener vzklikal “aktiviraj trup”. A vendar se redko vprašamo, zakaj je močno jedro tako zelo pomembno.

Preprosto povedano: tvoje jedro so vsi deli tvojega telesa razen okončin in glave. Pomisli na svoj trup, prsni koš, hrbet in boke.

Za močno in funkcionalno jedro ni dovolj, da izvajaš klasične trebušnjake. Potreben je trening različnih površinskih in globokih mišic, ki segajo vse od medenice do ramen.

Pod izrazom “jedro” (“core”) imamo v mislih mišice, ki potekajo po dolžini celega trupa. Ko te mišice aktiviramo, stabilizirajo hrbtenico in medenico ter nudijo podporo za kompleksna gibanja. Močno jedro pripomore k stabilnosti hrbtenice, izboljša ravnotežje in telesno držo (položaj medenice) ter varuje pred poškodbam in bolečinami. Naše jedro tvorijo različne mišice trebušne stene. Ta pa zapira in varuje trebušno votlino in notranje organe.

Kot zanimivost:

 • trebušna stena sodeluje pri dihanju in je vključena pri praktično vsakem dejanju (kašljanje, bruhanje, dvigovanje bremen), ki poveča pritisk v trebušni votlini.

 • med nosečnostjo se trebušna stena raztegne in lahko privede do pojava diastaze. V tem primeru se tkivo, ki poteka po sredini preme trebušne mišice (linea alba) raztegne in pride do razmika.

 • Glavne mišice, ki sestavljajo trebušno steno, so:

 1. rectus abdominis - (prema trebušna mišica), pogosto poimenovan kot “six-pack”, nahaja se na sprednji strani trupa, na dve polovici jo razdeli linea alba

 2. obliqus externus abdominis - zunanja (površinska) poševna mišica, se nahaja ob strani in na sprednji strani trupa

 3. obliqus internus oblique - se nahaja pod external oblique, njena vlakna potekajo v drugo smer

 4. quadratus lumborum (ledvena kvadratna mišica)

 5. transversus abdominis (prečna trebušna mišica) - najgloblja mišica trebušne stene, zagotavlja stabilnost in zaščito hrbtenici

 6. erector spinae - skupina 3 mišic, ki potekajo od medenice do lobanje, to so globoke mišice hrbta

 7. upogibalke kolka

 8. gluteus medius in minimus

 9. gluteus maximus in zadnje stegenske mišice

 

ZAKAJ JE POTREBNO KREPITI JEDRO?

 • Eden izmed glavnih razlogov, da krepiš svoje jedro, je preventiva pred poškodbami hrbtenice.

 • Močno jedro pomaga pri zmanjšanju bolečin v hrbtenici.

 • Ko imaš jedro utrjeno, se izboljša tvoj vsesplošni "performance".

 • Z močnim jedrom se zviša funkcionalnost tvojega življenja.

Namesto izolacije posamezne mišične skupine so vaje za jedro najbolj učinkovite, ko hkrati aktiviramo več skupin (primer vaje: statična drža). Moč mišic trupa mora biti v ravnovesju, saj s tem poskrbimo za zdravje naše hrbtenice in splošno dobro počutje. V naših programih dajemo velik poudarek ravno temu predelu, saj verjamemo, da je močno jedro temelj za vsa kompleksna gibanja.

Prijavi se na naš 4-dnevni brezplačni virtualni retreat in tudi ti začuti svoje jedro. 


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.