True

lečine kroglice

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    30 minut

Leča je res ena od mojih najljubših stročnic. Verjetno se strinjajo vsi, ki se prehranjujejo rastlinsko.

Je neverjetno vsestranska, zelo poceni, ima izjemne hranilne vrednosti, je okusna in na splošno vrhunsko živilo. Pa naj bo rjava, črna, zelena ali rdeča.

V veganskih receptih je pogosto uporabljena tam, kjer bi vsejedci uporabili mleto meso. Obenem je odlična tudi v juhah, solatah, namazih, curryjih, enolončnicah ... Možnosti za uporabo leče je res veliko.

V tem receptu sem uporabila zeleno lečo. Veganske lečine kroglice sem pripravila na zalogo (zamrzni jih kot vidiš na spodnji sliki). Če želiš, iz iste mase lahko pripraviš tudi polpetke (za burgerje). 

So zelo kompaktne - da ne razpadejo, poskrbi laneno "jajce" (mleti lan, zmešan z vodo) in trpotčeva semena. Poseben okus jim da miso pasta. Predlagam, da se recepta res držiš in ga ne spreminjaš, da dobiš "prave" kroglice, ki stojijo skupaj in so seveda tudi noro okusne. ;)

Dober tek!

veganske lečine kroglice na pladnjo


Pripomočki

skleda za mešanje
merilne skodelice
ponev
multipraktik

Sestavine za lečine kroglice

2 skodelici kuhane zelene leče
2 skodelici kuhanega riža
1 čebula, sesekljana
1 strok česna, sesekljanega
jušna žlica miso paste
jušni žlici mletih lanenih semen
skodelica  ovsenih kosmičev
jušna žlica  tropotčevih semen
1 ščep suhega timijana
2 ščepa soli


olje za ponev

Postopek priprave

1

V ponvi na malo olja popražiš sesekljano čebulo in česen, da spustita svoj značilen vonj. 

2

Vse sestavine, razen ovsenih kosmičev in torpotčevih semen, daš v multipraktik in zmiksaš, da nastane lepljiva zmes. 

3

Na koncu ročno, s kuhalnico ali spatulo, vmešaš ovsene kosmiče in tropotčeva semena. Maso pustiš nekaj minut, da se vse skupaj dobro prepoji.

V kolikor je masa še vedno preveč lepljiva, dodaš lahko še malo semen ali kosmičev. Lepljivost je velikokrat odvisna tudi od tega, kako močno zmiksaš maso oziroma koliko vode ostane med kuhano lečo ter rižem. 

4

Iz mase oblikuješ kroglice ali polpetke ter jih polagaš na peki papir. 

Kroglice spečeš lahko v pečici na 180ºC, od 20-30 minut, tako da jih vmes enkrat obrneš, lahko pa jih spečeš na ponvi na olju, da dobijo zapečeno skorjico.

Kroglice oziroma polpetke lahko zamrzneš in jih imaš tako vedno pri roki za pripravo hitrega obroka. 

SERVIRANJe


Super se podajo kot priloga k raznim solatnim skledam, lahko pa jih pripraviš tudi namesto zelo poznanih mesnih kroglic v paradižnikovi omaki in jih postrežeš s testeninami ali krompirju. 

So pa zelo dobre tudi kar tako, kot ena izmed sestavin na snack boardu. 

veganske lečine kroglice v solatni skledi z zeljem, radičem in prelivom

 


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.