True

Mešana pečena zelenjava iz pečice (popolno pečena!)

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    30 minut

   Št. porcij:    4

Mešana pečena zelenjave iz pečice je ena najokusnejših, najbolj zdravih in najbolj preprostih prilog, kar si jih lahko zamisliš. Prilagodiš si jo lahko povsem po svoje - tako, da porabiš tisto zelenjavo, ki jo imaš pri roki.

Mešana pečena zelenjave iz pečice na pladnju

Sama ta recept za mešano pečeno zelenjavo iz pečice uporabim verjetno vsaj enkrat tedensko. Ne le, da je okusen (moj najljubši del so temno rjavi, hrustljavo zapečeni robovi koščkov zelenjave), je tudi zelo praktičen:

 • vzame le dobre pol ure,

 • če izpustiš krompir (ali ga takoj porabiš), lahko zelenjavo shraniš tudi za drugič,

 • je odličen način, da porabiš zelenjavo, ki morda v hladilniku čaka že nekaj dni,

 • prilagodiš ga lahko vsakič drugače in popolnoma po svoje/glede na priložnost - uporabiš lahko res praktično katero koli zelenjavo (pa tudi sadje - v tem receptu so zraven tudi pečena jabolka in limona za aromo, oboje pa lahko seveda izpustiš).

Posebnost takšnega recepta so nedvomno tudi pisane barve: rdeča pesa, oranžno korenje in buča, rumena limona ali krompirček, vijolična čebula, beli cvetki cvetače ... Če dodaš recimo še brokoli ali brstični ohrovt za zeleno barvo, je mavrica popolna. Navsezadnje jemo tudi z očmi in tak recept za pečeno zelenjavo iz pečice poskrbi, da bodo uživali vsi čuti.

Kako pravilno speči zelenjavo v pečici

Proces peke zelenjave v pečici je načeloma vedno enak.

 • Zelenjavo opereš, osušiš, poljubno narežeš in ji dodaš olivno olje, sol in poper (premešaš, da so sestavine enakomerno porazdeljene).

 • Spečeš jo, da je zlato zapečena in ima hrustljave robove.

Preprosto, kajne?

Je, ampak ne pozabi: različne vrste zelenjave se različno dolgo pečejo. Zato jih včasih težko vse spečeš v eni "rundi" ...

In tu ti lahko zelo koristi ta nasvet:

 • zelenjave ne zmešaj vse skupaj, ampak jo po pladnju razporedi na svoje kupčke; cvetača bo pečena prej kot krompir, in če je na kupu, jo lažje preprosto odstraniš s pekača, ostalo pa daš nazaj v pečico. Ta nasvet je zelo koristen tudi takrat, ko je med pečeno zelenjavo rdeče pesa - boljše je, da je malo ločena od druge zelenjave (sploh svetle, kot je npr. krompir ali cvetača), da ne bo na koncu vse rdeče barve.

Vedno pa lahko zelenjavo narežeš na nekoliko bolj različno velike koščke, da je pečena vsa naenkrat.

pripomočki

pekač
nož in deska
peki papir

Sestavine

2 rdeči čebuli
4
korenčki
4
krompirji ali sladki krompirji
2
rdeči pesi
1/2 glave cvetače
1/2 manjše hokiado buče
1 glavica česna
4 žlice olivnega olja


sol in poper po okusu

po želji še: 2 jabolki, 10 brstičnih ohovtov, nekaj cvetkov brokolija, 1 ali 2 limoni ...

Mešana pečena zelenjava iz pečice - Postopek priprave

1

Pečico ogrejemo na 200 °C in 2 pladnja obložimo s peki papirjem. 

2

Ko se pečica ogreva, pripravimo zelenjavo: operemo jo, osušimo, narežemo in natremo z olivnim oljem, solimo in popramo. Pečemo vsaj pol ure, da zelenjava dobi zlato barvo in je po robovih zapečena. 

3

Med peko zelenjavo enkrat ali dvakrat premešamo. Za večjo hrustljavost in porjavelost uporabimo tudi infrardečo zgornjo spiralo v pečici (pazimo, da ni prižgana več kot nekaj minut na koncu, da se zelenjava ne zažge). Če pečemo na dveh pekačih, zgornjega in spodnjega zamenjamo že vmes, nato pa še na koncu med peko s prižgano spiralo (da bo zelenjava na obeh pladnjih enako pečena).

Mešana pečena zelenjave iz pečice na pladnju

SERVIRANJe

Kadar želimo, da je pečena mešana zelenjava iz pečice pripravljena kar najhitreje, jo pripravimo z olivnim oljem, soljo in poprom. Če imamo nekaj več časa, se lahko poigramo tudi s svežimi zelišči ali kakšnim okusnim prelivom ali pomako. Kot začimba odlično prileže rožmarin, žajbelj ali timijan, kot preliv pa kateri izmed mojih prelivov iz oreščkov in semen.

NAMIGI za popolno pečeno zelenjavo iz pečice

 • Da bo zelenjava res zlato zapečena, ne pa kuhana, mora imeti dovolj prostora. Po pladnju zelenjavo razporedi tako, da koščki niso drug na drugem (na slikah se prekriva, a to je le zaradi lepših slik). Po potrebi uporabi 2 pladnja za peko. Med peko pladenj obrni okrog. Če pečeš na 2 pladnjih, ju vmes zamenjaj.

 • Če je zelenjava zelo mokra in se ne zapeče, prižgi ventilacijski način. Pazi, da se ne zažge.

 • Če želiš poskrbeti za ekstra zapečenost, na koncu prižgi zgornjo infrardečo "žar" spiralo. Pazi, ker se hitro lahko zažge.

 • Če zelenjavo pečeš vnaprej in čakaš, da se tačas skuha še kaj drugega, jo pusti na pladnju (naj se ne prekriva, ne zapri je v posodo s pokrovom ... - sicer bo postala mehka in razmočena). Pred serviranjem pladenj za nekaj minut daj nazaj v pečico.

Mešana pečena zelenjave iz pečice na pladnju


Dober tek!

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.