Čas priprave: 30 minut
Št. porcij: 2
Rižota, katere glavna sestavina je riž ali pa ričota, katere glavna sestavina je ješprenjček. Naša tokratna izbira je druga. Izbrale smo ješprenjček, ki ga sicer lahko zamenjaš npr. s piro, kamutom ali pa konec koncev tudi z rižem.
Nam je ješprenjček zelo všeč, saj s svojo sluzjo, ki nastane med samim kuhanjem žita, zelo blagodejno vpliva na naš prebavni sistem. Res da vsebuje gluten, vendar ima kot žito samo drugače veliko dobrobitov in še lokalno je ;)
potrebuješ
lonec za kuhanje |
nož in deska |
kuhalnica, cedilo in strgalnik (ribežen) |
Sestavine za ričoto
100 | g | ješprenjčka (namočenega čez noč) |
1 |
|
sesekljana čebula |
1 |
|
rdeča pesa |
1/2 | litra | zelenjavne jušne osnove ali vode |
|
|
sok 1/2 limone |
1 | ščep | soli in popra (po okusu) |
1 | jušna žlica | olivnega olja |
Postopek priprave
Namočen ješprenjček odcediš skozi cedilo in splakneš s tekočo vodo.
Rdečo peso naribaš in iz nje ožameš sok.
V loncu na olivnem olju na hitro popražiš sesekljano čebulo. Dodaš ješprenček, rdečo peso in začiniš. Vse skupaj še malo popražiš in zaliješ z jušno osnovo. Najboljši rezultat dobiš, če tekočino dodajaš postopoma.
Kuhaš nekje 20 minut na srednji temperaturi. Malo pred koncem dodaš še limonin sok.
potrebuješ
blender |
merilne skodelice in žličke |
nož in desko |
Sestavine za čemaževo olje
1 | šop | čemaža |
1/4 | skodelice | olivnega olja |
1 | ščep | soli in popra |
Postopek priprave
Vse sestavine zmiksaš v blenderju, da dobiš srednje gladko zeleno olje.
Uporabiš ga lahko tudi kot osnovo za pripravo solatnih prelivov in raznih marinad. Hraniš ga lahko v zaprtem kozarčku v hladilniku do 2 tedna.
SERVIRANJe
Ričoto serviraš v skodelice ali na krožnik in po vrhu lahko posuješ z grobo sesekljanimi lešniki, čemaževim oljem ali naribano limonino lupinico.
Trik
Čemaž lahko zamenjaš s katerokoli drugo zelenolistnato zelenjavo (špinača, rukola, kodrolistnati ohrovt, peteršilj ...).
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.