True

Ričota z rdečo peso in čemaževim oljem

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    30 minut

   Št. porcij:    2

Rižota, katere glavna sestavina je riž ali pa ričota, katere glavna sestavina je ješprenjček. Naša tokratna izbira je druga. Izbrale smo ješprenjček, ki ga sicer lahko zamenjaš npr. s piro, kamutom ali pa konec koncev tudi z rižem.
Nam je ješprenjček zelo všeč, saj s svojo sluzjo, ki nastane med samim kuhanjem žita, zelo blagodejno vpliva na naš prebavni sistem. Res da vsebuje gluten, vendar  ima kot žito samo drugače veliko dobrobitov in še lokalno je ;)


rdeča pesina ričota na krožniku, posuta z limonino lupinico, zraven čemaževo olje


potrebuješ

lonec za kuhanje
nož in deska
kuhalnica, cedilo in strgalnik (ribežen)

Sestavine za ričoto

100 g ješprenjčka (namočenega čez noč)
1
sesekljana čebula
1
rdeča pesa
1/2 litra zelenjavne jušne osnove ali vode


sok 1/2 limone
1 ščep soli in popra (po okusu)
1 jušna žlica olivnega olja

Postopek priprave

1

Namočen ješprenjček odcediš skozi cedilo in splakneš s tekočo vodo. 
Rdečo peso naribaš in iz nje ožameš sok.

2

V loncu na olivnem olju na hitro popražiš sesekljano čebulo. Dodaš ješprenček, rdečo peso in začiniš. Vse skupaj še malo popražiš in zaliješ z jušno osnovo. Najboljši rezultat dobiš, če tekočino dodajaš postopoma. 

3

Kuhaš nekje 20 minut na srednji temperaturi. Malo pred koncem dodaš še limonin sok. 

potrebuješ

blender
merilne skodelice in žličke
nož in desko

Sestavine za čemaževo olje

1 šop čemaža
1/4 skodelice olivnega olja
1 ščep soli in popra

Postopek priprave

1

Vse sestavine zmiksaš v blenderju, da dobiš srednje gladko zeleno olje. 
Uporabiš ga lahko tudi kot osnovo za pripravo solatnih prelivov in raznih marinad. Hraniš ga lahko v zaprtem kozarčku v hladilniku do 2 tedna.

SERVIRANJe

Ričoto serviraš v skodelice ali na krožnik in po vrhu lahko posuješ z grobo sesekljanimi lešniki, čemaževim oljem ali naribano limonino lupinico.


Trik

Čemaž lahko zamenjaš s katerokoli drugo zelenolistnato zelenjavo (špinača, rukola, kodrolistnati ohrovt, peteršilj ...). 

rdeča pesina ričota na krožniku, posuta z limonino lupinico, zraven čemaževo olje
Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.