True

veganski bučni njoki

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    60 minut

   Št. porcij:    4

Ko ti jesen da buče, naredi veganske bučne njoke! 🍂🎃

Verjetno že veš, da sem velika ljubiteljica načrtovanja obrokov vnaprej, kar zame vedno pomeni tudi delno pripravo sestavin vnaprej.

Ko so jeseni buče (maslenke, hokaido ...) v izobilju, zato pridno zaviham rokave in se lotim priprave.

Ker pa ne maram izgubljati časa, si vse skupaj poenostavim: buč se lotim enkrat, jedi iz njih pa pripravljam večkrat.

To pomeni, da jih

  • enkrat olupim (če gre za maslenko, hokaido pa pustim z lupino),

  • enkrat narežem in

  • enkrat spečem ali zamrznem.

Pečene buče porabim za:

ter seveda za

Ko je korak pečenja buč opravljen, so bučni njoki narejeni en dva tri. Poglej moj recept za veganske bučne njoke in kako jih najraje postrežem.

Pa dober tek!

slika recepta: veganski bučni njoki na leseni deski in na beli podlagi skupaj z bučo, glavo česna, listki žajblja in veganskim parmezan posipom


pripomočki:

pekač
skleda za mešanje
kuhalnica

veganski Bučni njoki: Sestavine

1/2 glave buče (maslenka, muškatna)
1,5 skodelice pšenične moke
2 jušni žlici prehranskega kvasa (kvasnih kosmičev)
1 ščep soli
1 ščep muškatnega oreščka

Postopek priprave

1

Bučo opereš, izdolbeš semena in po želji olupiš. Sama kokaido buče nikoli ne lupim, maslenko pa vedno. 

2

Narežeš jo na koščke in pečeš v predhodno ogreti pečici na 180ºC med 30-40 minut (odvisno od velikosti in pečice).

Ta korak lahko pripraviš tudi nekj ur ali celo dan pred pripravo njokov.

3

V večji skledi za mešanje ohlajeno bučo zmečkaš z rokami, vilicami ali pa jo spasiraš s pomočjo paličnega mešalnika.

4

Buči dodaš začimbe in moko. Vse skupaj dobro premešaš s kuhalnico ali zgolj z rokami v kepo testa. 

5

Testo zaviješ v folijo in ga daš počivati v hladilnik za vsaj 30 minut. 

6

Testo narežeš na več delov in iz vsakega dela testa oblikuješ dolg valj, podoben kači. Narežeš ga na majhne svaljke oziroma njoke. 

Polagaš jih na pomokano površino (najbolje lesena deska).

7

Njoke lahko skuhaš takoj v slani vreli vodi ali pa jih zamrzneš. 

Če se odločiš za zamrzovanje, jih daš v zamrzovalnik lepo razporejene na deski, da se ne sprimejo skupaj. Šele čez nekaj ur jih lahko pretreseš v vrečko. 

SERVIRANJe


Veganski bučni njoki so super s kakršnokoli omako ali pa zgolj na hitro popečeni na olivnem olju z nekaj listki žajblja.

Da je pa jed še malo bolj polnovredna, lahko med njoke vmešaš tudi mlado špinačo, rukolo ali na listke natrgan kodrolistnati ohrovt. 

Super dodatek pa je tudi veganski parmezan posip, ki doda pravo piko na i.


slika recepta: veganski bučni njoki na leseni deski in na beli podlagi skupaj z bučo, glavo česna, listki žajblja in veganskim parmezan posipom

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.