True

domača paradižnikova omaka

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    60 minut

Domača paradižnikova omaka je nekaj nepogrešljivega v vsaki kuhinji in njena uporaba je res široka. Danes paradižnikovo omako lahko kupiš že res na vsakem koraku, a mislim, da si moramo priznati, da je tista domača oziroma iz nekih sezonskih paradižnikov res nekaj posebnega.

Sama jo pripravljam redno (če le uspem), jo zapakiram v kozarčke, tako da jo imam za nekaj časa pri roki. 

Včasih domačo paradižnikovo omako pripravim na dva načina:

  • kot že pripravljeno omako (kot je tale na sliki), tako da jo samo pogrejem in je že pripravljena za razne testenine, rižote ali pa celo za na pizzo (nas ne moti, da ima koščke čebule), 

  • zgolj kot paradižnikovo mezgo, le s soljo in malo bazilike ali rožmarina. 

Za mezgo največkrat uporabim kar mešane paradižnike, od pelatov, volovskega srca pa vse do češnjevcev. 

Spodaj delim recept za že pripravljeno omako, saj ta pride v naši domači kuhinji večkrat na vrsto (je manj naknadnega dela). 

Aja, še en mali namig ... Omaka je še toliko bolj okusna, če paradižnike predhodno spečeš v pečici z malo olivnega olja. ;)

paradižnikova mezga, pečeni češnjevci, olivno olje, sol, vejica oljke in rdeč prtiček na beli leseni podlagi


potrebuješ

lonec za kuhanje
nož in deska
kuhalnica

Sestavine za domačo paradižnikovo omako

3-4 kg paradižnikov (lahko so mešani)
2
čebuli, sesekljani
1 večji ščep soli
3 jušne žlice olivnega olja
1 dcl rdečega vina (po želji)
šopek sveže bazilike (ali rožmarina)

recept: domača paradižnikova omaka - priprava

1

Paradižnike opereš in narežeš na kose.

2

 V lonec za kuhanje dodaš olivno olje in sesekljano čebulo, ki jo počasi malo prepražiš, da rahlo postekleni. 

3

V lonec dodaš narezane paradižnike, sol in zelišča. Na nizki do srednje visoki temperaturi omako kuhaš približno 45-60 minut.

Če se odločiš za uporabo rdečega vina, ga nekje na sredini  kuhanja vliješ v lonec, saj je dobro, da se nato omaka kuha vsaj še 20-30 minut, da vino povre in se vsi okusi dobro premešajo.

4

Domačo paradižnikovo omako vliješ v očiščene in ogrete kozarce. Dobro jih zapreš in pustiš, da se ohladijo. 

Pečeni češnjevci: češnjevce razpoloviš in na hitro (5 minut) popražiš v ponvi oziroma spečeš v pečici (30 minut) na malo olivnega olja.


Še en namig:

pravkar kuhane

  • omake,

  • mezge,

  • marmelade in

  • ostale jedi, ki jih pripravljam za hranjenje na daljši rok,

pokrijem z brisačo in pustim, da se počasi ohladijo.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.