True

tahini preliv ali tahini namaz

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    10 minut

To je moj osnovni recept za tahini preliv, ki ga včasih uporabim tudi kar za namaz ali pomako. Temu osnovnemu receptu dodam začimbe, velikokrat kar samo čili oziroma nekaj pekočega - tako dobim okusen preliv, ki ga uporabljam skorajda povsod. 

Včasih tahiniju (ki je pravzaprav sezamova pasta oziroma sezamovo maslo) dodam malo kuhane čičerike ali belega fižola in voila, že imam humus. Da pa ni preveč "klasičen" humus, mu dodam še kakšne dodatke. Za dodatne ideje si poglej zbirko receptov Humus na 3 načine in sigurno boš sebi ali gostom dokazala, kako raznoliki so lahko namazi iz ene osnove. 

Kadar pa si zaželim sladke mešanice, ga zmešam kar s kakavom v prahu in sladilom (po navadi je to kar javorov sirup ali datelj), ga namažem na kruh ali kreker, obložim z narezano banano in posujem s cimetom. Božansko!

Skratka, možnosti uporabe tahinija (tahini kot namaz ali tahini kot preliv) je kar veliko. Poskusi in povej, kateri tahini preliv ali tahini namaz je tvoj najljubši.

slika recepta - preliv oziroma namaz v kozarčku na sivi podlagi s svežo limono, česnom, koriandrom in sezamom


potrebuješ

blender
merilne skodelice in žličke
nož in deska

Sestavine za tahini preliv ali tahini namaz

1/4 skodelice tahinija (sezamovega masla oz. sezamove paste)
1

limona (sok)
1 strok česna
1 ščep kumine v prahu (lahko izpustiš)
1 ščep soli
1/4 skodelice vode*

recept tahini preliv ali tahini namaz - priprava

1

Vse sestavine zblendaš v blenderju do gladkega.

Preliv oziroma namaz lahko uporabiš takoj ali pa hraniš zaprtega v hladilniku do 4 dni. 

*Količino vode prilagodi glede na to, ali želiš pripraviti preliv ali namaz. Na sliki je namaz, kjer je uporabljene 1/4 skodelice vode. 

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.