Čas priprave: 60 minut + čas vzhajanja
Rolice ... Naj bodo jabolčne, cimetove ali orehove ... Sploh ni pomembno, kakšne so. Vedno so odlične!
Prav k vsem pa se odlično poda še preliv oziroma frosting, ki bazira na chai začimbah, kot so cimet, zvezdnati janež, kardamom in janež.
Naj ti zaupamo, da je frosting uporaben še za druge jedi, kot so npr. razne jutranje kaše.
potrebuješ
kozica |
kuhalnica |
žlica |
nož in deska |
Sestavine za jabolčni pire
4 | jabolka | |
3 | jušne žlice | kokosovega sladkorja |
1 | čajna žlička | cimeta |
1 | jušna žlica | škroba |
|
|
Postopek priprave
V kozici na olju raztopiš in karameliziraš sladkor. Dodaš jabolka in cimet ter kuhaš, da se jabolka zmehčajo.
Vse skupaj malo pretlačiš.
potrebuješ
skleda za mešanje |
kuhalnica |
merilne skodelice in žlice |
pečica |
Sestavine za testo
3 | skodelice | pirine moke |
2 | jušni žlici | kokosovega sladkorja |
2 | jušni žlici | mletih lanenih semen |
1 | ščepec | soli |
1/2 | zavitka | suhega kvasa |
1/2 | čajne žličke | cimeta |
1 | skodelica | tople vode (lahko tudi kombinacija vode in mleka) |
Postopek priprave
V skledi zmešaš vse suhe sestavine. Postopoma vlivaš tekočino in hkrati s kuhalnico mesiš testo, dokler ne dobiš mehke in malo lepljive konsistence.
Kepo testa vzameš iz sklede, ga položiš na peki papir in razvaljaš v pravokotnik (cca 1 cm debelo). Namažeš z jabolčnim pirejem in s pomočjo peki papirja zaviješ v zavitek.
Zavitek narežeš na srednje debele kolobarje, jih polagaš na pladenj, obložen s peki papirjem, in pustiš vzhajati 1,5-2 uri.
Ko rolice narastejo, jih pečeš v ogreti pečici na 180 °C 25-30 minut, da postanejo svetlo rjave barve.
Medtem pripravi frosting oziroma preliv.
potrebuješ
kozica |
metlica in žlica |
merilne skodelice in žlice |
Sestavine za chai osnovo
2 | skodelici | ovsenega mleka |
2 | cimetovi palčki | |
4 | zvezdnati janeži | |
6 | kardamomov | |
1 | čajna žlička | janeževih semen |
5 |
|
klinčkov |
1 | jušna žlica | črnega čaja |
Postopek priprave
V kozici pogrej mleko, dodaj vse začimbe in na srednji temperaturi skuhaj masala chai.
Kuhaš nekje 5 minut, da se vsi okusi dobro premešajo.
potrebuješ
kozica |
metlica in žlica |
merilne skodelice in žlice |
Sestavine za chai preliv
1/4 | skodelice | kokosovega sladkorja |
1-2 | jušni žlici | škroba |
2 | skodelici | chai osnove |
1 | ščepec | vanilije v prahu |
1/2 | čajne žličke | cimeta |
Postopek priprave
V kozici zmešaš sladkor in škrob. Počasi dodaš malo mleka, da nastane gosta masa. Priliješ ostalo mleko in dodaš začimbe. Kuhaš toliko časa, da nastane gladek in rahlo gost preliv.
Lahko ga shraniš v hladilniku čez noč, da se še malo strdi.
SERVIRANJE
Pripravljeni chai preliv preliješ po ohlajenih rolicah ali pa ga serviraš v manjšo skodelico in rolice med sladkanjem pomakaš vanj.
Dober tek!
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.