True

Polnovredna solatna skleda v 5 korakih (primer: skleda s proseno kašo in tempehom)

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Obožujem solatne sklede!

Seveda pa vedno poskrbim tudi, da so polnovredne.

To pomeni, da moje solatne sklede vedno vsebujejo vsa pomembna hranila in se od njih naješ.

Tokrat sem pripravila polnovredno solatno skledo s proseno kašo in mariniranim tempehom.

Več o sestavljanju polnovrednih rastlinskih obrokov preberi v članku Kako sestaviti polnovreden obrok.
polnovredna solatna skleda s proseno kašo, tempehom, rdečo peso, zeljem, rukolo in prelivom

1. Začni z zelenjem (vsaj 50% sklede)

Zelenje (listnata zelenjava) naj predstavlja vsaj 50% solatne sklede.

Izbereš lahko rukolo, mlado špinačo, vso zeleno solato, kodrolistni ohrovt, radič, zelenje rdeče pese ... Možnosti je ogromno. 

Tokrat sem uporabila rukolo in na tanko narezano belo zelje.

Prvi del polnovredne solatne sklede je zelenje.

2. Dodaj vir kompleksnih ogljikovih hidratov

V solatno skledo dodaj vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki te bodo nasitili. To je lahko ajdova kaša, rjavi riž, proso, pira ipd.

Jaz sem dodala na vodi kuhano proseno kašo (ki je tudi odličen vir rastlinskih beljakovin).

Drugi del polnovredne solatne sklede je vir kompleksnih ogljikovih hidratov.

3. Dodaj drugo zelenjavo

V solatno skledo dodaj tudi zelenjavo po želji. To je lahko bolj vlakninasta zelenjava (npr. bučke, kumare, paradižnik, paprika ...) ali pa bolj škrobnata ali gomoljna zelenjava (npr. pesa, sladki krompir, korenje ...).

Jaz sem dodala pečeno rdečo peso (olupljena in pečena v pečici).

Tretji del polnovredne solatne sklede je zelenjava.

4. Dodaj vir beljakovin

Da bo obrok popoln, ne sme manjkati tudi dober vir rastlinskih beljakovin. To je lahko tofu, tempeh, sejtan, leča, čičerika, kvinoja, oreščki, semena ipd. (Tukaj preberi več o rastlinskih virih beljakovin.)

Sama sem dodala mariniran tempeh, pečen skupaj s čebulo.

Četrti del polnovredne solatne sklede so beljakovine.

5. + 6. ne pozabi na kakovostne maščobe in dodatke za okus

Obroku naj ne manjka vir kakovostnih maščob. Uporabljaj hladno stiskana olja (olivno, laneno ipd.), oreščke in semena.

Vir maščob v tej skledi predstavlja predvsem tempeh (ki je narejen iz sojinih zrn, ki so mastna) ter fermentiran preliv iz belega fižola (vsebuje hladno stiskano oljčno olje, toplotno neobdelano).

Ta preliv je obenem tudi t.i. "dodatek za okus" - tista pika na i, ki poskrbi, da jed ni dolgočasna. V njem se skriva še limonin sok za malo kisline, ki se poda vsaki solatni skledi. Drugi takšni dodatki so še kis, sojina omaka, prehranski kvas, limonin sok ipd.

5. in 6. del polnovredne solatne sklede so maščobe in dodatki za okus.

Polnovredna solatna skleda je tako pripravljena - želim ti obilo užitka v pripravi in pri jedi. ;)

Dober tek!




Poglej še ostale  prehranske nasvete in  polnovredne rastlinske recepte .

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.