True

Odkrij, kako Aleksandra pripravlja obroke za svojo družino

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

rastlinska prehrana zame in za mojo družino

Že kar nekaj let je moja prehrana usmerjena v rastlinsko prehrano. Ko sem prvič zanosila, se moje navade niso nič kaj spremenile, prav tako tudi drugič ne. Tudi sedaj z dvema majhnima punčkama in možem doma pripravljamo in kuhamo polnovredno rastlinsko hrano.
In ne boš verjela, uspeva nam odlično! No, skoraj odlično. S strukturiranim pristopom, za katerega sem spoznala, da res deluje. 


PRVA GOSTA HRANA Z NAJMLAJŠO ČLANICO


Največja težava je nastala, ko je mlajša punčka toliko zrastla, da se nam je pridružila pri obrokih in je dejansko jedla enako kot mi. Zakaj težava? Ker ima povsem drugačen okus kot starejša, ki poje praktično vso zelenjavo, ki jo vidi. Tako da te vsekakor razumem, če nekdo v družini ni navdušenec nad zelenjavo oz. če imaš v družini dve ali več oseb z drugačnimi željami glede prehrane. Iz prve roke vem, kako težko je manevrirati med idejami, željami in še polnovrednimi zdravimi obroki, saj sem šla čez ves proces dvakrat - najprej z možem, nato pa še z otroki. No, če sem bolj natančna, z enim otrokom, ki je res bolj izbirčne narave. :)

Počasi in s strukturiranim pristopom sem se poučila o polnovredni prehrani in uspela vzpostaviti neko ravnotežje med vsemi dejavniki. 

Odoo • Text and Image

rešitev, ki pri nas res deluje

Ker je mlajša hčerka zelo velika ljubiteljica žit in drugih žitnih izdelkov, je to pri kuhanju zame še vedno neka osnova. Prav tako sem ugotovila, da ima zelo rada preprosto hrano brez dodatkov. Za razliko pa starejša obožuje moje prelive, pomake in dodatke. Skratka, popolnoma razumem, da ni vedno lahko in kaj preživljaš kot mamica in naj ti zaupam, da sama nisem nič drugačna, pa čeprav se tudi poklicno ukvarjam s tem. Tudi meni se kdaj zalomi in ostanem brez priprave ali celo ideje, pa ni zato nobenega problema. 

Zato sem se odločila, da bom večino jedi sestavila tako, da si lahko vsak sam doda na krožnik, kar mu je v tistem trenutku najbolj všeč. Torej naredim neko suho preprosto osnovo in poleg pripravim še dodatke, ki si jih vsak izbere in doda po želji.

Večinoma so naši skupni obroki večerje (razen vikendi, seveda), ki izgledajo nekako takole: 
- kisli kruh, razni namazi iz stročnic (čičerika in bel fižol sta zmagovalca), razna sezonska pražena in fermentirana zelenjava,
- avokado toast (ta si zasluži svoje mesto, ker ga obožujeta),
- omleta iz leče ali čičerikine moke, razne sezonske solate, domači kremni prelivi,
- razne enolončnice iz stročnic in sezonske zelenjave, polenta (ta je zmagovalka pri obeh hčerkah),
- razne zelenjavne juhe s kroglicami (seveda so slednje kupljene, ampak posledično zaradi teh kroglic pojesta veliko več juhe) :),
- rižote in testenine z najbolj osnovnimi omakami (domača paradižnikova ali kremna smetanasta),
- polpeti iz stročnic, razni dressingi in mešane žitne solate,
- umešan tofu s porom in papriko, kisli kruh in preliv ...


Odločila sem se, da čim več zelenjave dodam v razne namaze in potem vse skupaj “zapakiram” kot sendvič ali wrap, saj je kruh res nekaj, kar mlajša obožuje. Želim si in upam, da se ji bo okus z leti spremenil (na lažje obvladljivo). ;)

To deluje pri nas doma, kaj pa pri tebi? Sporoči, kako kuhaš zase ali svoje otroke (v kolikor jih imaš).
Zelo bom vesela tvojega komentarja. Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.