Rastlinska prehrana in polnovredna rastlinska prehrana - zakaj to ni isto in kaj so glavne razlike
Avtor: Aleksandra
Si vedela, da ni vsa rastlinska hrana (torej brez živil živalskega izvora) kar avtomatično tudi zdrava?
Kot pri vseh stvareh, tudi pri rastlinski prehrani velja načelo zmernosti, predvsem pa je glavno načelo raznolikosti.
Kaj pa je tisto, kar rastlinsko prehrano naredi polnovredno?
Preberi v spodnjih vrsticah.
1. Brez živil živalskega izvora
Tako “navadna” rastlinska kot polnovredna rastlinska prehrana sta popolnoma brez živil živalskega izvor. Pri obeh torej odpade meso, mleko in mlečni izdelki, jajca in ribe ter vsi izdelki, ki vsebujejo kar koli od naštetega.
2. (Ne)predelana živila
Glavna razlika pa je v tem, koliko so živila predelana oziroma nepredelana.
Primer: lahko trdimo, da se prehranjujemo vegansko oz. rastlinsko, in pri tem uživamo Colo, Oreo piškote, bel kruh, bajadero, krompirjev čips in slano arašidovo maslo s palminim oljem. Vsi ti izdelki namreč ne vsebujejo ničesar živalskega in temeljijo na rastlinah. A obenem so tudi “nezdravi”: polni aditivov, rafiniranih sladkorjev, slabih maščob in soli.
Polnovredna rastinska prehrana pa temelji na nepredelanih živilih, torej na živilih, ki so takšna, kot so: cela in v svoji primarni obliki. Govorimo predvsem o sadju in zelenjavi, stročnicah, polnozrnatih žitih in mokah, oreščkih in semenih. Iz vsega tega lahko skombiniraš čudovite jedi, seveda pa v njih uporabiš tudi maščobe (npr. olja), sol, sladkor ipd.
3. Uporaba približkov in “ponaredkov”
Polnovredna rastlinska prehrana se osredotoča tudi na čim manjšo uporabo kupljenih rastlinskih “ponaredkov” živil živalskega izvora (“veganizirani” zrezki, siri, jogurti …).
Seveda ni s temi živili nič narobe, vsi si jih kdaj pa kdaj privoščimo, a polnovredna rastlinska prehrana nikakor ne temelji na njih, saj so lahko enako polni soli, maščob, sladkorjev, aditivov … kot njihove neveganske različice in so posledično za telo enako obremenjujoče.
Vse te jedi (polpete, bolognese, mleko iz oreščkov …) lahko narediš sama in pri tem nadzoruješ količine posamičnih sestavin (maščob, soli itd.).
4. Prehranska vrednost
Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da imajo živila polnovredne rastlinske kuhinje precej višjo prehransko vrednost. Predvsem so polna vlaknin, pa tudi drugih makro in mikro hranil. Z rastlinsko prehrano lahko telesu zagotovimo vse, kar potrebuje za nemoteno delovanje (izjema je vitamin B12), a moramo temu posvetiti pozornost. Najboljši način, da se izognemo pomanjkanju hranil, je vpeljava polnovredne rastlinske prehrane. Gre za pravo, pristno, resnično hrano, ki našemu telesu res odgovarja.
Tudi ti želiš začeti jesti ne le rastlinsko, ampak polnovredno rastlinsko prehrano? Uživati v vseh prednostih, ki jih prinaša polnovredno rastlinsko prehranjevanje?
-
kaj je polnovredna rastlinska prehrana,
-
kako vsako rastlinsko jed lahko spremeniš v polnovredno,
-
na kaj moraš paziti pri kreiranju polnovrednih obrokov …
-
Seveda pa bomo skupaj pripravili tudi nekaj jedi, da boš spoznala še nekaj preprostih, a zelo učinkovitih polnovrednih rastlinskih receptov za vso družino.
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.