True

Rdeča pesa - boginja zdrave prehrane

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

V tokratnem zapisu se bomo poklonili velikanki zdrave prehrane - rdeči pesi. To sestavino lahko uživamo na številne načine. Dodamo jo lahko v juho, iz nje pripravimo super namaz, jo spečemo, pražimo, skuhamo ali naredimo odličen sok, ki se ga ne bi branili niti največji športniki. Rdeča pesa je zakladnica vitaminov in mineralov, bogata z antioksidanti in revna z maščobami. Prav zato jo lahko postavimo ob bok največjim zakladom, ki nam jih daje mati narava.Rdeča pesa - prisotna že v času rimljanov


Kot mnoge sodobne in priljubljene vrste zelenjave, po katerih še danes radi posegamo, so rdečo peso poznali že v Starem Rimu, kjer so jo takratni zdravilci uporabljali za zbijanje vročine ali zdravljenje zaprtja. Hipokrat je po njej pogosto posegel, ko je želel zaščiti in umiriti svežo rano. 

Okoli 19. stoletja se je uporabna vrednost rdeče pese še povečala. Temu je prispevalo spoznanje, da se iz nje lahko prideluje tudi sladkor. Predel Evrope, iz katerega izhajamo tudi mi, je na svetovnem zemljevidu poznan kot zibelka rdeče pese, saj od tod prihajajo številni recepti, ki so poznani po celem svetu. Eden takšnih je na primer boršt.

Rdeča pesa sodi v isto skupino zelenjave kot špinača, uživamo pa lahko tako njene liste kot korenino. Medtem ko ima slednja sladek okus, so listi rdeče pese grenki. Rdečo peso tudi na naših tržnicah najdemo v rdeči, rumeni ali beli barvi. Zaradi svoje visoke vsebnosti sladkorja jo lahko uživamo surovo, kislo ali skuhano. Izbira je naša.

Rdeča pesa je prava prehranska zmagovalka

Rdeča pesa vsebuje naravnost neverjetne prehranske vrednosti. Zeleni del, torej listi, so odličen vir kalcija, železa ter vitaminov A in C. Gomolj je bogat s folno kislino, je zelo dober vir vlaknin, mangana in kalija

Rdeča pesa je bogata z vlakninami in ima blagodejne učinke na delovanje črevesja, pomaga pri zaprtju in zniževanju nivoja slabega holesterola v telesu. Raziskave so pokazale, da vlaknine gomolja rdeče pese povečujejo število belih krvnih celic, ki so odgovorne za odkrivanje in odpravo nenormalnih celic. Rdeča pesa je med drugim umeščena med deset najmočnejših zelenjav po vsebnosti anitoksidantov. Je tudi ena od najboljših naravnih virov aminokisline glutamin, ki je bistvenega pomena za zdravje in vzdrževanje zdravega črevesnega trakta. 

Sok rdeče pese po raziskavah vpliva na zmanjševanje krvnega tlaka, s tem pa pomagamo telesu v boju proti nastanku bolezni srca in ožilja. Nekatere študije so pokazale, da lahko z živili, ki so bogate z nitrati kot je pesa, preprečujemo morebitne srčne napade. 

Kako jo hranimo in kako izberemo dobro, svežo peso

Kakovostno rdečo peso prepoznamo že po njenem zelenju, ki mora izgledati sveže, brez morebitnih nagnitih delov. Gomolj mora biti čvrst, gladek in živahno rdečkaste barve. Pri izbiri pazimo, da gomolj na otip ni mehak, naguban ali bledih barv. 

Sveže kupljeno peso v hladilniku hranimo do štiri dni, če smo ji odstranili zelenje pa bo na hladnem zdržala tudi do štiri tedne. Surovo peso je težko zamrzniti, saj pri odtajanju rada postane mehka. Zato raje zamrzni predhodno kuhano ali zgolj soparjeno rdečo peso, saj bo ohranila okus, barvo in teksturo. 

NAČINI UPORABE RDEČE PESE

Najbolj znana nam je vložena rdeča pesa, ki jo lahko kupimo na vsakem koraku. Ni pa rečeno, da je vsaka vložena rdeča pesa tudi okusna in zdrava, saj velikokrat vsebuje kar precej sladkorja. 

Poleg tega pa lahko rdečo peso uporabljaš surovo, narezano na tanke lističe ali pa naribano. Malo jo obogatiš z marinado, potem pa jo lahko skupaj z namazi dodaš na razne krekerje, v wrape ali pa kot eno izmed sestavin v zelenjavno skledo.  Me je obožujemo tudi surovo - zares toplo ti priporočamo te presne pesine rezance s pestom.

Lahko jo skuhaš oziroma sopariš in jo enostavno preliješ z raznimi prelivi.

Lahko jo dodaš k rižotam oziroma ričotam, lahko pa jo celo spečeš v pečici. Najboljši rezultat dobiš, če jo olupiš, začiniš z malo olivnega olja, soljo, poprom in prekajeno papriko. Vse skupaj pa tesno zaviješ v alu folijo in pečeš v pečici na 200 stopinjah, nekje 45 minut.


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.