True

Kako pričeti z meditacijo

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

Se morda malo ustrašiš, ko zaslišiš besedo meditacija? Te beseda ali misel na meditacijo pritegne, a ne veš, kako začeti?

Verjetno imaš v svoji glavi kup zamisli, kako bi se tega lotila, a te skrbi, kako je sploh možno za nekaj minut izklopiti glavo, ki je sicer neprestano polna misli?

Naj ti povemo, da samo z meditacijo to tudi ni kar tako mogoče. Glave se za nekaj minut sploh ne da izklopiti. To je dejstvo! Namreč naši možgani delujejo in razmišljajo in žal ne obstaja stikalo, ki bi misli čisto izklopilo. Ko govorimo o meditaciji in začetkih meditacije, prav vsi začnemo kot “novinci - zelenci”. Nihče ni rojen s sposobnostjo, da svoje misli kar tako utiša - kar pa je tudi napačna predstava o tem, kaj meditacija sploh je. 

Tako kot večine drugih stvari se moramo tudi meditacije naučiti z vajo, vajo, vajo in še enkrat vajo. 

Poglej, kako smo začele me - morda v naših besedah najdeš sebe in dobiš moč in voljo, da poskusiš. Se splača!

KAKO ZAČETI z meditacijo? 3 preprosti koraki

                       

Meditacija je res ena bolj preprostih vaj, ki pa jo novodobne družbe skušajo malce zakomplicirati.

Najlažje začneš meditirati v teh 3 preprostih korakih:

  • doma poiščeš miren in udoben prostor, kjer se lahko usedeš z vzravnano hrbtenico (lahko je to na tvoji joga podlogi, kavču, postelji ali kateremkoli stolu). Poskusi sedeti vzravnano in misli usmeriti na svoj dih. 

  • Medtem ko normalno dihaš (vdih in izdih skozi nos), poskusiš dih podaljšati, tako da pri vdihu napolniš trebuh in prsni koš. Dihaš počasi, globoko in umirjeno.

  • V mislih samo sledi svojemu dihu in se skoncentriraj le na dihanje. Vsakokrat ko ti misli odplavajo drugam (kar ti bodo, ker je to popolnoma normalno), vrneš svojo pozornost nazaj na dih. 


OBSTAJAJO RAZLIČNE TEHNIKE, KI TI LAHKO PRI TEM POMAGAJO:

  1. Štej sekunde svojega vdiha in izdiha in se fokusiraj na štetje.

  2. Vizualiziraj (živo si predstavljaj), da sediš ob reki, in ko ti misli zopet zbežijo, pomisli na to, da gledaš čoln, ki se pelje po reki. V mislih ga opiši; kakšne barve in iz kakšnega materiala je - in potem naj se odpelje naprej. Tudi svoje misli spusti navzdol po reki.

No, takole nekako izgleda osnovna ideja meditacije … In izvajaš jo lahko kjerkoli in kadarkoli - na avtobusu na poti v službo, v pisarni, med malico. Preprosto: gre le za osredotočenost na svoj dih.


UČINKI MEDITACIJE

Meditacija ima več edinstvenih učinkov.

  • Umirjanje in pomiritev. Meditacija ima neverjeten pomirjevalni učinek.

  • Več notranje energije. Meditacija ti pomaga napolniti notranje baterije, da imaš več energije skozi dan.

  • Ugodno vpliva na možgane in um. Redna praksa meditacije namreč poskrbi tudi, da se tvoji možgani počasneje starajo in vpliva na povečevanje možganske sivine, kjer so zbrana telesa živčnih celic (jedro možganskih živcev). Ta predel možganov je odgovoren za kontrolo mišic, sluha, spomina, čustvovanja in govora. 

Če se ti to še vedno zdi težko ali ti je neprijetno, si pomagaj s kakšno aplikacijo (nam je všeč Headspace in Calm meditation) na telefonu ali našimi meditacijami; vodene meditacije so primerno oziroma celo odlično orodje za vse začetnike. 

Meditacija torej ni tišanje svojih misli, temveč je iskanje prostora med mislimi. Pomagala ti bo pri koncentraciji ob tvojih osnovnih dnevnih opravilih in bo izboljšala tvoj spanec. ŠE EN NASVET

Ko enkrat začneš meditirati, spusti svoja pričakovanja. Ne obsojaj se, če ti danes ni šlo tako dobro kot prvič ali kot včeraj. Ne obsojaj se, če si še vedno nervozna ali razdražena po meditaciji. Vzemi si čas zase, potreben odmor in si dovoli, da gredo skozi tebe vsi občutki, ki se ti sprožijo. Tako boš spoznala sebe še bolj, stopala boš po neki novi poti. Meditacija ni vedno lahka ali umirjena. In tudi ko ni, je to iskreno prava in najboljša izkušnja zate, ki ti bo prinesla mnogo koristi. Prepusti se in zaupaj!

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.