True

Kako se za vikend odklopiti od vseh digitalnih pritiskov - digitalni detox

Avtor: Polona

Deli s prijatelji

Sprijaznimo se, da pač živimo v času, ko smo veliko “priklopljeni” in “povezani” preko različnih digitalnih medijev (telefon, tablica, socialni mediji, računalnik, TV). V osnovi ni nič narobe s tem, da se svet premika in spreminja, ampak v današnjem času je ravno zaradi tega še toliko pomembnejše, da se vsake toliko znamo izklopiti iz povezanega sveta in naredimo digitalni izklop oz. digitalni detox.


ZAKAJ NAREDITI DIGITALNI DETOX


Kaj pomeni digitalni odklop in kako to najlažje naredimo kljub temu, da so določene naprave naš način opravljanja dela?

Si že kdaj slišala za izraz “FOMO” (“fear of missing out”) in “JOMO” (“joy of missing out”)? V katero skupino spadaš ti? 

Z delom na sebi in zavedanjem pomembnosti tega, da si vzamemo kakovosten čas zase in da smo čim večkrat lahko prisotne v trenutku, se tudi me postopoma učimo, kako biti v skupini “JOMO” (“joy of missing out”).

Naj poudarimo, da res ni nič narobe s tem, da rada tipkaš in  “scrollaš” po svojem Instagram feedu, da uživaš med brskanjem po Pinterestu in iščeš nove ideje, kako praktično opremiti svoje stanovanje, gledaš fotografije tebi ljubih ljudi na Facebooku in spremljaš, kaj se jim dogaja.

Praktično vsi to radi počnemo. In to tako zelo in veliko, da nas je družba opredelila v skupino FOMO (“fear of missing our”), kjer nas je strah, da česa od svojih prijateljev, inspiracij ali dela ne zamudimo. 

Raznolike aplikacije pa nam pri tem prav nič ne pomagajo, saj nas na to, kar "zamujamo", sproti še dodatno opozarjajo s piskanjem, opominjanjem in raznoraznimi obvestili. 

                    

Problem “povezanega” sveta (connected world) nastane, ko ne zmoremo več razločevati med realnostjo in virtualnim svetom in posledično prekinemo večino družbenih stikov v živo.

In ker smo res veliko na telefonu, smo posledično neproduktivni in tako rekoč opravimo celoten delavnik zgolj z brskanjem po socialnih platformah. To pa postane obremenjujoče in absolutno vzame veliko energije. Imej v mislih, da te to posledično lahko pripelje do večje krize pri efektivnosti in realnem opravljanju dela. Zato previdnost in zavedanje tukaj nista odveč. In ravno za to ti priporočamo, da si vsake toliko privoščiš digitalni detox.KORAKI ZA USPEŠEN DIGITALNI DETOX


Kateri so nujni koraki za uspešen digitalni detox oziroma izklop? Kako si digitalni detox olajšati, da boš pri njem uspešna?

Sledi spodnjim 7 korakom, ki pri izklapljanju pomagajo nam.

1. Prioritiziraj in razporedi svoj prosti čas enako kot svoj delovni čas.

Naš koledar ima najmanj 2 barvni shemi v tabeli - ena je za čas, ko opravljamo delo, druga pa je za osebni (prosti) čas. Ko imaš enkrat tudi svoj prosti čas razporejen v urniku, obstaja neprimerljivo večja možnost, da ga boš dobro izkoristila.

2. Izklopi obvestila in zvoke aplikacij družbenih medijev. 

Na povprečen dan je praktično vsaka od nas v roke prijela svoj telefon vsaj 75-krat, tudi med vikendom. Pogosto samo zato, da klikneš na social media aplikacijo in preveriš feed. Torej, tudi če opomnikov nimaš, boš zelo verjetno vseeno večkrat te aplikacije odprla in pogledala. Res ti polagamo na srce, da izklopiš vse “notifications” na svojih telefonih. Tudi me jih imamo izklopljene. Zakaj bi nam še to piskalo?! 

3. Skuhaj kakšno novo jed.

Med seboj smo si zadale eno luštno nalogo, ki nam fokus odnese stran od telefonov: vsak vikend vsaka skuha vsaj eno novo jed. Na srečo imamo kup Aleksandrinih receptov (ki jih delimo tudi s teboj), vendar dobimo dodatne točke, če si recept izmislimo same. To je res super vaja, ki ti bo pomagala rasti na vseh področjih in bo držala tvojo pozornost stran od socialnih medijev. 

4. Lastnoročno piši dnevnik.

Pisanje dnevnika lastnoročno je ena izmed boljših terapij, ki je vedno pri roki. 

Začni z zapisovanjem svojih skrbi, življenjskih stisk, izzivov v službi in vse prelij na papir. Pisanje dnevnika resnično pomaga pri zmanjševanju stresa in negativnih občutkov, hkrati pa olajša iskanje rešitev za tvoje težave. Poskusi naslednjič, ko boš želela na Instagram, raje v tistem trenutku zapisati svoje občutke v dnevnik in jih tako iz glave prenesi na papir, kjer postanejo oprijemljivejše in posledično tudi manj strašne oz. neizvedljive. 

5. Prični svoje jutro s kratko meditacijo. 

Veliko smo že govorile o pomembnosti prisotnosti v trenutku in kako to doseči. Jutranja meditacija ti bo pri tem pomagala. Namesto da se zjutraj priklopiš na socialne medije in tako nepomembnim informacijam dovoliš, da ti zapolnijo vse misli in te odpeljejo na tisoč koncev, raje pozornost usmeri na svoje notranje občutke. Tak začetek dneva ti bo pomagal pri umirjenem, odločnem in jasnem poteku celotnega dneva z vsemi uresničenimi nalogami za ta dan. 

6. Čim več časa preživi zunaj na prostem. 

Preživi čim več vikendov ali prostih dni zunaj, na prostem, v naravi. Načrtuj vikend v hribih, načrtuj vikend s prijateljem, ki ga že dolgo nisi videla in ga povabi na tržnico ali raziskovanje okoliških vasi. Ta čas preživi s telefonom v nahrbtniku in uživaj samo v danem trenutku. 

7. Razvajaj se z dolgimi kopelmi in neguj svoje telo.

Ne pozabi se v svojem prostem času razvajati z dolgimi kopelmi ali tuširanjem in uživaj v naravnih in domačih pilingih za telo. Recepti te čakajo tudi na našem portalu. PRIVOŠČI SI POČITEK - TUDI DIGITALNI

Na koncu pa ne pozabi, da tako kot tvoje mišice potrebujejo počitek, tako tudi naši možgani potrebujejo odklop, da se razvijajo, rastejo, da nam služijo in delujejo za efektivno delo in življenje na splošno. Postavljaj si reden urnik in vestno beleži svoj prosti čas in čas za počitek.

Ne pozabi na urnik vključiti tudi digitalnega detoxa in izklopi vse digitalne medije, da zmanjšaš nivo pritiskov in stresa. Imej se rada in sebe večkrat postavi na prvo mesto.

Sporoči nam, kako ti gre. <3

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.