True

4 letni časi menstrualnega cikla

Avtor: Polona

Deli s prijatelji

Stara sem 35 let. Sem mama. Sem partnerica. In še vedno sem hči in otrok mojih staršev. Moja dojemanja, moji občutki in moja intuicija so se skozi obdobje odraščanja res veliko spreminjali. Tudi moj videz in moje odločitve se spreminjajo. Danes sem ženska, tista ženska, ki veliko ve o sebi, morda veliko več, kot je pred 20 leti, a še vedno veliko manj, kot bi si želela. Mojo pot odraščanja so spremljala potovanja, dogodivščine, veliko in še več hrupa, ki me je na tej poti marsičesa naučil. A prav v zadnjih nekaj letih (tudi korona čas je pripomogel k temu) sem se začela bolj obračati navznoter in poskusiti učiti o stvareh in ljudeh skozi spoznavanje globine sebe. Sebe v globino. Odkrivam stvari v svojem telesu, v svoji glavi in jih doživljam drugače, kot sem jih kadarkoli do sedaj. 

In več področij o sebi sem spoznala prav skozi svoj menstrualni cikel. Ker vem, kako pomemben je in pri čem vse ti lahko služi, bi rada, da ga vsaj malo spoznaš tudi ti. Kajti poznavanje svojega ženskega cikla ti lahko veliko olajša, spremeni in razjasni. Beri dalje!

Polona na črno-beli fotografiji

“Teta s Krvavca. Kri. Perilo. Tisti dnevi. Menstra. Menstruacija.”

Obstaja na tisoče slengovskih besed za poimenovanje časa mesečne krvaviva oz. menstruacije. Zelo pogosto ima nek negativen prizvok, jo skrivamo in držimo bolj zase ter se sramujemo tega izraza in tega stanja. Včasih je bilo še huje, pa vendar je menstruacija še danes nekaj, čemur bi se večina žensk raje izognila. 

Vemo, da razumeš, da je za več stvari nujno potrebna, da veš, da ima nek pomen, pa tudi, da verjetno že kar nekaj veš o svojem menstrualnem ciklu - npr. veš, kako pogosto imaš menstruacijo, veš približno kako močna je, veš pa tudi, da dolžina ni vedno enaka, da te ne boli vedno enako, da ne teče vedno enako, da ni vedno enake barve ter da si kdaj utrujena, kdaj pa polna energije. Vse to je čar in čas menstrualnega cikla. 

Menstruacija ni menstrualni cikel

Menstrualni cikel ni zgolj čas med menstruacijo. Menstruacija običajno traja med 3 do 7 dni (lahko tudi malce dlje). Cel menstrualni cikel pa je ves čas od začetka ene krvavitve do začetka druge. V tem času približno 4 tednov gre ženska (tako kot narava v enem letu) skozi 4 različna obdobja. In ker so ta obdobja podobna letnim časom v naravi, jih tako tudi imenujemo.

Dokler ženske ne spremljamo svojega cikla, sploh ne vemo, da ga imamo.

Naše telo proizvaja hormone, ki nadzorujejo naš menstrualni cikel. V ciklu delujeta dva glavna hormona: progesteron (deluje kot antidepresiv) in estrogen (deluje kot stresni hormon - žensko naredi budno in mladostno). Zvišanje estrogena je povezano z ovulacijo, medtem ko nam porast progesterona povzroča obdobje utrujenosti, razdražljivosti, nihanja razpoloženja in nihanja počutja ter pripravo pred začetkom krvavitve. Obe ravni hormona padeta, ko se prične 1. dan menstruacije. 

element iz joge

4 letni časi znotraj vsakega menstrualnega cikla

Prvi dan krvavitve = začetek zime

Narava v tem času miruje, pod snegom pa pripravlja kompost, da bo pomladi zraslo novo življenje. Tako je tudi v obdobju ženske v zimskem času. Progesterona ni (ne čutimo nobene pretirane sreče), estrogen pa je tudi nizek (nismo budne). Zima je torej obdobje za počitek. V tem času smo ženske zelo intuitivne. Je pa to čas, da se ustavimo in pogledamo svoje življenje. Pogledamo, v katero smer želimo peljati svoje življenje in kdo smo. Če tukaj ne počivamo in si ne vzamemo časa za umiritev in počitek, smo sitne in nezadovoljne. 

Pomlad = konec krvavitve

Narava začne cveteti, hormon estrogen se začne dvigati, zbujamo se in počasi smo pripravljene na svet. Če (pomemben je ta ČE) smo pozimi počivale, imamo v tem obdobju veliko energije in vemo, kam želimo življenje najprej peljati. Takrat običajno načrtujemo in postavljamo nove vizije. Če v zimi nismo počivale, pa smo lahko utrujene in skušale bomo priti na zeleno vejo. To je čas za planiranje, ženska je “v glavi”, vsekakor ni to čas za komunikacijo. Čas je za nas, za partnerje, za večerjo in ko odprtih rok sprejmemo rože. Ženske se takrat dobro počutimo in smo mladostne. Proti koncu pomladi pa estrogen v dnevu ali dveh strmo pade in takrat je pomembno, da si zopet vzameš čas zase. Če se tukaj izčrpaš, te ti bo poznalo še nekaj dni.

Poletje = višek energije in čas akcije.

V naravi prve rastline že dajejo pridelke. Pri ženski se čuti moč in energija. Estrogen se spet dvigne in sočasno se dviga tudi progesteron. To je obdobje močne komunikacije in čas za komuniciranje in zaznavo problemov. To je tudi čas za akcijo.

Jesen = temačno obdobje, polno kreative. Priprava na zimo.

Prvi del jeseni je še podoben poletju. V naravi se listje obarva - to predstavlja kreativnost tudi pri ženski. Narava gre v temni del cikla v 2. polovici tega obdobja. Hormoni pri ženski so v porastu, potem pa padejo in to je obdobje, ko se lahko prepiramo z vsemi (PMS), čutimo nihanje razpoloženja in energije in običajno nam gre svet na živce. Pomembno je, da se poslušamo, da odpovemo stvari in prisluhnemo sebi ter ugotovimo, kaj nas v življenju moti. To se mora spremeniti ali odpasti v tvojem življenju. Ugotovi, kaj je potrebno izpustiti in čemu novemu dati prostor v življenju.

---

In, jasno, ker je vsaka faza drugačna, tvojemu telesu skozi faze odgovarja tudi drugačen način gibanja. Preberi več o tem, kako se gibati glede na posamezno fazo menstrualnega cikla, da ti bo gibanje najbolj odgovarjalo telesno in umsko.

Pa še to: tudi prehrana je skozi faze zelo različna ...

 A kako vedeti, kaj je tisto, kar je za posamezne faze značilno?

element iz joge

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.