True

detox - res koristna praksa ali zgolj modna muha?

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Prepričana sem, da si v zadnjem času zelo velikokrat slišala besedo "detox", pa naj bo to pozimi po božičnih praznikih, spomladi, ko se vsa narava prebuja, ali pa na jesen, ko se topli dnevi prelevijo v hladne in krajše dneve. 

Detox lahko za vsakogar pomeni nekaj drugega. Vse je odvisno predvsem od tega, kakšne so tvoje dnevne prehranske navade, koliko se giblješ in seveda tudi koliko dopustiš našemu največjemu sovražniku stresu, da vpliva na tvoje misli in počutje.

Verjetno veš, da ni zgolj telo tisto, ki vsake toliko časa potrebuje reset oziroma razstrupljanje, ampak je tukaj tvoj naš um, ki je velikokrat še bolj obremenjen in nasičen s slabimi mislimi kot tvoje fizično telo. 

Prav zato sama zagovarjam dejstvo, da je detox zelo osebna stvar, ki jo mora vsak posameznik prilagoditi samemu sebi - kot mu to najbolj ustreza. In naj poudarim še to: na detox se je treba pripraviti.

Nobeno telo ni narejeno, da lahko brez posledic sprejema šoke. Kot šok imam v mislih predvsem prenajedanje in pitje alkohola - potem pa kar naenkrat šok, nič hrane in stradanje. Vse za izgubo kilogramov, za kar je pogosto uporabljena beseda "detox". 

No, naj ti zaupam, da take vrste detox res ni učinkovita in okej praksa, ampak res le neka čudna "modna muha", ki so se jo spomnili za "čim lepši videz" v okviru nekih nedosegljivih idealov. 

dve steklenici infuzirane vode na bež podlagi z zeleno rožo

KDAJ IZVAJATI DETOX - SPOMLADI ALI POZIMI?

Kot omenjeno, smo v zadnjem času vsi priča porastu številnih "detox" programov, ki se pogosto začenjajo ob vstopu v novo leto in so del novoletnih zaobljub. A zavedati se moraš, da je zima "spalno" in hladno obdobje leta, ko tvoje telo za uspešno in aktivno delovanje potrebuje več energije.

Zima je čas, ko tvoje telo potrebuje dodatno pomoč, da dobi dovolj sveže energije, ki jo porabi, da se ogreje in je tebi toplo. Pozimi je zato naša hrana topla in nekoliko močnejša. Zima ni pravi čas za vnos hladnih jedi in jedi, ki imajo nižjo kalorično vrednost.

Pomlad pa je čas, ko se narava prebudi, na plan pridejo krasne sestavine, ki so naravnost odlične za razstrupljanje jeter in telesa kot celote. Spomladi se verjetno lotevaš tudi večjega čiščenja svojega doma, kajne? Spomladi na vrtu ali balkonu pripraviš svež prostor za zelišča, zelenjavni vrt, tudi sveže rože. Prav tako pa skoraj sigurno več časa preživiš zunaj, kar ima še dodaten vpliv na razstrupljanje tvojega telesa. 

slika pomladi z zelenim travnikom in rožicami ter slika zime s snegom in golimi drevesi

Starodavna kitajska in indijska modrost

Zdravilci, ki so tkali pot tradicionalne kitajske medicine, so v skupni glas trdili, da je pomlad najprimernejši čas za čiščenje jeter in telesa, saj so po njihovi teoriji prav jetra povezana z elementom lesa. In, res je, pomlad je sinonim za čas lesa. Skozi zimo si z obilnejšimi in bolj kaloričnimi obroki verjetno pridelala dodatno obremenitev za tvoja jetra. Ta je lahko še višja, če si uživala hrano živalskega izvora, predelano hrano, zaužila kar nekaj alkohola in si svoje telo pustila v precejšnjem mirovanju. Mirovanju iz fizičnega vidika in stresu iz umskega vidika. 

Podobno razmišljanje so razvili tudi v ajurvedski medicini, kjer pravijo, da je pomlad čas za prenovitev telesa, saj takrat telo prehaja iz zimskega spanja in je pripravljeno zavreči odvečne plasti. Mogoče boš slišala tudi, da se v Indiji lotevajo detoxa v jesenskih mesecih in da je to super čas za razstrupljanje telesa. Seveda je, ampak verjetno tudi veš, da je indija v veliki večini zelo topla država, ki (razen na severu) ne pozna takih letnih časov, kot jih imamo mi. 

Naša telesa so tesno povezana z naravo in njenimi letnimi časi. Če ti je to všeč ali ne. Gotovo se spomniš nasvetov babic in starih mam, da se je pravilno prehranjevati s sezonskimi sestavinami, kajne?

Tako da če potegnemo črto pod vsemi temi ugotovitvami, je zagotovo le topli del leta tisti, ki je zares primeren za čiščenje telesa od znotraj navzven. 

kako vem, ali je detox zame?

Detox je lahko zelo blagodejen in učinkovit, lahko pa je tudi zelo invaziven (z več bolj naprednimi tehnikami). 

Ampak kako sploh veš, ali je to nekaj, kar bi pri tebi učinkovalo? Najbolj je pomembno, da pogledaš svoje zdravstveno stanje. Ali jemlješ kakšna zdravila, imaš kakšno bolezen, si mogoče noseča ali mlada doječa mamica?

No. v teh primerih ti jaz osebno detox sigurno odsvetujem, saj so bolezenska stanja nekaj, pri čemer je nujno potrebno posvetovanje z zdravnikom,nosečnost ali čas dojenja pa je obdobje, ko telo potrebuje vsa možna hranila za razvoj otroka (preko popkovine ali mleka). Tudi sama sem imela kar nekajletno pavzo s pomladnimi razstrupljanji zaradi dveh nosečnosti in obdobja dojenja. Takrat pač enostavno ne gre in je tudi prav, da ne gre. Takrat so pomembne drugi stvari. 

V primeru, da si zdrava, pa ni nobene ovire, da se ne bi lotila razstrupljanja. Vendar naj poudarim, da se ga je potrebno lotiti pravilno in z glavo. Ne hodi v ekstreme in vse skupaj prilagodi svojemu počutju in zmožnostim. Vedno je boljše vsaj nekaj kot nič. 

Kot odlično pripravo na detox ti svetujem program Obnovi svoje črevesje, ki traja 14 dni in vključuje natančen jedilnik in vse recepte, ki tvoje črevesje spravijo nazaj v ravnovesje, telesu pa preko premišljene polnovredne prehrane nudijo vsa potrebna hranila, da si lahko odlično opomore in pripravi na naslednjo stopnjo - detox.

kako se lotim detox programa?

Verjetno je to eno izmed najpogostejših vprašanj, kar sem jih kdaj dobila v povezavi z razstrupljanjem. No, poleg vprašanja, zakaj sploh izvajati detox, na katero pa upam, da sem ti odgovorila zgoraj!

Ker vem, kako zoprno je iskati informacije po vseh koncih, sem pripravila kratek vodič, ki ti bo pokazal, kako se lotiti detox programa: 5 korakov za učinkovit domači detox. Prepričana sem, da bo šlo tako vse skupaj malo lažje.

Se nameravaš lotiti domačega detox programa? Sporoči mi, če imaš kakšna vprašanja, dvome ali lastne nasvete, ki bi jih želela deliti z drugimi.

priprava zelenjave na sočenje s sokovnikom

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.