True

Izpiranje nosne votline s posodico neti - 5 najpogostejših vprašanj

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Si že slišala za neti - tehniko za izpiranje nosne votline? Čiščenje nosne votline je vse bolj popularno, saj so tudi razne težave s sinusi in dihali vse pogostejše. Tehnika izpiranja nosne votline neti lahko pomaga pri odstranjevanju nosne sluzi, regeneracijo po operaciji nosne votline in olajša dihanje, pa še preprečuje ponavljajoče se prehlade in druge okužbe.

Izraz neti izvira iz sanskrta, sicer pa je neti jogijska tehnika čiščenja nosne votline (ena izmed tehnik čiščenja telesa), da zrak lažje pride do možganov.

Ko omenim neti, dobim veliko vprašanj. Preberi 5 najpogostejših vprašanj o čiščenju oziroma izpiranju nosne votline s posodico neti in odgovore.

1.

Kaj sploh je neti?

Neti je posodica, ki je oblikovana posebej za čiščenje nosne votline.

Njena oblika je povsem prilagojena nosni odprtini, skozi voda teče enakomerno in s primernim curkom. Če imaš možnost, je najbolje, da izbereš keramično posodico. Če je narejena ročno, pa še toliko bolje, saj že sama posodica vsebuje veliko dozo ljubezni :)

Vrč vode, bela keramična posodica neti za izpiranje nosne votline, kozarček soli in merilne žličke na beli podlagi.

2.

Od kod izvira ta tehnika za čiščenje nosne votline? Ali izpiranje nosu s posodico neti res deluje
- ali je to le še ena modna muha?

Čiščenje nosne votline s posodico neti se najbolj povezuje s Hatha jogo, saj jo opisujejo že starodavni zapisi (Hatha Yoga Pradipika).

Jogisti si čistijo nosno votlino z namenom, da imajo odprte in čiste dihalne poti, ki jih potem pri sami praksi joge ne ovirajo. Zdrav nos je namreč bistvenega pomena za jogijsko dihanje in izvajanje drugih dihalnih vaj, skupaj imenovanih tudi Pranayama. 

Glede na starodavne zapise, čiščenje nosne votline z neti tehniko ne samo da čisti nos, tudi prebuja oziroma pomaga pri aktivaciji šeste čakre oziroma Tretjega očesa (Ajna chakra) in osebi omogoča se odpreti, videti stvari širše ter razviti čut za intuicijo in vizijo.

V jogi se uporabljata dve vrsti čiščenja nosne votline:

  • jala neti, kar pomeni čiščenje z vodo, in pa

  • sutra neti, ki je precej bolj napredna in kompleksna tehnika čiščenja nosne votline, za katero ni priporočljivo, da jo izvajajo začetniki, in se tradicionalno po Ayurvedi izvaja z bombažno vrvico, namočeno v ghee maslo. 

Prav tako pa se čiščenje nosne votline uporablja tudi v zdravstvene namene drugod po svetu.

Tako kot že omenjeno, si verjetno velika večina čisti nosno votlino, pa čeprav le za preprečitev prehladov oziroma kot blažilno sredstvo, ko pride do vnetja oziroma prehlada.

različni pripomočki za domačo nego, tudi posodica neti in krtača za suho krtačenje

Posodica neti v družbi mojih drugih priljubljenih pripomočkov za domačo nego. Vmes je seveda tudi krtača za suho krtačenje.

3.

Ali čista nosna votlina pomeni konec prehladov?

Čiščenje nosne votline ti je verjetno poznano že iz otroštva; če si sama mamica, pa si sigurno svojemu otroku čistila nosek s pomočjo fiziološke raztopine.

Ko zadeva otroke, ti je čiščenje nosne votline verjetno povsem jasno in logično. Ko pa pomisliš nase oziroma na odraslo osebo, se pa velikokrat začnejo pojavljati razni dvomi oziroma tudi nenavadna vprašanja. Predvsem zakaj bi to sploh počela, če pa nisem prehlajena oziroma je z mojim nosem čisto vse ok?

Naj ti povem, da takrat, ko je s tvojim nosem oziroma prehodom dihalnih poti skozi nos nekaj narobe, že tako rečeno “gasiš požar”.

črna keramična posodica neti za izpiranje nosne votline

Čiste in prehodne dihalne nosne poti pomenijo tudi bolj čisto glavo na splošno.

Redno čiščenje nosu oziroma izpiranje nosne votline tudi zmanjša možnost nastajanja okužb in s tem posledično izboljša imunski sistem.

Ko začutiš, da se te loteva prehlad, je čiščenje nosne votline s posodico neti več kot odlična rešitev. Meni je že velikokrat preprečila nadaljevanje prehlada v kaj drugega. 

Je pa tudi tukaj seveda nujna konsistentna in redna praksa, tako kot pri vsem. 

4.

Kako čistiti oziroma izpirati nos s posodico neti?

Kot že samo ime pove, se nos čisti s posebno oblikovano neti posodico, ki ima prilagojen brizgalni del, ki se mora popolnoma prilegati nosni odprtini. Posodica drži nekje 200-250 ml vode. 

Postopek izpiranja nosu s posodico neti: 

  1. V pollitrski kozarec natočiš toplo vodo, najbolje prekuhano. Dodaš 1 čajno žličko grobe soli (groba je super zato, ker ni jodirana). Vse skupaj dobro premešaš, da se sol raztopi. Za začetek lahko pričneš tudi z manjšo koncentracijo soli. Zapomni si, da ne sme biti neprijetno, pekoče oziroma boleče. 

  2. Polovico vode natočiš v posodico neti skozi zgornjo odprtino. Drugo polovico prihraniš v kozarcu. 

  3. Celoten postopek čiščenja izvajaš nad umivalnikom. 

  4. Primi neti posodico v desno roko, vstavi brizgo posodice v desno nosnico, da je povsem zaprta in glavo nagni rahlo v levo. Celoten trup nagni malo naprej nad umivalnik. Voda bo sama stekla skozi drugo nosnico ven. Medtem dihaj povsem sproščeno skozi usta. Vzemi si čas in ne hiti, posebno če nisi navajena na to. Ko celotna količina vode iz neti posodice steče skozi desno nosnico, pihni ven preostanek vode in kar začutiš, da mora iz nosu ven. 

  5. Nato v posodico vliješ preostanek vode iz kozarca in enako ponoviš na levo stran oziroma skozi levo nosnico. 

  6. Na koncu čiščenja mora biti nos suh in občutek prijeten. Lahko se za trenutek prikloniš, da ti glava malo obvisi. Na ta način ti iz nosu odteče vsa preostala voda, ki je mogoče ostala v nosu. S kazalcem si lahko zapreš eno nosnico in nežno pihneš skozi drugo nosnico, potem pa enako ponoviš še z drugo nosnico. Na ta način osušiš nosno votlino. Ta zadnji del sušenja nosu je zelo pomemben, saj ni dobro, da nos ostane moker in poln vode.

Aleksandra med prakso meditacije

Aleksandra redno uporablja tehniko čiščenja nosne votline neti.

5.

Kako in zakaj nosno votlino z netijem izpiram jaz?

To je vprašanje, ki sem ga kar nekajkrat prejela. Zakaj oziroma kje najdem čas zjutraj, da si še nos čistim?

To delam predvsem zato, ker mi izredno pomaga pri zaščiti oziroma preventivi za grlo in ušesa, s katerimi imam težave že od otroštva in je to moja precej občutljiva točka, posebno v hladnih mesecih. Če res redno in zavestno izvajam čiščenje nosne votline z netijem vsako jutro skozi celo jesen in zimo, so moja nosna, grlena in ušesna votlina v precej boljšem stanju.

To sem ugotovila predvsem takrat, ko se mi je moja stara neti posodica uničila in nikakor nisem mogla dobiti prave, ki bi mi res ustrezala. Takrat sem prekinila s prakso čiščenja nosne votline in spoznala, da sem veliko bolj dovzetna za razna vnetja (predvsem pa za prenos od svojih otrok). 

Poleg tega pa sama to izvaja tudi z jogijskega vidika, saj je moj nos res veliko bolj odprt in je dihanje med prakso joge veliko bolj čisto, pretočno in lažje.

Ko si nos vsako jutro očistim, prav čutim, kako se mi odpre dovod energije v glavo. Včasih pa tehniko čiščenja dopolnim tudi s kratko Kapalbathi dihalno tehniko, s katero svoje telo še dodatno zbudim in vnesem vanj še dodaten kisik in ogenj oziroma energijo. 

Kaj pa ti, tudi ti skrbiš za čiščenje nosne votline? Uporabljaš kateri drug pripomoček za domačo nego s spodnje slike, recimo krtačo za suho krtačenje ali naravna olja in masla za nego kože?

Zaupaj nam v komentar.

različni pripomočki za domačo nego, tudi posodica neti in krtača za suho krtačenje


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.