True

NARAVNA OLJA IN MASLA za nego kože

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Na svojem krožniku imamo prav vse rade svežo in živo hrano in temu načelu sledimo tudi pri negi kože. Naravnost obožujemo surove sestavine, iz katerih si lahko same kaj na hitro zmešamo - seveda govorimo zlasti o naravnih oljih in maslih. Pri izbiri smo previdne, saj vedno preverimo deklaracijo, kakovost in poreklo.

Če se odločamo za že pripravljene izdelke za nego kože, pa najraje posegamo po naravnih in slovenskih izdelkih (s tem podpremo vsa mala podjetja in pridne roke posameznikov).

Domača olja in drugi pripomočki, pripravljeni za nego telesa.

DOMAČA NARAVNA KOZMETIKA: Olja in masla za telo

Pravilo, da ni treba posegati po predpripravljenih izdelkih, ne velja le v kuhinji, ampak tudi v kopalnici. Še zlasti, ko govorimo o negi kože. Na trgu je namreč zelo veliko različnih olj in masel, ki jih lahko uporabimo za domačo naravno nego. Pri nakupu vedno pazimo, da so vsa olja hladno stiskana in nerafinirana, saj tako res vsebujejo vse vitamine, antioksidante in maščobne kisline, ki nahranijo našo kožo. So nekoliko dražja, ampak vsekakor vredna nakupa in investicije.


Katera olja uporabiti v domači kozmetiki?

Med raznolikimi vrstami olj imamo doma vedno mandljevo, jojobino in sezamovo olje (ponavadi kar tisto iz kuhinje). Poleti obožujemo tudi kokosovo olje.

 • Mandljevo olje je nevtralno in obenem res bogato z antioksidanti. Kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in uravnava njeno vlažnost.

 • Jojobino olje, ki pravzaprav ni olje, ampak vosek, je krasno in izredno uporabno skozi celo leto. Verjetno tudi zato, ker je dovolj blago, da je všeč tudi našim najmlajšim. Deluje protimikrobno in preprečuje izgubo vlage.

 • Naše najljubše (poleg vsestranskega mandljevega) je sigurno sezamovo olje, ki se ga uporablja tako za telo kot tudi za žvrkljanje v ustih, pa seveda v kuhinji. Sezamovo olje je najbolj primerno v zimskih mesecih, saj na telo deluje zelo grelno.

Olja v domači kozmetiki največkrat uporabljamo za:

 • odstranjevanje ličil (tukaj se najbolje obnese jojobino olje),

 • masažo telesa, skupaj z raznimi eteričnimi olji (rade spreminjamo mešanice, ki so odvisne od našega počutja in letnega časa),

 • pilinge, skupaj s soljo ali sladkorjem,

 • oljni parfum,

 • eno od sestavin pri stepenem maslu za telo. 

Katera masla uporabiti v domači kozmetiki?

Pravi luksuz za kožo pa so tudi razna masla. Med našimi favoriti so kakavovo, kavno in najbolj hranljivo karitejevo masloObičajno so vsa ta masla na voljo v lekarnah in drogerijah.

 • Kakavovo maslo je naravno bogato z vitaminom E, pomaga hidrirati kožo in je polno antioksidantov. Uporabljaš ga lahko kot mazilo za telo (zelo je priljubljen pri nosečnicah), pa tudi za ustnice. 

 • Karitejevo maslo je bogato z vitamini (A, E in F) in esencialnimi maščobnimi kislinami. Uporablja se tako samostojno (za nego kože), včasih pa je dodatek raznim drugim naravnim kozmetičnim sredstvom (recimo naravnim deodorantom). Karitejevo maslo se zares izkaže kot odlično sredstvo za vlaženje suhe kože (uporabiš ga lahko kot mazilo za razpokana in suha stopala, pa tudi za roke ali druge soncu, vetru ali mrazu izpostavljene dele telesa).

 • Kavno maslo je pridobljeno s hladnim stiskanjem kavnih zrn, zato pričakovano diši po kavici ... Njam! :) Odlično se kombinira z drugimi masli in olji, sicer pa je najbolj znano po svoji vsebnosti kofeina, ki slovi kot raztopljevalec maščob (prav zato je pogosto sredstvo v anticelulitnih kremah). 

Različice doma pripravljenih olj za nego.

Naj ti zaupamo še en trik. Olje in masla vedno nanesi

 • na vlažno kožo, takoj ko prideš izpod tuša, ali

 • na suho kožo, preden greš pod vroč tuš.

Bistvo je, da so pore odprte, saj le tako resnično prodre v telo in nahrani tvojo kožo. In ne boš verjela, čisto nič mastna ne boš.


Vzemi si čas zase!

Ko si vzameš čas zase, se zgodi mnogo lepega. Ne le, da bo tvoja koža občutno lepša, bolj zdrava in prijetna na dotik - ko neguješ sebe in svoje telo, neguješ tudi svoje misli in svojo notranjost. Na koncu ne bo lep zgolj tvoj zunanji izgled, temveč se ti bo poznalo od znotraj navzven. 


Potrebuješ spodbudo?

V sodobnem hitrem življenjskem tempu se nam hitro zgod, da pozabimo nase - ali pa celo izgubimo stik s seboj. Zato smo za vse, ki se želite malo pocrkljati kar v udobju svojega doma in znova poiskati avtentičen stik s seboj pripravile brezplačen 4-dnevni retreat, kjer poskrbiš za svoje telo, um in čustva.

V brezplačnem programu te čaka tudi recept za super kavni piling za nego telesa.


Spodaj v komentarjih pa z nami deli tudi kakšen svoj domač recept za piling, teh ni nikoli dovolj! :)

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.