True

Kaj je zavedno gibanje

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

V vseh naših Gutsy programih se boš velikokrat srečala z izrazom ”zavedno gibanje”. Kaj sploh je zavedno gibanje? Morda odgovor že poznaš, morda pa ga moraš, tako kot svoj zavesten gib, še najti. Da bo šlo lažje, smo o tem pripravile kratek zapis.

KAJ JE ZA NAS ZAVEDNO GIBANJE?

Za nas je zavedno gibanje vsako gibanje, pri katerem si prisotna. Zavedno gibanje ustreza potrebam TVOJEGA telesa in ni univerzalnega odgovora, kaj je pravo gibanje zate, saj imaš ta odgovor le ti. Zavedno gibanje nas uči pomena diha in prisotnosti v trenutku. Uči nas zavestnega nadzora nad mišicami in svojim telesom. Zavestno gibanje izboljšuje delovanje živčno-mišičnega sistema in s tem kakovost gibanja. Uči nas vzpostavljanja povezave med telesom in umom. Ko izvedeš določen gib, ga začutiš, začutiš aktivacijo mišic in si pri tem dejanju tudi miselno prisotna


Zavedno gibanje nas uči, da prisluhnemo potrebam svojega telesa, zaznavamo spremembe in ga obravnavamo kot celoto.

Verjamemo, da je primaren namen našega telesa nenehno spreminjanje. Noben trenutek ni enak trenutku in tako se tudi naše telo vseskozi spreminja. Način gibanja, ki ti je bil včeraj blizu, je mogoče danes gib, ki ti ne ustreza več. Zavedno gibanje je nenehno prevpraševanje: “Kaj so današnje potrebe mojega telesa, kaj je tisto, kar danes potrebuje?”

Mogoče je to počitek ali pa izkoristek moči, ki jo imaš. Za takšno gibanje je potreben čas in pozornost. Zanj je potrebna energija. Vsakodnevno prevpraševanje in poslušanje želja našega telesa, čutenje tega in odziv na to.

Zavedno gibanje je lahko joga, lahko je trening na moči, lahko je tek ali boks. Lahko je karkoli, kjer je tvoje telo v gibanju (“in motion”).

Na koncu je cilj zavednega gibanja to, da najdeš tisto, ki tebi ustreza. Zavedno gibanje je raznoliko. Je disciplina, ki vključuje gibanje ob dnevih, ko se um poigrava s teboj. 

Zavedno gibanje posluša tvoje hormonsko in čustveno stanje.

In nenazadnje, zavedno gibanje je gibanje, ki te lahko pripelje do višje zavesti in do tvojega bistva. Pri zavednem gibanju je vključena cela tvoja Bit, takšno gibanje dviguje tvojo zavest in te pripelje do najboljše različice sebe. Vprašanje pa je, ali zmoremo utišati družbena pričakovanja in predvsem pričakovanja svojega uma do našega telesa in si v vsakem dnevu dati točno to, kar želimo in potrebujemo? Ne včeraj, ne jutri, ampak danes.

KOLIKOKRAT NAJ SE GIBAM?

Ko si v stiku s svojim telesom, boš natančno vedela, kolikokrat na teden je za tvoje telo optimalen trening oz. gibanje v kakršnikoli obliki. Ne bomo ti predpisovale treningov na recept, lahko ti pomagamo pri raziskovanju in ti ponudimo raznolike programe, ki so celostni. 

Želimo si, da se nam pridružiš na poti iskanja zavednega gibanja, kjer se tudi me vsakodnevno spoznavamo, rastemo in se povezujemo z ljudmi, ki delijo našo filozofijo.

Začuti svoje telo in potrebe telesa v danem trenutku.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.