True

Kremna jesenska rižota z bučo

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    30 minut

   Št. porcij:    3

Jesen je eden izmed mojih najljubših letnih časov. Na voljo je veliko sezonskih pridelkov, ki so okusni, lokalni in poceni; mnoge med njimi vzgojim kar sama na vrtu. Česar nimam, je na voljo pri lokalnih kmetih in v trgovinah.

Eden takšnih pridelkov so zagotovo buče - maslenke, hokaido in druge. Buče lahko uporabimo na res neskončno načinov - od juh, prilog, njokov, omak pa do bučnega pireja, ki je res vsestranska sestavina. Med drugim ga uporabim tudi v bučni rižoti.

Kremna jesenska rižota z bučo je eden mojih najljubših receptov. Kot večina jedi, ki jih pripravljam, je tudi ta narejena hitro in enostavno. Je ravno prav nasitna, obenem pa zaradi omamnega okusa in kremaste teksture tudi izjemno zadovoljiva - pogreje dušo in telo na še tako hladen večer!

Zraven je obvezna velika skleda solate oziroma drugega zelenja, če si takšne volje, pa tudi kozarec dobrega belega vina. ;)

Naj kremna jesenska rižota z bučo tekne tudi tebi!

kremna jesenska rižota z bučo, servirana ob ponvi in skledi solate


pripomočki

ponev
nož in deska
kuhalnica

Sestavine

1 sesekljana čebula
2
stroka česna
300 g riža arborio
1 dcl belega vina
2 skodelici vode ali zelenjavne jušne osnove
1 ščep soli, popra in muškatnega oreščka
1 žlica
olivnega olja
1 žlica kvasnih kosmičev
1 žlička kurkume v prahu

kremna jesenska rižota z bučo - Postopek priprave

1

V loncu oziroma globoki ponvi na malo olja popražiš čebulo, da postekleni. 

2

Začiniš, dodaš česen ter opran riž in pražiš še nekje 5 minut. Vmes nenehno mešaš. 

3

Nato vliješ vino, postopoma dolivaš vodo oziroma jušno osnovo in dodaš še bučni pire, muškatni orešček in kvasne kosmiče. Kuhaš nekje 20 minut in vmes večkrat pomešaš. Na koncu dodaš še kurkumo v prahu in dobro premešaš.

SERVIRANJe

Rižoto serviraš na krožnik in po želji po vrhu posuješ s praženimi bučnimi semeni ali dodaš kapljico balzamične redukcije (zgoščen balzamični kis).

Zraven se prileže tudi kakšen košček pečene buče (če si sama delala bučni pire, ti je verjetno še ostala), jaz pa sem kremno jesensko rižoto z bučo okrasila še z malce domačega pesta.

Dober tek!kremna jesenska rižota z bučo na krožniku na mizi
Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.