True

Pečeno korenje in pečena polenta (praznična priloga)

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    45 minut

   Št. porcij:    3

Barvita, elegantna in okusna praznična priloga ... Ki je poleg tega še res preprosta, hitra, enostavna in pripravljena brez packarije. Je mogoče? Je!

Mehko, čudovito karamelizirano korenje iz pečice, zraven pa mini polentine pitke ... Vse to v 45 minutah (samega dela pa je dobrih 10 minut).

Lotimo se - recept za praznično prilogo (pečeno korenje in pečena polenta) že čaka spodaj!

pečeno karamelizirano korenje in pečene polentne tortice kot praznična priloga


pripomočki

pekač
nož in deska
peki papir

Sestavine

1 skodelica polente
6 korenčkov (ne predebelih)
2 žlici olivnega olja
1 žlica javorovega sirupa

sol in poper ter zelišča/dodatki po okusu


Pečeno korenje in pečena polenta - Postopek priprave

1

Recept za pečeno polento

Polento skuhaš po navodilih z embalaže in še vročo vliješ v pekač (velikost izberi glede na količino kuhane polente - cilj je, da je prelita polenta v pekaču debela cca 1 centimeter). Počakaš, da se dobro ohladi,  in z modelčki izrežeš poljubne oblike (če nimaš modelčkov za piškote, krofe ipd., lahko uporabiš tudi kozarec). Izrezane mini polente pred serviranjem popečeš v ponvi na malce olivnega olja, da dobijo rahlo zapečeno skorjico. 

2

Recept za pečeno korenje

Korenje opereš, po potrebi ostrgaš, soliš in malo naoljiš. Pečeš v predhodno ogreti pečici cca 45 minut oziroma odvisno od velikosti korenja ter kako zapečeno korenje imaš rada. Če želiš, da ima korenje karamelizirano in sladko rjavo skorjico, surovega poleg soli in olja premaži še z nekoliko javorovega sirupa. Priporočam!

SERVIRANJe

Pečeni polenti dodaj dodatke po želji. Sama sem popečenim polentnim "torticam" dodala nekaj čilijevih kosmičev, kaper ter svežega timijana. Meni zelo ljuba kombinacija. 

💡 Namig #1: ko izrezuješ polento, lahko uporabiš tudi kakšen večji modelček za piškote (recimo zvezdice), da bo priloga še bolj praznična. ;

💡 Namig #2: Količine lahko preprosto povečaš ali zmanjšaš, ne bo razlike pri pripravi.

pečeno karamelizirano korenje in pečene polentne tortice kot praznična priloga

pečeno karamelizirano korenje in pečene polentne tortice kot praznična priloga

Dober tek!


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.