veganska azijska skleda (s kokosovim rižem, arašidovo omako in pisano zelenjavo)
Avtor: Aleksandra
Čas priprave: 30 minut + čas pečenja
Št. porcij: 2
Odlična veganska azijska skleda, ki ni le lepa na pogled, ampak tudi zelo okusna!
Njena osnova je kokosov riž, ki ga pripraviš na domačem kokosovem mleku (enostavno v blenderju zmiksaš vodo in kokosovo moko ter precediš skozi gazo ali vrečko za rastlinsko mleko).
Čez sem dala hrustljavo zapečeno lečo z mandlji, ki jo lahko pripraviš več in uporabljaš še naslednje dni (če se dobro prepeče, da se res osuši, v steklenem kozarcu počaka tudi 10 dni!).
Skledo oplemenitiš z veliko na hitro popražene zelenjave in gob (ni treba komplicirati - sama sem dodala na trakce narezano korenje, papriko, brokoli in šitake).
Za pravi učinek in užitek pa je obvezen tudi arašidov preliv, ki doda več okusa in skledo zares popestri.
Ne skrbi - vse to imaš lahko pripravljeno v pol dobre pol ure. Ko v pečico daš lečo z mandlji, pripraviš kokosovo mleko (naredi ga več in ga uporabi še za npr. granolo, tople napitke ...) in na njem skuhaš riž, medtem prepražiš zelenjavo in zmiksaš sestavine za preliv.
Čisto vse sestavine lahko pripraviš v večjih količinah in uporabiš še za večerjo ali kosilo naslednji dan. To je čar polnovredne rastlinske prehrane, kakršno zagovarjam jaz - ne kuhaj gotovih jedi, ampak pripravi posamezne jedi, ki jih lahko kombiniraš po svoje še naslednji dan ali celo več dni.
Pa dober tek!
veganska azijska skleda: pripomočki, sestavine in postopek priprave
1. kokosov riž
V kozici zavreš kokosovo mleko, vodo in začimbe. Dodaš riž in kuhaš, da se zmehča.
2. hrustljava leča
Vse sestavine daš na pekač, obložen s peki papirjem in dobro premešaš, da je res vsa leča premešana z začimbami in oljem.
Mešanico pečeš v predhodno ogreti pečici na 200ºC, od 20-30 minut.
Mešanico ohladiš, da postane hrustljava.
3. pražena zelenjava
pražena zelenjava - Postopek priprave
Zelenjavo opereš in pripraviš. Brokoli narežeš na cvetke, rdečo papriko in shitake gobe pa na tanjše rezine. Korenje lahko prav tako narežeš ali pa z lupilcem za krompir nastrgaš na trakce.
V ponvi na malo olja popražiš zelenjavo, da je še vedno al dente.
arašidov preliv - Postopek priprave
Vse sestavine daš v blender in zmiksaš v gladek preliv.
V kolikor se ti zdi preliv pregost, lahko dodaš še malo vode.
SERVIRANJe
Na krožnik najprej položiš kokosov riž, posuješ s hrustljavo lečo in nazadnje dodaš še praženo zelenjavo.
Vse skupaj bogato preliješ s prelivom, ker res vse skupaj naredi še boj kremasto in tisti okus ingverja doda še malo svežine oziroma ravno pravšnje pekočine.
Po vrhu lahko dodaš še malo čilijevih kosmičev in sezama.
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.