True

Veganska špargljeva pita s kremnim nadevom

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave, počivanja testa in pečenja:    120 minut 

   Št. porcij:    6 kosov

Veganska špargljeva pita s kremnim nadevom je jed, ki preprosto navduši.

Izgleda vrhunsko, tako kot je to za pite skorajda vedno že pravilo, vseeno pa jo je preprosto narediti! Da o okusu sploh ne govorim ...

Recept za moje testo je brezglutenski, združila sem riževo in proseno moko. Le dobro ga moraš zgnesti, kar pa je narejeno v dobrih 5 minutah.

Tudi nadev je vrhunski: hitro pripravljen, kremast, rahlo začinjen z aromatičnim muškatnim oreščkom, hranilno bogat (poln je beljakovin iz tofuja in belega fižola) in omamno kremaste teksture.

Špargljeva pita je nasitna in razkošna jed, ki za pripravo vzame več časa - ampak samo zato, ker mora testo počivati in ker se peče 30-40 minut. Sicer pa je dela z njo izredno malo.

Je odlična praznična jed, ker lahko testo pripraviš že dan prej.

Poleg (ali namesto) špargljev lahko po piti posuješ tudi kakšno drugo zelenjavo, recimo češnjev paradižnik.

Uživaj v pripravi in okušanju te odlične veganske pite s šparglji in kremnim nadevom!

veganska špargljeva pita na mizi

veganska špargljeva pita: testo

pripomočki

merilne skodelice
folija za živila

Sestavine

1 skodelica riževe moke
1/2 skodelice prosene moke
1 mletih lanenih semen
1/4 skodelice rastlinskega masla
mrzla voda (po potrebi za gnetenje)
1

Vse sestavine zgnetemo v testo. Če ne stoji skupaj, po kapljicah dodajamo ledeno mrzlo vodo. Zgneteno testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut. 

Vmes pripravimo nadev.

veganska špargljeva pita: kremni nadev

pripomočki

ponev
nož in deska
merilne skodelice

Sestavine

1 zavitek navadnega tofuja
1/2 skodelice kuhanega belega fižola
3 prehranskega kvasa
ščepec muškatnega oreščka

sol, poper
1 šopek špargljev (poljubno narezanih)
1 skodelica mandljevega mleka


olivno olje za ponev
1

Šparglje popražiš v ponvi na malo olja.


2

Vse ostale sestavine (fižol, prehranski kvas, začimbe, mleko) zmešaš v blenderju do gladkega. 

3

Testo vzameš iz hladilnika in s prsti razporediš po namaščenem pekaču za pito. Testo večkrat preluknjaš z vilicami ter preliješ z maso. Obložiš s praženimi šparglji. Pito za 30-40 minut postaviš v pečico, ogreto na 180 °C. 

veganska špargljeva pita na mizi


SERVIRANJe

Pečeno pito vzamemo iz pečice, rahlo ohladimo in narežemo na kose.  Zraven se prileže skleda sveže solate.

veganska špargljeva pita na mizi

narezana veganska špargljeva pita


Dober tek!

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.