True

namaz iz pečene cvetače in tahinija

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    10 minut + čas pečenja cvetače

Namaz iz pečene cvetače in tahinija je zagotovo jed, ki bo všeč vsem ljubiteljem baba ganousha in humusa, saj ima nekoliko orientalski pridih.

Pečena cvetača je res vsestranska in ni razloga, da je ne bi dali tudi v ta namaz, ki dobro služi tudi kot pomaka za svežo zelenjavo (korenje, komare ...), pita ali chapati kruh.

Pozor! Recept vsebuje kumin, ne kumino. Kumin je rahlo pekoča orientalska začimba, ki se med drugim uporablja tudi v indijskih karijih. Z našo kumino nima nič skupnega, ima popolnoma drugačen vonj in okus.

Še namig: tahini lahko narediš sama iz sončničnih semen. Klasičen tahini (torej sezamova pasta oziroma maslo iz praženih sezamovih semen) je rahlo grenkega okusa, domač tahini iz sončničnih semen pa prav nič. Le morda je malo temnejše barve. Preden ga narediš, sončnična semena popraži oziroma "popeci" v pečici (nekaj minut na 180 °C, vmes jih premešaj) in ohladi. Tak tahini je tudi občutno cenejši od sezamove paste iz trgovine.

Namaz iz pečene cvetače in tahinija postrezi na druženjih, kot predjed ali pa kot prigrizek. Naj ti tekne!

Namaz iz pečene cvetače in tahinija, s kapljo olivnega olja in praženimi pinjolami potrebuješ

blender
merilne skodelice in žličke
nož in deska

Sestavine

1 glava cvetače
1 glavica česna
2 žlici limoninega soka
2 žlici tahinija (sezamove paste ali iz sončničnih semen)
2 žlici
olivnega olja
1/2 žličke soli
1/4 žličke mletega črnega popra
1/4 žličke mletega orientalskega kumina

Postopek priprave

1

Pečico ogrej na 190 °C. Cvetačo nareži oz. natrgaj na cvetke in razporedi po pekaču, obloženem s peki papirjem. Dodaj olje in dobro premešaj. Vzemi kos alu folije in vanjo zavij glavico česna, ki ji prej odrežeš vrhnji centimeter (glej sliko). Pokapaj ga z olivnim oljem in zavij v folijo ter dodaj na pladenj k cvetači. Oboje peci 45 minut, cvetačo pa vmes premešaj. Vzemi pladenj iz pečice, da se cvetača ohladi. Česen odvij - pazi, da se ne opečeš s paro.


2

Česen iztisni iz olupka in ga skupaj s pečeno cvetačo daj v multipraktik oziroma blender in zmiksaj. Dodaj začimbe, limonin sok in tahini. Vmes po žlicah lahko dodajaš ledeno mrzlo vodo, da dobiš bolj povezano kremo.

Postrezi ga v skodelici, s kapljo olivnega olja ter praženimi sezamovi ali sončničnimi semeni. Sama sem dodala nekaj praženih pinjol.

Dober tek!

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.