True

Veganska orehova potica

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    60 minut

Za praznike si rada vzamem čas in naredim poslastico, ki imamo doma vsi zelo radi. No, pa ne le mi - mislim, da gre za eno izmed najbolj priljubljenih, poznanih in prepoznavnih slovenskih jedi.
Seveda govorim o orehovi potici!

Rastlinska oz. veganska orehova potica, narejena iz izključno rastlinskih sestavin, seveda ni nič manj okusna kot "navadna" potica - če mene vprašaš, je celo obratno.;) Tudi sam postopek priprave je dokaj enak. In po tem receptu mi vedno uspe. Naj uspe tudi tebi!

Pa dober tek.

veganska orehova potica

veganska orehova potica

veganska orehova potica - RECEPT

pripomočki

skleda za mešanje
cedilo
merilne skodelice in žlice
pečica, pekač, peki papir

Sestavine za testo

2,5 skodelice bele pririne moke
2 žlice kokosovega sladkorja
1 zavitek suhega kvasa
1/2 skodelice rastlinskega mleka (toplega)
2 žlici rastlinskega masla ali margarine (stopljenega)

ščep soli


Sestavine za NADEV

2 skodelici mletih orehov
1 skodelica rastlinskega mleka
1/2 skodelice kokosovega sladkorja
3 žlice ruma
1/2 limone (lupinica)
1 žlička rožičeve moke
1 žlica limoninega soka
namočene rozine (po želji)
1

Najprej zamesimo testo.

V skodelici zmešamo kvas, 1 žlico sladkorja in 3 žlice toplega rastlinskega mleka. Pustimo približno 5 minut, da kvas reagira. 

V večjo skledo presejemo moko, dodamo preostali sladkor, stopljeno rastlinsko maslo (ali margarino) in kvasno mešanico. Testo začnemo mešati s kuhalnico in postopoma dolivamo toplo mleko. Ko se sestavine začnejo sprijemati, nadaljujemo gnetenje z rokami. Testo damo na pomokano površino, pokrijemo s prtom in na toplem pustimo vzhajati približno 1 uro oz. toliko časa, da se testo podvoji.

2

Vmes pripravimo orehov nadev.

V teflonski ponvi stopimo sladkor. Nato ga zalijemo z mlekom in vmešamo mlete orehe ter rožičevo moko. Dodamo še rum in limonino lupinico. Maso kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut, da se vse sestavine dobro med seboj povežejo. Vmes večkrat premešamo, da se ne zažge. Če je masa pregosta, lahko dodamo še malo toplega mleka.

3

Nato pripravimo potico

Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v kvadrat, enakomerno namažemo z nadevom in pričnemo zavijati. Če smo testo razvaljali na pomokanem prtu, si pri zvijanju pomagamo kar s prtom. Zavito testo damo v namaščen pekač poljubne oblike (kvadratni, okrogel). Lahko pa zavitek narežemo na manjše dele in jih v nekoliko višji pekač enega zraven drugega polagamo tako, da je prerezani del (nadev) obrnjen navzgor. Tako dobimo nekakšna mini orehova gnezda.

Testo v pekaču potem pokrijemo s svežo krpo in pustimo vzhajati vsaj še kakšno uro. Tik pred peko ga premažemo z mešanico toplega mleka in stopljenega rastlinskega masla. 

Potico pečemo na 180 ºC, 50-60 minut. Čas peke bo odvisen od posamezne pečice. Pečeno in ohlajeno potico potresemo s sladkorjem v prahu.


SERVIRANJE

Pečeno potico najprej ohladimo v pekaču (cca 10-15 minut), nato pa jo prestavimo na rešetko in pustimo, da se popolnoma ohladi. Šele nato jo narežemo in posujemo s sladkorjem v prahu. 

veganska orehova potica

veganska orehova potica

veganska orehova potica

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.