True

Veganski borovničevi kolački (scones)

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

   Čas priprave:    50 minut

"Scones" je oblika peciva, ki pri nas še ni tako poznana. Za razliko od naših "klasičnih" peciv, kjer testo vlijemo v pekač, je testo za te kolačke trše - oblikujemo ga v ploščato kroglo, ki jo narežemo na trikotnike in spečemo. Kolački "scones" so torej drugačni, kot je biskvitno pecivo ali pecivo s krhkim testom.

Scones kolački so hitro narejeni in pečeni, so pa nekoliko trši kot neko puhasto biskvitno pecivo. Vseeno so odlični za popoldanski prigrizek, sploh pa s kakšnim sladkim prelivom ali ob skodelici kave ali čaja.

Veganski borovničevi kolački so idealni za takrat, ko nimaš niti preveč časa niti volje za peko, vseeno pa bi ti pasalo nekaj doma narejenega in okusnega. Poskusi jih!


veganski borovničevi kolački oziroma scones na mizi


veganski borovničevi kolački oziroma scones - Postopek priprave

pripomočki

skleda za mešanje
kuhalnica
merilne skodelice in žlice
pečica
pekač
peki papir

Sestavine

2 skodelici pirine moke
1 jušna žlica mletih lanenih semen
1/4 skodelice kokosovega sladkorja
2 čajni žlički pecilnega praška
1 ščepec soli
1/2 skodelice rastlinskega mleka
1/3 skodelice mehkega kokosovega olja
1/2 skodelice zamrznjenih borovnic
1

V skledi za mešanje zmešaš vse suhe sestavine, nato dodaš kokosovo olje in mleko ter vse skupaj zgneteš v testo. Na koncu vmešaš še borovnice (zamrznjene vmešaš lažje, sveže pa zapiči v testo tik preden kolačke daš v pečico - se pravi ko testo že sploščiš in narežeš na trikotnike).

Veganski borovničevi kolački - postopek priprave

Veganski borovničevi kolački - postopek priprave

2

Testo v obliki diska razporediš na pladenj, obložen s peki papirjem.

Veganski borovničevi kolački - postopek priprave

Z nožem ali spatulo zarežeš oblike kolačkov. 

Veganski borovničevi kolački - postopek priprave

Pečeš v predhodno ogreti pečici na 180ºC. Po 20 minutah pekač vzameš iz pečice in kolačke do konca razrežeš in razporediš bolj narazen.

Veganski borovničevi kolački - postopek priprave

Nato pečeš še nadaljnih 15 minut oziroma toliko, da so pečeni. 

3

Pred serviranjem kolačke ohladiš.

Veganski borovničevi kolački - postopek priprave

SERVIRANJe

Po želji jih lahko posuješ s sladkorjem v prahu ali preliješ z javorjevim sirupom. Super so tudi s kavno kremo iz indijskih oreščkov (recept poišči tukaj).

Dober tek!


veganski borovničevi kolački oziroma scones na mizi

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.