True

Cvetača - podcenjena zelenjava, ki si zasluži več pozornosti

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Večina ljudi, ki ne mara cvetače, je z njo imela najverjetneje kakšno slabo izkušnjo v otroštvu. Povsem razumljivo - razkuhana in nezačinjena cvetača res ni ravno božanska jed. A kot z vso zelenjavo je tudi s cvetačo tako, da je ves trik v tem, kako jo pripravimo. Da ne omenjamo, da je cvetača tudi polna dobrega! 

dve glavi sveže cvetače


Zakaj uživati cvetačo?

  Verjetno veš, da je cvetača nizkokalorična - ima malo ogljikovih hidratov in praktično nič maščob. Je pa zato polna vlaknin, folatov, mangana, magnezija, antioksidantov in različnih vitaminov, tudi vitamina C, K in B6. Ker ima tako malo naravno prisotnih sladkorjev, je cvetača odlična izbira za ljudi z diabetesom oziroma za vsakogar, ki pazi na nivo krvnega sladkorja.

  • Zahvaljujoč vitaminu K cvetača ohranja zdrave kosti.

  • Podpira delovanje živčnega sistema, saj vsebuje folate in vitamin B6.

  • Magnezij pomaga uravnavati krvni pritisk.

  • Množica antioksindantov v cvetači ščiti pred vnetji.

  Vse križnice (cvetača, brokoli, zelje, brstični ohrovt …) naj bi celo ščitile pred rakom! Ne priporoča pa se uživanje surovih ob težavah s ščitnico.

  Kako cvetačo narediti okusno?

  Vrela voda in ščepec soli za najokusnejše cvetačne jedi ne bosta dovolj. Bodi ustvarjalna!

  Cvetača je odličen nadomestek za visoko ogljikovohidratna živila, kot so riž, testo za pico, krompir. Iz cvetače lahko pripraviš tako stir fry kot “testo” za pico. Narežeš jo lahko v cvetačne zrezke, ki jih mariniraš v različnih začimbah, zeliščih, oljih, omakah … in jih popečeš. No, seveda je pa tu tudi cvetačna juha - naj bo tudi ta vsakič nekoliko drugačna. Če cvetačne cvetke na kratko zmelješ v sekljalniku, dobiš cvetačni riž - me ga zamrznemo in dajemo v smutije. V smutiju jo ne okusiš, jim pa da enkratno kremno strukturo! Seveda pa ga lahko uporabiš tudi kot navaden riž. Manjše cvetke lahko spečeš v pečici in pomakaš v razne omakice, mnogi naredijo tudi cvetačne "buffalo wingse"; narediš lahko tudi cvetačni kari, cvetačni pire, cvetačne polpete in še in še.

  grafika s povzetkom, kako lahko pripravimo cvetačo

  Takole cvetačo pripravljamo me - preizkusi naše recepte s cvetačo:

  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.