True

Kaj se bo spremenilo, ko začneš z rastlinsko prehrano? 9 sprememb, ki čakajo vse nove vegane

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

       Razmišljaš, da bi preklopila na rastlinsko prehrano? Odlično!

       Dobrodošla v svetu pisane in raznolike prehrane, po kateri se boš počutila dobro, lahkotno, polno energije … in povsem brez slabe vesti, da delaš kaj, kar škoduje tebi, živalim ali okolju.

       A rastlinska oz. veganska hrana ne pomeni samo črtanja mesa, mleka in mlečnih izdelkov. S seboj prinese še druge spremembe. Nekatere so vidne takoj, druge priplavajo na površje s časom. Nekatere moraš uvesti sama - ene takoj, druge sproti.

       Da ti bo lažje, se dobro pripravi vnaprej. Tudi s pomočjo tega članka, v katerem sem opisala 9 ključnih sprememb, ki se zgodijo vsem novim veganom.

       Pa začniva.

       prehod na vegansko prehrano je lahek, če veš, kje začeti

       1.  Potrebno bo nadomeščanje vitamina B12 s prehranskimi dopolnili

       Vitamin B12 je naravno prisoten samo v živilih živalskega izvora, a je zaradi sodobne proizvodnje hrane tudi tam osiromašen. Tako da je na nek način priporočljiv za vse.

       Ima pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema – med drugim vpliva na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti ter sodeluje v procesu tvorbe rdečih krvničk. Pomanjkanje lahko vodi v izčrpanost, oslabelost, zaprtje, izgubo apetita in telesne teže, anemijo in celo okvare živčnega sistema. Zato morajo vsi vegani to pomembno mikrohranilo v telo vnašati prehranskimi dopolnili. Nujno si priskrbi kakovostno prehransko dopolnilo z vitaminom B12 (najpogosteje je v majhnem spreju, nabrizgaš ga pod jezik enkrat dnevno).


       2.  Morebiti bo potrebno tudi nadomeščanje železa

       Veganska oziroma 100% rastlinska prehrana vsebuje le železo v obliki, ki se v naše telo težje absorbira. Morda bo zato potrebno s prehranskimi dopolnili telesu pomagati, da ga pridobi več. Sicer pa so dobri veganski viri železa stročnice, sončnična semena, rozine in zelenjava s temnimi listi (npr. špinača, kodrolistni ohrovt ipd.). Pri absorpciji železa pomagajo živila, bogata z vitaminom C (npr. citrusi, paprika, brokoli …). Preden pa napadeš trgovino s prehranskimi dopolnili, se raje odloči da svoje telo oziroma obstoječe stanje vseh mineralov in vitaminov potestiraš bodisi preko bioresonance bodisi preko krvnih testov.

       čips iz kodrolistnatega ohrovta, ki je vir železa


       3.  Prijatelji in družina bodo veliko spraševali

       Ljudje so zelo občutljivi, ko pride do prehrane. Sploh pa, ko imajo občutek, da so napadene njihove navade in dolgotrajna prepričanja. Zato (vsaj sprva) opusti potrebo, da jih poskušaš prepričati v karkoli. Izpostavi raje to, da je to tvoja odločitev, za tvoje dobro, in da zate to funkcionira. Izpostavi sebe, ne njih. Dolgoročno bodo spoznali, da je tvoja prehrana verjetno precej pestrejša od njihove, tvoje počutje in nivo energije pa sta sploh neprimerljiva.


       4.  Poiskati moraš nove vire beljakovin

       Beljakovine so gradniki mišic in celega telesa, zato so še kako pomembne. Strokovnjaki priporočajo, da zaužijemo vsaj 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže dnevno (60-kilska ženska naj bi tako zaužila približno 50 g beljakovin dnevno). Najboljši rastlinski viri beljakovin so soja, leča, fižol, kvinoja, sejtan, čičerika, mandlji, semena in drugi.

       Več o tem, kaj so rastlinski viri beljakovin in primer 10 živil, bogatih z rastlinskimi beljakovinami, preberi tukaj.

       čičerikina omleta

        Omleta iz čičerikine moke (recept).


       5.  nadomeščaNjE živil živalskega izvora s slabimi “ponaredki” in junk-foodom je slaba ideja

       Po prehodu na vegansko hrano mnoge zanese na pot ponaredkov in veganskega junk-fooda. Vedno se drži pravila: jej samo hrano, ki ima bogato prehransko vrednost. Če meso in jajca nadomestiš z velikimi količinami belih testenin, kruha, priboljškov, paniranih veganskih zrezkov, veganskih “klobasic”, ki so polne maščob ipd., s tem svojemu telesu ne delaš usluge. Pazi, da ješ nepredelano (polnovredno) hrano, bogato z vitamini in minerali. V nasprotnem primeru te čakajo lakota, višja telesna teža, slaba volja.

       Poglej, kaj so razlike med rastlinsko in polnovredno rastlinsko prehrano.


       6.  prehod na 100% rastlinsko ne bo hiter, ampak postopen

       Žal v večni primerov ni tako, da bi se lepega dne kar zbudili kot vegani. Navade, med katere sodi tudi uživanje živalskih izdelkov, smo pridobivali vse življenje. Zato so zelo zakoreninjene in je vsaka sprememba toliko težja. Ne pričakuj, da te neveganska hrana ne bo več zamikala. Poleg tega so živila živalskega izvora veliko dostopnejša kot veganska (npr. v restavracijah, trgovinah, na druženjih ipd.). Zato spremembe uvajaj postopno in počasi, pri tem pa opazuj, kako se počutiš.

       Preberi več o tem, kaj moraš vedeti, preden začneš z rastlinsko prehrano.


       7.  Pripravi se na branje podatkov o živilih

       Branje nalepk na živilih ni najbolj zabavno, a vegani smo tega vajeni. V mogih se namreč skriva predvsem mleko. A nikar ne skrbi, saj se hitro naučiš, katere izdelke lahko kupuješ brez skrbi. Na srečo so danes večinoma vsi preverjeno veganski izdelki v EU označeni s standardnim znakom (na sliki).

       oznaka, da je živilo 100% rastlinskega izvora: evropski "znak v" (v label)


       8.  Pripravi se na boljše počutje, več energije in lahkotnejše življenje

       Rastlinska prehrana (sploh, če je polnovredna), ti bo prinesla boljše počutje. Delno že zato, ker veš, da tvoje izbire ne škodujejo tebi, živalim ali planetu, delno pa seveda zato, ker je takšna prehrana pisana, zanimiva, polna koristnih hranil, lahko prebavljiva in tvojemu telesu da vse, kar potrebuje za kar najbolj optimalno delovanje. Poleg tega je zelo preprosta, obvladljiva in cenejša.

       Aleksandra s portala Gutsy


       9. Z a hrano boš morda zapravila celo manj kot prej

       Meso in mesni izdelki, pa tudi sir ipd., so med najdražjimi živili. Redko kateri rastlinski izdelek je tako drag (med osnovnimi, nepredelanimi oz. polnovrednimi živili tako dragega sploh ni). Pazi le, da ne kupuješ preveč predelanih ali uvoženih živil, ki so lahko draga. Če ješ lokalno, sezonsko, polnovredno hrano, ki temelji na čim več sveže zelenjave, bo račun v trgovini zagotovo manjši.

                ŽELIŠ ZAČETI JESTI NE LE RASTLINSKO, AMPAK POLNOVREDNO RASTLINSKO PREHRANO?


                Ali pa samo želiš povečati vnos kakovostnih živil rastlinskega izvora, pa ne veš, kje se lotiti?

                Morda že ješ rastlinsko hrano, pa se ti dogaja, da so tvoje jedi “dolgočasne”, ne dovolj pestre, mogoče so tudi preveč komplicirane …

                Ali pa si preprosto želiš razširiti svoja kulinarična ter kuharska obzorja.

                V vsakem primeru bo zate zelo dobrodošla kuharska delavnica v živo: OSNOVE POLNOVREDNE RASTLINSKE PREHRANE.

                Na delavnici bom v živo razložila,
                • kaj je polnovredna rastlinska prehrana,

                • kako vsako rastlinsko jed lahko spremeniš v polnovredno,

                • na kaj moraš paziti pri kreiranju polnovrednih obrokov …

                • Seveda pa bomo skupaj pripravili tudi nekaj jedi, da boš spoznala še nekaj preprostih, a zelo učinkovitih polnovrednih rastlinskih receptov za vso družino.


                Delavnica bo na sporedu večkrat letno. Vse delavnice si lahko ogledaš tukaj.

                Da ne zamudiš datuma naslednje, se prijavi na Gutsy tedenske novičke (obrazec te čaka na dnu oziroma v nogi strani).
                       Kdo je gutsy

                       Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

                       Več o nas >

                       BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

                       3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

                       Želim svoj brezplačen izvod

                       Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

                       Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.