True

Konopljina semena - zakladnica pomembnih hranil

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

  Konoplja je ena prvih znanih pridelovanih rastlin. Konopljina semena postajajo vse popularnejša, kar je tudi pričakovano, saj so prednosti uživanja konopljinih semen ogromne.

  So majhna, okrogle ali celo srčaste oblike, sladko-oreščkastega okusa, zelo hranljiva, polna dobrih maščob, beljakovin in mineralov.

  So odličen vir beljakovin za vse, ki uživate rastlinsko prehrano. V primerjavi z ostalimi semeni so konopljina semena tudi precej bolj okoljsko prijazna.

  Hitra dejstva o konopljinih semenih:

  • Konopljina semena so bogata z makro- in mikrohranili.

  • Konopljino seme je odličen vir omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, visokokakovostnih beljakovin, vlaknin ter mineralov (železa, bakra, magnezija, cinka), vitaminov E in A.

  • Konopljino seme je hipoalergeno, kar pomeni, da je odlično nadomestilo za sojo ali arašide (hiperalergeni živili).

  • Konopljino seme uživamo surovo ali pa ga uporabimo za izdelavo “mleka”, olja, sirnih nadomestkov ali beljakovinskega prehranskega dopolnila (konopljine beljakovine).

  • Zaradi visoke vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin jih je najbolj priporočljivo uživati surova.

  • 2-3 jedilne žlice obroku dodajo neverjetnih 11 g beljakovin.


  konopljina semena v leseni žlici na mizi

  Prehranska vrednost konopljinih semen

  Tako kot chia in lanano seme, tudi konopljina semena slovijo po svoji bogati in ugodni prehranski sestavi.

  Prehranska vrednost konopljinih semen na 100 g je:

  • Kalorije: 527 kcal

  • Beljakovine: 25 g

  • Ogljikovi hidrati: 28 g

   • Od teh sladkorji: 0,7 g

  • Prehranske vlaknine: 28 g

  • Maščobe: 45 g

   • od teh večkrat nenasičene maščobe 36 g

  Konopljina semena vsebujejo beljakovine ugodne aminokislinske sestave, kar pomeni, da je ta podobna nekaterim beljakovinam živalskega izvora. Zato je uživanje konopljinih semen zelo priporočljivo pri posameznikih, ki se prehranjujejo izključno rastlinsko.

  konopljina semena v leseni žlici in keramični skodelici na svetli podlagi

  Prednosti uživanja konopljinih semen -

  zakaj so konopljina semena dobra zate?

  Konopljina semena - bogastvo zdravih maščob

  Konoplina semena so eden izmed najbogatejših virov zdravih maščob. Vsebujejo kar od 25 do 45 % olja, še posebej pa so bogata z dvema pomembnima večkrat nenasičenima maščobnima kislinama: omega-3 in omega-6. Priporočljivo je, da jih zato uživaš surova. Razmerje med maščobnimi kislinami v konopljinih semenih dobro vpliva na vzdrževanje zdravega nivoja holesterola v krvi, delovanje imunskega sistema in uravnavanje presnove (metabolizma).


  Vir kakovostnih beljakovin - konopljino seme vsebuje vseh 10 esencialnih aminokislin

  Nekaterih aminokislin naše telo ne proizvaja samo, zato jih moraš vnašati s prehrano. Konopljina semena se tu še posebej izkažejo: vsebujejo namreč vseh 10 esencialnih (nujnih) aminokislin, ki jih je zgolj z rastlinsko prehrano težko vnesti. Zato so odličen vir kakovostnih rastlinskih beljakovin - z 2 do 3 žlicami konopljinih semen obroku dodaš neverjetnih 11 g beljakovin.


  Konopljina semena in magnezij

  Ali veš, da z 20 grami konopljinih semen zaužiješ več kot četrtino priporočenega dnevnega vnosa magnezija? Ta pomemben element v telesu sodeluje pri neštetih procesih - od delovanja mišic, srca, energijskega metabolizma in ohranjanju zdravih kosti. Zadosten vnos magnezija preprečuje mišične krče, izboljša apetit, uravnava krvni tlak, povezan pa je tudi s preprečevanjem bolezni srca.


  Konopljino seme je tudi odličen vir vitaminov E, A, C, beta karotena in mineralov. Na telo deluje tudi protivnetno in odpravlja različne težave s kožo.

  ženska v rokah drži kupček neoluščenih konopljinih semen

  Neoluščena konopljina semena so odličen prigrizek.


  Varnost uporabe konopljinih semen v prehrani


  Živila, izdelana iz konoplje, lahko vsebujejo THC, kar pri marsikomu sproža vprašanja o varnosti uporabe. V EU vsebnost THC-ja v živilih iz konoplje ne sme presegati 0,2 odstotka v suhi snovi rastline, vsebnost THC-ja v konoplinih semenih pa je zanemarljiva, zato je skrb odveč.

  Ker konopljina semena vsebujejo veliko maščob, je pri uživanju potrebna pozornost, da ne presežeš priporočenega dnevnega vnosa (s 100 grami konopljinih semen bi zaužila 65 % naše dnevne potrebe po maščobah).

  Konopljina semena -

  uporaba v kuhinji in shranjevanje

  SHRANJEVANJE KONOPLJINIH SEMEN

  Ker vsebujejo veliko maščob, konopljina semena lahko neustrezno shranjena postanejo žerka. Zato priporočamo, da jih shraniš v dobro zaprti originalni vrečki (recimo v “zip” vrečki) v hladilniku. To je posebno pomembnov toplih mesecih.


  UPORABA KONOPLJINIH SEMEN V KUHINJI

  Konopljina semena je, kot rečeno, najbolje uživati surova. Neoluščeno seme obroku doda še nekaj vlaknin, popestri pa ga tudi z beljakovinami in maščobami. So prijetno hrustljava, sladkega oreščkastega okusa - zato so primerna za uporabo v najrazličnejših sladkih in slanih jedeh. Predlagamo, da jih potreseš po jedi - zjutraj po kosmičih, čez dan po solatah ali juhah.

  konopljina semena v leseni žlici na svetli podlagi, zraven keramična skodelica

  Konopljina semena lahko uporabiš tudi za pripravo pesta, solatnega preliva, granole, jih dodaš v chia puding ali najljubši smuti, narediš “mleko”, jih vmešaš v humus … Možnosti so odvisne samo od tvoje domišljije. 

  RECEPTI S KONOPLJINIMI semeni

  Recepti s konopljinimi semeni te čakajo tudi na našem portalu.

  Tu je nekaj naših najljubših:

  čokoladno konopljin smuti, zraven je banana in žlica konopljinih semen

  Viri:

  • https://prehrana.si/clanek/196-konoplja-v-prehrani?highlight=WyJrb25vcGxqaW5hIiwic2VtZW5hIiwia29ub3BsamluYSBzZW1lbmEiXQ== (prehranske vrednosti)

  • https://prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/magnezij?highlight=WyJtYWduZXppaiJd

  • https://www.webmd.com/diet/hemp-seeds-good-for-you#1

  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.