True

6 prednosti načrtovanja obrokov (meal planninga) in 2 trika za še več zabave

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

      Za načrtovanje obrokov vnaprej oziroma po angleško meal planning si zagotovo že slišala, če ne drugje pa na družabnih omrežjih, kjer zadnje čase beseda kar pogosto nanese na to zanimivo prakso.

      Prav tako verjetno veš, da je načrtovanje obrokov povsem nekaj drugega kot

      • kuhanje sestavin oziroma živil v večjih količinah ali pa

      • priprava celih jedi vnaprej.

      To razliko in še nekaj več o tem, kako sploh začeti z načrtovanjem, pripravo in zalaganjem kuhinje, sem zapisala v članku Kaj, zakaj in kako: načrtovanje obrokov oz. meal planning, kjer ti razložim vse, kar sem pred leti kot začetnica sama zelo iskala.

          6 Prednosti načrtovanja obrokov
          oz. meal planninga

          Ker želim, da načrtovanje obrokov oz. meal planning in s tem večji delež zaužite polnovredne hrane postane del tvoje vsakdanje rutine, s tabo delim zame 6 zelo pomembnih razlogov, zakaj sta načrtovanje obrokov in priprava sestavin tako zelo učinkovita.

          tabla s povzetimi 6 prednostmi načrtovanja obrokov

          #1: Omogoča ti, da ješ bolj polnovredno hrano

          Najpomembnejši razlog, da se odločiš za načrtovanje obrokov vnaprej, je, da ti ponuja odlično priložnost, da svoje telo veliko učinkoviteje nahraniš in mu ponudiš tisto, kar zares potrebuje.

          Obenem se tako veliko lažje izogneš čustvenemu prehranjevanju, ki te lahko zelo hitro premami, ob tem pa slabo vpliva tako na tvoje telo kot na tvoj um. Ko načrtuješ zdrave, polnovredne obroke, je veliko manj možnosti, da posežeš po hitri in predelani hrani, za katero veš, da ti tvoje telo ne bo najbolj hvaležno.  

          Poleg vsega pa to, da si pripravljaš obroke sama in z ljubeznijo do sebe, že samo po sebi zelo pozitivno vpliva na tvoje telo in počutje.


          #2: Prihrani ti čas, ki ga lahko uporabiš za kaj drugega

          Veliko ljudi, ki prakticirajo meal planning, govori o tem, da kar naenkrat niso več v nenehni bitki s časom, ki ga je zdaj več za otroke, razne dejavnosti in ukvarjanje s sabo.

          Priznam, da se je to tudi meni pred leti zdelo preveč idealistično, ampak sem skozi lastno prakso ugotovila, da je to povsem resnično. 

          Je že res, da je en dan v tednu rezerviran za pripravo sestavin, kar pomeni, da kar nekaj ur preživim v kuhinji, ampak so pa večerje med tednom pripravljene hitreje. Prav tako mi ni treba preživeti vsaj 1 uro na dan v kuhinji za razmišljanje in pripravo večerje, ampak to uro raje izkoristim za karkoli drugega.

          💡 Želiš prihraniti še več časa? Natisni si brezplačno prazno razpredelnico, ki ti pomaga pri načrtovanju obrokov!

          primer praznega natisnjenega tedenskega načrta prehrane


          #3: Zmanjša stres, ki ga lahko doživljaš ob pripravi obrokov

          Ritem življenja je danes zelo pester in včasih mogoče niti ne veš, kje se je izgubil teden. Že tako imaš dovolj stvari, za katere moraš sprejemati pomembne odločitve in se jim posvečati - zakaj bi ti tukaj priprava hrane, ki bi ti morala biti v užitek, še dodatno nalagala stres, ko pa je vse skupaj z malo organizacije in drugačnega pristopa tako enostavno? 

          Načrtovanje že samo enega obroka v dnevu, kar pomeni lahko zgolj dva različna recepta v tednu (primer: med tednom kombiniraš 2 različni večerji), lahko naredi ogromno spremembo v tvojem življenju.

          #4: Prihrani ti nekaj denarja

          Načrtovanje obrokov je vsekakor mlin na vodo tvojemu budgetu, saj so hitri odhodi v trgovino tik pred večerjo nekaj najslabšega za tvojo denarnico. Takrat si lačna, ne veš, kaj bi, ampak veš, da nekaj potrebuješ - in ko prideš v trgovino tvoje oči postanejo mogoče še malenkost večje, kar je sploh očitno, če greš v trgovino z otroki. :) 

          Pa tudi naročila hrane na dom ali pa odhod v restavracijo na “nekaj hitrega” sta manj mogoča scenarija, če imaš obroke načrtovane. Kar pa spet ni dobro le za tvojo denarnico, ampak tudi počutje (hrana iz restavracij je pogosto premastna, preslana in precej slabše kakovosti kot domača).

          Nakupovanje sestavin vnaprej (suhih sestavin mogoče celo v večjih količinah, saj so lahko cenejše in se obdržijo dlje) ti torej ne prihrani le veliko časa, pač pa tudi denarja, saj ne kupuješ nepotrebnih živil.
          Aleksandra med pripravo hrane v kuhinji.

           
          #5: Sama sebi daješ vedeti, da skrbiš zase (in za svojo družino)

          To je občutek, ki je zame neprecenljiv, saj vem, da bomo zaradi tega vsi na boljšem. Vem, da na ta način zelo pomagam sama sebi tako pri svojem polnem urniku kot pri vnosu dobrih, zdravih živil - svojemu telesu dajem vse, kar potrebuje. 

          Svetujem ti, da na načrtovanje in pripravo hrane gledaš kot na nekaj pozitivnega, se tega lotiš z veseljem in ljubeznijo do sebe, saj že samo s tem pripravljena hrana dobi dodatno pozitivno energijo, ki jo kasneje zaužiješ in postane del tvojega telesa. 


          #6: Zmanjša možnost zavržene hrane

          Prepričana sem, da se ti je že kdaj zgodilo, da si v svoji shrambi našla kakšno živilo čez rok, ali pa sta ti zgnila sadje in zelenjava, ker si pozabila, da sta sploh tam. Ker sem prav tako prepričana, da nikomur ni lahko hrane zavreči, je meal planning odlična rešitev, kako se temu lahko izogneš oziroma poskrbiš, da do tega pride čim manjkrat. Eno od načel uspešnega meal planninga je namreč tudi to, da pred načrtovanjem pregledaš stanje v shrambi, da se lažje odločiš glede prioritet pri uporabi sestavin.

          Primer: ko je sezona buč, se jih loti in jih načrtuj za ves teden! Sama pečene buče porabim

          1. v mešani solati s pečeno bučo in drugih polnovrednih solatnih skledah,

          2. na mini veganskih picah oziroma obloženih kruhkih,

          3. v bučni juhi z ingverjem,

          4. v veganskih bučnih njokih          2 trika za več veselja

          med pripravo sestavin v kuhinji

          Velikokrat slišim, da je kuhanje težko, zoprno in kar malo odveč. Tu smo ženske zagotovo zelo različne. Nekatere smo bolj za ustvarjanje v kuhinji, nekaterim pa je to vse prej kot v veselje. Sem pa mnenja, da tudi če spadaš v drugo skupino, si lahko narediš boljše vzdušje v kuhinji in pripravo hrane vsaj malenkostno vzljubiš. 

          Preberi si naslednja 2 trika, ki ti lahko zelo koristita pri hitrejši in mogoče malo bolj zabavni pripravi hrane. 

          Napis kako naj mi bo načrtovanje prehrane v veselje in slika hranjenja

          1. TRIK: Kuhanje = zabava

          Glej na pripravo hrane kot na zabavo. Pristopi h kuhanju kot k nečemu, kar zelo rada počneš. Nikar v kuhinjo ne vstopi z negativno energijo in z mislijo Oh, spet bom celo dopoldne v kuhinji, ampak raje glej na to kot na nekaj pozitivnega, na nekaj, s čimer si boš pridobila dodaten čas v prihajajočih dneh, in nekaj, kar je zelo pozitivno tako zate kot za tvojo družino. 

          Priprava sestavin je lahko nek “hišni dogodek”, pri katerem sodelujete vsi. Seveda je tukaj zelo odvisno, ali imaš otroke in koliko so stari; če jih imaš, sama najbolje poznaš njihove zmožnosti. Vključi v pripravo svojega partnerja, povabi ga, da preživita skupni čas in s tem naredita še nekaj koristnega za oba. 

          Pokliči prijateljico in se skupaj lotita priprave. Mogoče lahko pripravita sestavine za obe, s čimer lahko ubijeta dve muhi na en mah - preživita skupni čas in obenem več naredita.

          In še nekaj: glasba ni nikoli odveč, zato si le zavrti svoje najljubše pesmi in priprava bo že lažja! :)
          Aleksandra med pripravo hrane v kuhinji.

          2. TRIK: Vedno počisti za seboj

          Čiščenje je velikokrat odveč, ker povsem verjamem, da se mnogim ob pogledu na goro posode kar malo zvrti. Mislim, da je to skoraj tako kot s kupi perila, ki ga je treba oprati. :)

          Zavedati se moraš, da po nekaj urah v kuhinji in pripravi npr. dveh končnih jedi in 6 različnih sestavin ostane kar veliko umazane posode. In na koncu si sigurno ne želiš preživeti še dodatnih 2 ur v kuhinji, da bi to pospravila. 

          Rešitev za to je sprotno pospravljanje. Takoj, ko zaključiš s kuhanjem ali peko ene stvari, počisti za seboj. Ko npr. spečeš v pečici zelenjavo in se malo ohladi, jo prestavi v za to namenjeno posodo za shranjevanje in operi pekač. Enako velja za vse lonce in druge pripomočke. Tudi če imaš pomivalni stroj, ga polni sproti in ne pusti, da se nabere vse za na konec. 

          Kaj pa spontanost?

          Mnogi imajo pomisleke, zakaj se lotiti meal planninga, ker jim rutina res ni najbolj po godu in so raje malo bolj spontani pri vseh svojih vsakdanjih aktivnostih ter odločitvah. 

          Sigurno je potencialna “rigidnost” neke vpeljane rutine lahko zelo nezaželena oziroma zastrašujoča. Moj odgovor na to je, da rutina v tvojem življenju na tak ali drugačen način že sigurno obstaja, posebno če imaš otroke in redno hodiš v službo. V tem primeru sta načrtovanje in priprava obrokov vnaprej več kot dobrodošla, ker boš imela čas, da lahko v svoje življenje vneseš aktivnosti, ki jih prej zaradi pomanjkanja časa mogoče nisi uspela. Prav tako pa boš svoji družini lahko nudila kakovostno, polnovredno in doma pripravljeno hrano. 

          Seveda pa se tudi sama ne odpovedujem spontanosti, saj mi prinaša nek občutek svobode; pri tem na načrtovanje obrokov ne gledam kot na nek “odvzem” spontanosti, ker mi omogoča spontanost pri drugih, pogosto pomembnejših rečeh.

          Kadar se mi zaljubi nečesa, kar ni na meniju oziroma nimam pripravljenega, a imam čas pripraviti in s tem ne povzročim tega, da bi šla že pripravljena hrana čez rok, želeno sestavino vključim v obrok.

          To je pri meni večinoma kakšen preliv, ker ravno s tem dosežem tisti občutek spontanosti in razlike - vsakič se lahko igram z okusi in po želji pripravim drugačnega. 

          Aleksandra med pripravo hrane v kuhinji.


          Zelo podobno je z druženjem oziroma spontanimi vabili na obisk. Namesto, da zavrneš druženje s prijateljico in si jezna nase, ker si pripravila obroke za nekaj dni vnaprej, jo raje povabi k sebi domov in skupaj pojejta večerjo, ki je deloma že pripravljena. Sigurno ne bo nihče zavrnil obroka, ki je bil pripravljen z ljubeznijo in veseljem. 


          Poglej na vpeljavo takega načina prehranjevanja v svoje življenje kot na pozitivno spremembo in nikar si že vnaprej in na zalogo ne delaj vprašanj in skrbi.


          Zelo rada bi slišala, katere pozitivne spremembe ti doživljaš na tej novi poti prehranjevanja. Vabim te, da jih z mano deliš preko naših družabnih omrežij (označi @gutsy.si) ali pa mi napišeš privatno sporočilo. 


          Kdo je gutsy

          Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

          Več o nas >

          BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

          3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

          Želim svoj brezplačen izvod

          Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

          Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.