True

Namakanje oreščkov in semen - katere namakati in zakaj?

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Namakanje oreščkov in semen - verjetno gre za nekaj, česar še ne počneš, in razmišljaš, zakaj bi še s tem izgubljala čas.

Tudi me ne želimo komplicirati, zato smo pripravile ta članek, v katerem ti podrobno razložimo, zakaj je namakanje oreščkov in semen pomembno ter katere in kako dolgo je dobro namakati.

Mešani oreščki v skodelici na beli podlagi

Razlogi za namakanje oreščkov in semen

Za namakanje oreščkov in semen obstaja kar nekaj dobrih razlogov.

Najočitnejši je vsekakor ta, da oreščke in semena z namakanjem operemo in z njih očistimo prah, umazanijo ter druge delce, ki so se skoraj zagotovo nanje prijeli med skladiščenjem.

Še nekaj drugih razlogov, zakaj namakati oreščke in semena (še posebej pa oreščke s temno lupinico):

  • odstranjevanje grenčice, ne da bi oreščke bilo treba pražiti;

  • izboljševanje njihove prebavljivosti;

  • odstranjevanje encimskih inhibitorjev iz lupinice (posebej pri mandljih);

  • med namahanjem semena lahko vzkalijo, kar pomeni, da še izboljšamo njihovo prehransko vrednost (tako pripravljena semena imenujemo nakaljena semena);

  • mehčanje za lažjo nadaljnjo uporabo v receptih.

Encimski inhibitorji v lupinici oreščkov so delo narave, ki z njihovo pomočjo poskrbi, da se lahko v prihodnosti namnožijo. Žal pa na na našo prebavo ne delujejo najbolje. Z namakanjem se število encimskih inhibitorjev močno zmanjša, kar pomeni, da ostanejo precej bolj prebavljivi in primerni za uživanje.

Če želiš, da semena postanejo “živa”, jih pusti, da vzkalijo. Nakaljena semena zagotovijo, da se iz njih v prebavilih absorbira več mineralov in antioksidantov.

Katere oreščke je treba namakati?

Vseh oreščkov in semen ni treba namakati, vseeno pa toplo priporočamo, da jih vsaj dobro splakneš pod tekočo vodo (najlaže to narediš s pomočjo cedila). Tako odstraniš prah in druge morebitne neželene delce oziroma umazanijo.

Vsekakor pa toplo priporočamo, da ene oreščke vedno namočiš - to so mandlji. Še posebej, če jih uživaš veliko oziroma vsak dan. Njihova rjava lupinica je namreč bogata z encimskimi inhibitorji, ki se jih v dobro prebave z namakanjem znebiš.

Drugih oreščkov ni nujno treba namakati. Indijske oreščke ali pinjole namakamo predvsem zato, da se zmehčajo in jih lažje uporabimo v nadaljnjih postopkih. Vse pa je odvisno tudi od tvojega blenderja (priporočamo čim zmogljivejši blender).

Čas namakanja oreščkov

Čas namakanja oreščkov je odvisen predvsem od tega, kako trdi so.

Trši kot je orešček, dlje ga namakamo - in obratno.

V spodnji tabli najdeš čas namakanja oreščkov.

Tabela namakanja oreščkov


Sončnična semena se namaka nekaj ur, navadno nekje md 3-6 ur.

Naj namakanje oreščkov in semen ne bo ovira, zaradi katere bi se jim odpovedala.

Namakanju se namreč lahko tudi izogneš, sploh če jih zaužiješ res malo; lahko pa oreščke in semena tudi pražiš - to je še posebej nujno pri izdelavi domačih masel iz oreščkov in semen.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.