True

Kako pripraviti domače maslo iz oreščkov in semen

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

  Si vedela, da lahko popolno maslo iz oreščkov in semen narediš kar sama? In to prav zares hitro in enostavno? Enako kot pri domačih rastlinskih napitkih (kot je mandljevo mleko) tudi za domače maslo iz oreščkov in semen velja, da je skoraj vedno

  • boljše od kupljenega, pa tudi

  • hitrejše narejeno in

  • cenejše.

  Seveda s kupljenimi ni čisto nič narobe, tudi jaz vedno kupim tahini (sezamovo maslo oziroma pasto, s katero pripravljam tudi tahini preliv oziroma namaz ter zeliščni tahini preliv).

  Pozorna bodi le, da kupljena masla ne vsebujejo neželenih dodatkov, kot so sol, sladkor ali palmino olje.

  Vseeno pa ti želim predstaviti, kako enostavna je izdelava domačega masla iz oreščkov ali semen. Potrebuješ le zmogljiv blender in izbrane oreščke ali semena.

  doamača masla iz oreščkov na mizi, zraven so oreščki in žlica

  Kako pripraviti domače maslo
  iz oreščkov ali semen?

  Začnimo kar z namigom za vse, ki ste že poskusile narediti domače mandljevo, lešnikovo ali pa maslo iz katerih drugih oreščkov - poskus pa ste zaključile z zapackano “kepo” oziroma gmoto oreščkov, ki ni bila nič kaj podobna maslu. Se je tudi tvoj poskus končal tako? Naj te pomirim, saj imam zate enostaven trik, ki bo preprečil, da namesto masla dobiš kepo.

  In sicer: vse oreščke in semena pred blendanjem oz. miksanjem prepražimo.

  Praženje bo namreč spodbudilo izločanje naravno prisotne maščobe iz oreščkov in semen, zato v blenderju ali multipraktiku ne bo nastala kepa, ampak pravo maslo!

  Oreščke in semena lahko prepražiš v ponvi ali v pečici.

  • Praženje oreščkov in semen v ponvi: praži jih brez olja, tako da jih nenehno rahlo mešaš, da se ne prismodijo.

  • Praženje oreščkov in semen v pečici: če jih rabiš večjo količino, je najlažje, če jih prepražiš kar v pečici - položi jih na pladenj (brez peki papirja na pladenj) in peci od 10 do največ 20 minut na okrog 160 °C. Boljše je, da jih pražiš (oziroma v tem primeru pečeš) na manj stopinjah in raje malce dlje, da se počasi ogrejejo in pozlatijo (še posebej semena). Seveda pa je vse odvisno tudi od pečice. Če se ti zažgejo, lahko maslo malo pogreni, zato le previdno. Predlagam, da jih spremljaš in vmes občasno premešaš.

  Sledi še drugi korak: ko so oreščki in semena prepraženi in ohlajeni, jih zmiksamo v močnem, hitrem blenderju oziroma multipraktiku (v slednjem bo trajalo dlje - lahko tudi 5 ali več minut).

  To je to!

  Domače maslo iz oreščkov in semen shranimo v steklene kozarčke.

  Še to: vsa masla iz oreščkov in semen se da narediti tudi presna, torej brez praženja. A običajno se to počne s posebnimi stroji - meni doma v blenderju (kljub izjemni zmogljivosti blenderja) to še ni zelo dobro uspelo, saj se vedno naredi kepa. Predvsem bi tukaj izpostavila arašide, lešnike, mandlje, sezam in sončnična semena. Maslo npr. iz indijskih oreščkov in orehov se pripravi res hitro, tudi brez predhodnega praženja.

  Katere pražene oreščke in semena lahko uporabiš
  za domače rastlinsko maslo?

  Za domače rastlinsko maslo lahko uporabiš praktično vse oreščke in semena.

  Med najpogosteje uporabljenimi so zagotovo

  • mandlji

  • lešniki

  • arašidi

  • indijski oreščki

  • sončnična semena

  • bučna semena in

  • sezamova semena

  Indijskih oreščkov ni treba pražiti, ker so že mehki in masleni, zato se bodo hitro spremenili v maslo. Vseeno pa jih lahko prepražiš, če želiš intenzivnejši okus.

  Tudi kokosovih kosmičev in orehov (pakan ali navadnih) ni treba predhodno pražiti, ker so že dovolj mastni, da maslo nastane z lahkoto.

  domače mandljevo maslo v steklenem kozarčku in na nožu za mazanje

  Domače maslo iz oreščkov in semen - recepti

  Domače arašidovo maslo je nekaj, kar vedno pride prav. V kakšni jutranji smoothie skledi, ob pikantnih azijskih jedeh, z jabolkom ali banano … Vsak ga ima najraje po svoje. Namig: med miksanjem arašidom dodaj ščepec soli - malce slano domače arašidovo maslo bo prav vsaki jedi, še posebej pa sladkim, dodalo piko na i.

  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.