True

Navaden ali sladki krompir - kakšna je razlika in katerega izbrati?

Avtor: Eva

Deli s prijatelji

  Prepričana sem, da je krompir pogosta sestavina na tvojem jedilniku. Priljubljen je po vsem svetu - kako tudi ne bi bil, ko pa ga lahko pripravimo na toliko različnih načinov! 

  Navaden krompir je v naših krajih zelo priznan in priljubljen, uživa pa tudi velik ugled, saj velja za poceni, dostopno in okusno, seveda pa tudi zelo hranljivo (nasitno) živilo.

  Sladki krompir je popularnejši postal šele precej kasneje kot navaden; velja pa tudi za “bolj zdravo” različico krompirja. Pa je to res? Kakšne so pravzaprav razlike med navadnim in sladkim krompirjem?

  pečen mladi krompir s pestom v zelenem pekaču

  Razlike med navadnim in

  sladkim krompirjem

  No, vsekakor velja, da si tako ena kot druga različica krompirja zaslužita več priznanja, kot ga v naših očeh običajno imata.

  Morda boš presenečena nad podatkom, da gre za botanično različni rastlini. “Navaden” krompir (Tuberosum solanum) je razhudnikovka (sorodnik paradižnika, paprike in jajčevca), sladki krompir (Ipomoea batatas) pa slakovka.

  Kot vidiš v spodnji tabeli, sta si oba gomolja skoraj do potankosti podobna tako po energijski vrednosti (okrog 90 kCal na 100 g) kot makrohranilni sestavi (imata podoben delež beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, prehranskih vlaknin). 

  tabela primerjave hranilne vrednosti navadnega in sladkega krompirja; vrednosti so skorajda popolnoma enake


  Kaj so torej glavne razlike med navadnim in sladkim krompirjem?

  Predvsem so razlike senzorične narave - sladki krompir je, kot pove že ime, po okusu nekoliko slajši od navadnega, njegovo meso pa je zaradi prisotnosti beta karotena oranžne barve in vsebuje neprimerljivo več vitamina A.

  Navadni krompir sicer za njim prav nič na zaostaja, vsebuje pa predvsem več kalija.

  Oba sta bogata z ogljikovimi hidrati, nasitna, ne vsebujeta maščob in se lahko pohvalita z vsebnostjo vitamina B6 in vitamina C ter drugih pomembnih mikrohranil (vitaminov in mineralov).


  Torej, kateri krompir je boljša izbira -
  sladki ali navadni krompir?

  Ocvrt krompirček, pire z maslom ali čips - če ti je navadni ali sladki krompir najljubši v teh oblikah (z dodatkom maščob), potem zagotovo noben ni prav dobra izbira. To pa ne pomeni, da sicer krompir ni dobra izbira. Važno je le, v kakšni obliki ga zaužiješ.

  Kuhan ali pečen navadni krompir je odlično živilo, ki te nasiti za dlje časa, je pa tudi odličen vir rezistentnega škroba, ki koristi črevesju in uravnavanju krvnega sladkorja. 

  Na drugi strani je sladki krompir primernejši za diabetike, saj ima nekoliko nižji glikemični indeks (GI - podatek, ki pove, koliko določeno živilo vpliva na dvig krvnega sladkorja; živila z visokim GI vplivajo na hitrejši dvig krvnega sladkorja in obratno). Tudi tu velja pozornost, saj naj bi bil GI pečenega sladkega krompirja precej višji kot GI kuhanega sladkega krompirja.

  zelenjavna skleda na mizi, vsebuje koščke sladkega krompirja, fižol, rukolo

  Sladki krompir v družbi druge, tudi neškrobnate zelenjave.

  Privošči si oba!

  Pod črto lahko sklenemo, da sta tako navadni kot sladki krompir oba odličen vir hranil, oba nasitita za dlje časa in vsebujeta nekatera pomembna mikrohranila. Zato izberi tistega, ki ga imaš raje, ali pa ju kombiniraj, da v telo vneseš OH različnih tipov. Oba ti bosta zagotovila pravo dozo energije, ki traja dolgo!

  Pomembno je le, da izbereš svežega (ne predpripravljenega, ki že vsebuje soli, maščobe in aditive) in po možnosti lokalnega. Pripravi kuhanega ali pečenega v pečici z malo olivnega olja, ocvrtemu pa se raje izogni. Da bo absorpcija vitamina A iz sladkega krompirja kar najboljša, mu dodaj nekaj zdravih maščob. Sicer pa se k obema vrstama poda malce soli in veliko svežih zelišč. Na splošno pa se krompirja in njegovih ogljikovih hidratov nikar ne boj, saj gre za pomembno gorivo, ki ga telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Poskrbi le, da krompir - tako kot prav vse ostalo - uživaš zmerno in v kombinaciji z veliko zelenjave.

  V naši zbirki receptov najdeš tudi recept za super okusen Pečen mlad krompir s kombucha pestom ali pa Regratovo solato s kremnim krompirjem. Po končani sezoni regrata, pa le-tega lahko nadomestiš s svežimi kumarami in mlado solato poleti ali pa z radičem oziroma ohrovtom, pozimi.

  nadevan sladki krompir, polnjen s čičeriko in obložen s koščki avokada

  Pečen nadevan sladki krompir je odlično kosilo, ki bo všeč celi družini.

  Vir tabela: https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-vs-potato

  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.