True

Spoznaj kodrolistnatI ohrovt

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

kodrolistnatI ohrovt - trend ali pravi vir vitaminov?

Kodrolistnati ohrovt je ena od tistih sestavin, o kateri zadnje čase sigurno veliko slišiš. Trend, ki se je pred časom začel na zahodu, se je razširil tudi v naše kraje in praktično ne mine objava s to sestavino, ki ji ne bi sledila vprašanja, kje se ga lahko kupi.

Mislim, da si ta super sestavina zagotovo zasluži našo pozornost, saj je zelo vsestranska, z močnim prehranskih "odtisom". Sodi v družino zelja, ohrovta in sodi med zelenolistnato zelenjavo, ki je znana po svoji prehransko bogati sestavi. Kodrolistnati ohrovt se pri nas največkrat pojavi v zeleni ali vijoličasti barvi, prepoznamo pa ga po nakodranih ali gladkih, daljših listih.

Sezona za kodrolistnati ohrovt je nekje od druge polovice poletja pa vse do pozne zime. Naj ti zaupam, da je zelo obstojen, saj mu tudi sneg ne pride do živega. OHROVT JE vir številnih pomembnih mikrohranil


Kodrolistnati ohrovt je izredno bogata sestavina, saj vsebuje ogromno mineralov, vitaminov in antioksidantov: v njem boš našla vitamine A, K, C, B1, B2 in B3, B6, kalcij, baker, magnezij in kalij. Vsebuje izredno malo maščob, ki so strjene v omega 3 maščobne kisline. Zaradi bogate sestave in siceršnje nizke stopnje kalorične sestave kodrolistnati ohrovt sodi med najboljše sestavine na prehranski lestvici. Torej ne gre le za trenutni trend v svetovni kulinariki, pred nami je dejansko pravi zelenjavni kralj.

odličen vir vitamina c in številnih antioksidantov

Vitamin C je izredno pomemben vodotopni antioksidant, ki ga tvoje telo potrebuje za številne življenjsko pomembne funkcije, npr. pri sintezi kolagena, največjega strukturnega proteina v našem telesu. Kodrolistnati ohrovt tako vsebuje kar 4,5-krat več vitamina C kot špinača, ki jo tako radi dodajamo na krožnike predvsem našim malčkom. Skodelica surovega kodrolistnatega ohrovta pa vsebuje celo več vitamina C kot ena pomaranča.

V njem najdeš ogromno antioksidantov, torej molekul, ki pomagajo preprečevati in upočasnjevati oksidacijo drugih molekul. S tem ustavljajo nastanek prostih radikalov v telesu, ki pripomorejo pri poškodbah celic. Ena od takšnih poškodb celic so tudi različne oblike raka.

Z rednim vključevanjem kodrolistnatega ohrovta v svoje obroke vplivaš na nižjo stopnjo holesterola v krvi in s tem pomagaš preprečiti nastajanje možnosti razvoja srčnih bolezni. V raziskavi, ki so jo leta 2008 opravili na južnokorejski univerzi Yonsei, so ugotovili, da se ob 12-tedenskem dnevnem uživanju surovega soka kodrolistnatega ohrovta nivo dobrega holesterola dvigne za 27%, medtem ko slabi holesterol pade za desetino.

Kodrolistnati ohrovt vsebuje tudi vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi, skodelica surovega ohrovta pa vsebuje kar sedemkrat več od minimalnega dnevnega vnosa tega pomembnega vitamina.

Skratka, kodrolistnati ohrovt vsebuje vse najpomembnejše sestavine, ki jih skozi svojo prehrano najverjetneje zaužiješ premalo.

kako uporabiti kodrolistnati ohrovt?

Pri kodrolistnem ohrovtu najpogosteje uporabljaš zgolj liste, saj so stebla za uživanje pretrda. Če imaš doma sokovnik, lahko stebla uporabiš kot eno od sestavin za pripravo jutranjega zelenega soka.

Kodrolistnati ohrovt lahko uživaš surovega, na primer v solati. Pomembno je, da ga prej dobro premasiraš z malo soli, olivnega olja in limone. To je lahko odlična osnova za zelenjavno skledo ali pa dodatek k solati (če ga boš na drobno narezala, se njegovega specifičnega okusa praktično ne bo zaznalo), sendviču ali wrapu.

Odličen je v enolončnicah in različnih juhah, kjer se resnično dobro odreže tisti z nekoliko gladkimi in tanjšimi listi. 

In, seveda, v obliki priljubljenega čipsa. Recept si oglej tukaj.

Kodrolistnati ohrovt je odličen od zgodnje jeseni pa vse do marca. Je izredno nezahteven in ga lahko brez posebne pozornosti posadimo na domači vrt.


Upam, da sem odgovorila na vsa vprašanja in da že veselo razmišljaš, kako boš kodrolistnati ohrovt čim pogosteje dodajala na svoje krožnike in v sklede.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.