True

Težave s prebavo med prazniki? 7 nasvetov, kako med prazniki ohraniti zdravo prebavo

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

        Prazniki so tu!

        Druženja bodo tudi letos verjetno nekoliko omejena, a hrana, pa čeprav le v ožjem družinskem krogu, ostaja pomemben del tega časa. Prenajedanje lahko pripelje do številnih težav - od slabosti, zgage do zapeke in glivičnih vnetij. Zato je tu 7 enostavnih nasvetov, ki te bodo te praznike obvarovali pred prebavnimi težavami.        Verjetno tudi ti že načrtuješ praznične menije, peko sladkih dobrot, razvajanja z jedmi, ki jih običajno ne kuhaš, brskaš za babičinimi recepti z belo moko in tono sladkorja? Seveda s tem ni nič narobe, saj je hrana, sploh kadar gre za tipične praznične jedi, del tradicije in neločljivi del prazničnega vzdušja. A pozor - zmernost naj bo na prvem mestu.

        TEŽAVE S PREBAVO med prazniki, ČE preveč POPUSTIŠ

        Če se med prazniki pri prehrani preveč prepustiš “navdihu” in popustiš pred polno obloženo mizo, svoje telo lahko pripelješ do številnih nevšečnosti.

        Nekaj odvečnih kilogramov, ki so običajna posledica nepremišljenega prenajedanja, ni najhuje, kar se ti lahko zgodi. Pojavijo se namreč lahko še precej hujše neprijetnosti, ki so boleče in ti lahko uničijo druženja, obroke ali celo vse praznike:

        • slabost

        • bolečine v trebušni votlini

        • napihnjenost

        • spahovanje

        • slaba kakovost spanca

        • zgaga

        • glivična vnetja (pri ženskah) in celo

        • popoln kolaps prebavnega sistema.

        In kako se temu lahko izogneš? Preprosto.

        7 preprostih nasvetov, da si med prazniki ne uničiš prebave

        Vseh 7 nasvetov je preizkušenih, popolnoma “obvladljivih” in enostavnih. Pomagali ti bodo, da letos med prazniki ne porušiš ravnovesja svojega črevesja in posledično celega telesa.

        Vsi nasveti so nadvse preprosti in noben od tebe ne zahteva hudega odpovedovanja, načrtovanja ali predznanja. Zato predlagam, da se jih kar lotiš!

        1. Polnovreden zajtrk za podporo črevesju

        Zajtrku z razlogom pogosto rečemo kar najpomembnejši obrok dneva. Z izbiro kakovostnih in lahko prebavljivih živil svojemu telesu zagotoviš dovolj energije za vrhunski začetek dneva, a ga obenem ne obtežiš in ne zapackaš črevesja.

        Zato naj bo vsak dan tvoj zajtrk kakšna jogurtova skleda z domačo granolo (ali pa tudi kupljeno, ke pazi pri vnosu sladkorja), kakšna smuti skleda z “dodatki”. Če si pa bolj za na hitro, si pa tisto smuti skledo prilagodi in zlij v kozarec (naredi smuti). Ne zanemari dejstva, da je zjutraj dobro uživati tudi zelenje. Če imaš možnost kakšno zelenolistno zelenjavo dodati bodisi v smuti bodisi v hladno stiskan sok, kar takoj posezi po njej! 

        Poskrbi tudi, da zajtrka ne preskočiš, saj zaradi posledične lakote do kosila hitreje sprejmeš kakšno odločitev, ki je tvoj prebavni sistem nikakor ne bo vesel.

        Namige za okusne in prebavilom prijazne smutije/smuti sklede ter druge zajtrke poišči med mojimi recepti.


        Za navdih preberi tudi blog: Smoothie skleda - 4 koraki za pripravo

        2. Pojej samo glavno jed in zelenjavno prilogo

        Preskoči veliko količino predjedi, prilog in poobedkov, pojej pa le glavno jed in zelenjavno prilogo. Številne priloge, tudi recimo kremne juhe, bodo ob večjih količinah jedi na mizi za tvoj prebavni sistem enostavno prenaporne. 

        Poskusi se izogniti velikemu vnosu sladkorja takoj po obroku, daj svoji trebušni votlini čas, da si malo oddahne od hrane. 

        Jej počasi in zavestno ter hrano dobro prežveči. Kar pa je najbolj pomembno, ne pozabi na zelenje, ki vsebuje veliko vlaknin in lahko reši tvoj prebavni trakt pred neželenimi posledicami. 

        solatna skleda je jed, ki pomaga, da se ne pojavijo težave s prebavo med prazniki

        3.  Odreci se predpripravljenim jedem in raje ohrani preprostost

        Ko kuhaš doma, točno veš, kaj daš v vsako jed. Ko kupiš predpripravljeno hrano, lahko z gotovostjo pričakuješ številne skrite sladkorje, soli, maščobo, umetne dodatke in arome.

        Zato ne kupuj predpripravljene hrane, ampak raje poenostavi svoj praznični jedilnik tako, da ti bo dopuščal, da vse jedi pripraviš v svoji kuhinji. Tudi enostavne jedi so okusne, predvsem pa zagotovo tudi bolj zdrave in lažje prebavljive. Za bolj pester okus lahko poskrbiš že z nekaj začimbami.

        4.   Na “običajne” dni čim bolj preprosti obroki

        Mnogi radi popustimo čaru praznikov in odmislimo vsa prehranska pravila, ki smo se jih prej nemara držali. Ampak, iskreno - prazniki ne trajajo cel december. :)

        Med praznične štej le nekaj najpomembnejših dni: božični večer in božič, silvestrski večer in novoletni dan. Na ostale dni jej kot običajno, polnovredno in uravnoteženo. Če se držiš še prvega pravila in vsak dan, tudi na praznik, poješ še črevesju prijazen zajtrk, si že na odlični poti ohranjanja črevesnega ravnovesja.

          5.  Posegaj po fermentirani hrani


          Fermentirana hrana je eden najboljših naravnih virov probiotikov, ki ugodno vplivajo na črevesno floro in prebavo na splošno. Zato jo redno dodajaj k svojim “neprazničnim” obrokom. Poleg tega poskusi pojesti še čim več sveže, vlakninaste hrane, zimskih solat, oreščkov, stročnic in semen.

          6.   Ne pozabi na kakovosten spanec in redno telesno aktivnost


          Ne zanemari pomembnosti zadostnega in rednega spanca, da se tvoje telo lahko regenerira. Vsaj 2 uri pred spanjem ne jej.

          Redna vadba oziroma gibanje, čas zase, umirjanje, meditacija in hvaležnost so še druge dejavnosti, ki dobro vplivajo tako na telo kot na um, zato nekaj časa le nameni tudi njim.

          Aleksandra med jogo

             7.  Pazljivo pri pijači


             Zjutraj kavica ali dve, vmes kozarec kole, zvečer vino in pred jedjo nekaj kratkega … Pazljivo! Tudi pijača lahko obremeni tvoj prebavni sistem. Še zlasti se izogni alkoholu in sladkanim pijačam in jih raje zamenjaj za zdrave alternative.

             Pred ali po jedi toplo priporočamo kombucha shote Ayatana, ki vsebujejo kombuchin eliksir in izbrane sestavine, ki pomagajo prebavi (delujejo kot digestiv ali aperitiv, pa še v pomoč imunskemu sistemu so).

             Gazirane sladke pijače zamenjaj za kombucho ali vodni kefir Ayatana, ki bosta potešila tvojo željo po mehurčkih in sladkobi na zdrav način, z njima pa v telo vneseš še žive organizme, ki bodo priskočili na pomoč tvoji prebavi. Kombucha Winter Spice je s svojim okusom zimskih začimb popolna spremljevalka vseh prazničnih dni.

             Zvečer pa se le pogrej ob skodelici nesladkanega zeliščnega čaja.
             kombucha je fermentiran napitek z živimi bakterijami

             SPREJMI IZZIV!


             Kakšni se ti zdijo nasveti? Meni se zdijo dokaj preprosti, zato jih ne bo problem umestiti v vsakdanjik.

             Ker verjamem, da ti lahko uspe, te izzivam:

             izberi vsaj 3 izmed naštetih nasvetov in se jih striktno drži od danes pa vse do novega leta.


             Upaš? Seveda! Z njihovo pomočjo bo tvoja prebava čez praznike ostala urejena, manj bo želodčnih in črevesnih težav, bolečin, neprijetnosti. Ko izziv opraviš, se oglasi v komentarju ali zasebnem sporočilu in se pohvali!

                 So tvoje prebavne težave prehude, da bi jih zmogla premagati sama?

                 Če se ti zdi, da so tvoje prebavne težave prehude ...

                 ... in te

                 • slabost

                 • bolečine v trebušni votlini

                 • napihnjenost

                 • spahovanje

                 • slaba kakovost spanca

                 • zgaga

                 • glivična vnetja (pri ženskah) 

                 • in druge prebavne nevšečnost

                 spremljajo iz dneva v dan, ne samo po nepazljivih odločitvah med prazniki,

                 potem je zate idealna rešitev moj 14-dnevni program Obnovi svoje črevesje.

                 V njem te čaka vse, kar potrebuješ za učinkovito odpravljanje črevesnih težav na dolgi rok:

                 • 14-dnevni celostni spletni program, ki ti pomaga vrniti energijo, obnoviti črevesje in notranji svet spraviti nazaj v zdravo ravnovesje,

                 • kratki zanimivi videi (recepti, gibanje, masaža ...),

                 • vsebina v kratkih sklopih, jih lahko poslušaš kjerkoli in kadarkoli,

                 • 15 + 10 receptov za glavne jedi in prigrizke,

                 • gibalne vaje (joga, vaje za moč),

                 • 12 stekleničk vrhunske kombuche,

                 • 8 stekleničk kombucha shotov,

                 • 2 meditaciji,

                 • 2 tipa samomasaže trenuha in

                 • 2 darili 🎁.

                 Prijavi se na spletni tečaj Obnovi svoje črevesje po znižani ceni!                 Kdo je gutsy

                 Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

                 Več o nas >

                 BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

                 3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

                 Želim svoj brezplačen izvod

                 Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

                 Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.