True

Smoothie skleda - 4 koraki za pripravo

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Smoothie skleda je tako kot smoothie sigurno obrok, s katerim zaužiješ ogromno mineralov, vitaminov in antioksidantov, saj temelji na sadju in zelenjavi, ki sta zelo bogata z omenjenimi mikrohranili.

Če pa smoothie skledo pripraviš oziroma sestavine kombiniraš pravilno, lahko zraven zaužiješ še druga zelo pomembna hranila, kot so beljakovine, zdrave maščobe in ogljikovi hidrati. 

Hkrati pa je priprava smoothie sklede lahko zelo zabavna, saj jo na koncu dekoriraš povsem po lastni želji oziroma navdihu. To je lahko zelo zabavno tudi za otroke, ki si sami pripravijo povsem lastno kreacijo.

Če se odločiš dodati še sadje v prahu, je smoothie skleda lahko zares lepa na pogled. Poskusi z modro spirulino ali rdečo peso. Rezultati so res prava paša za oči. 

Da pa je smoothie skleda ravno pravo ravnovesje med lepim videzom, dobrim okusom in seveda idealno sestavo hranil, ti svetujem, da slediš naslednjim 4 korakom.


Aleksandra na temni podlagi drži v roki smoothie skledo in zraven je pločevinka kombuche

Smoothie skleda - 4 koraki za pripravo
idealnega obroka

Kako pripraviti smoothie skledo? Takšno, da ne bo samo okusna in lepa, ampak tudi hranljiva in polnovredna?

Preprosto!

Sledi spodnjim 4 korakom in zagotovo ti bo uspelo.

4 koraki za pripravo smoothie sklede: izberi osnovo, dodaj zamrznjeno sadje ali zelenjavo, malo tekočine in veliko dodatkov.

#1: Izberi osnovo

Smoothie skleda naj vedno vsebuje eno ali dve sestavini, s katerima dosežeš kremavost, ki je na pogled skoraj podobna sladoledu. 

Osnova je navadno lahko: 

 • banana

 • zamrznjena cvetača

 • zamrznjena zucchini bučka

 • kuhan in zamrznjen bel fižol

 • kuhane in zamrznjene jesenske buče ali sladek krompir

Osnova za smoothie skledo je navadno v večini sestavljena iz škroba in ogljikovih hidratov. Kadar pa si želiš delež teh znižati, naj bodo osnova surove in zamrznjene bučke ali cvetača. 


#2:  Dodaj zamrznjeno sadje in/ali zelenjavo po izbiri

Če je osnova za smoothie skledo sestavljena iz zamrznjenih sestavin, v tem koraku lahko dodaš sveže sadje, npr. razno jagodičevje, hruške, jabolka, kaki, kivi, melono ..., ali pa to sadje predhodno narežeš na koščke in zamrzneš. 

Prav tako lahko dodajaš zelenje, ki je super dopolnilo k hranljivosti smoothie sklede.

Ker pa vem, da vsi radi jemo tudi z očmi, sama rada ločim pripravo zelenih smoothie skled ali smoothijev (oglej si naš smoothie vodič) in pripravo smoothie skled drugih barv (npr. rumena, vijolična, modra, roza). 


3 vrečke napolnjene z zamrznjenim sadjem in zelenjavo na temni podlagi


#3: Dodaj malo tekočine po želji

Pri smoothie skledah količina tekočine igra glavno vlogo, saj ob preveliki količini lahko zelo hitro dobiš smoothie, kar je prav tako super, le dekoriraš ga lahko skromneje kot gostejšo smoothie skledo. 

Tako da ti svetujem, da tekočino dodajaš postopoma oziroma jo prilagodiš moči svojega blenderja. 

Tekočino lahko dodajaš tudi kot ledene kocke in npr. sadje pustiš sveže. 

Tekočina je lahko:


#4 Kombiniraj razne dodatke in se nauči priprave raznih jedi

Ta korak je najbolj zabaven del smoothie sklede in lahko vsebuje sestavine povsem po tvoji želji. 

Lahko pa ta korak izkoristiš kot priložnost za dodajanje tistih hranil, s katerimi dopolniš oziroma uravnovesiš svojo smoothie skledo (če osnova npr. ne vsebuje maščob, jih lahko dodaš kot dodatke - recimo maslo iz oreščkov in semen, zdrobljena kakavova zrna itd.). 

Tukaj lahko dodaš: 

 • granolo, ki je super mešanica ogljikovih hidratov in zdravih maščob (te mika domača čokoladna granola?

 • zdrobljena kakavova zrna (cocoa nibs) 

 • semena in oreščke (lahko pražene)

 • kokosove kosmiče

 • razna masla iz oreščkov in semen

 • malo svežega sadja, npr. jagodičevje, kivi, granatno jabolko, pomarančo ...

kavna smoothie skleda posuta z granolo na beli podlagi

Za hitrejšo pripravo smoothie sklede pa si posip iz mešanice semen lahko pripraviš že vnaprej in ga hraniš v svoji shrambi tudi več tednov. Poskusi naš Vsestranski semenski mix, ki se super ujame v vseh kombinacijah. 

Lahko pa semenom dodaš tudi oreščke, začimbe ali druge dodatke, kot so kakav, kakavova zrna, maca, cvetni prah, sadje v prahu.

Upoštevaj vse 4 korake in zagotavljam ti, da bo tvoja smoothie skleda popoln, polnovreden, uravnotežen in hranljiv obrok!

DELI SVOJO IZKUŠNJO Z NAMI

Kakšna pa je tvoja najljubša kombinacija za smoothie skledo? Deli z nami svoje izkušnje in nas označi na naših socialnih omrežjih @gutsy.si.

Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.