True

Banane - popolno gorivo za uspešen dan

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Če so ti banane všeč, si prava srečnica (no ja, saj si sploh ne predstavljamo, da komu niso všeč!). Banano lahko dobiš vedno in povsod, v vseh oblikah in velikostih ter v različnih stopnjah zrelosti. Poleg tega so zelo ugodne, postalo pa je tudi že splošno znano, koliko prehranskih prednosti ima ta čudoviti sadež. Če želiš o bananah izvedeti več, beri dalje!

narezana banana v skodelici na mizi

Banane so hrana za možgane

  Banane so bogate z vitaminom B6, kalijem, magnezijem ter aminokislinama tirozinom in triptofanom, ki skupaj vplivajo tako na boljši spomin in koncentracijo kot tudi na uravnavanje stresa in tesnobe. Po banani se hitro počutiš bolje, res pa je, da bi jih za res opazno razliko morala zaužiti kar nekaj dnevno. Seveda pa je v banani prisotna tudi glukoza, ki je gorivo možganskim celicam. Zahvaljujoč prisotnim vlakninam se sladkorji (večinoma fruktoza) v kri sproščajo postopoma.

  Banane so popolne za športne navdušence

  Mnoge raziskave so potrdile, da je uživanje banan pred in med daljšo in intenzivnejšo športno dejavnostjo odličen način, da obdržiš zadosten nivo energije za uspešno spopadanje z vajami oziroma vadbo. Kalij preprečuje mišične krče in aritmično bitje srca, do česar lahko pride ob njegovem pomanjkanju - ta težava se zlasti kaže med tekači. Tu še tudi že omenjeni tirozin, ki med vadbo pripomore k večji osredotočenosti, zbranosti in motivaciji. Banane so bogate tudi z železom, ki pri aerobni vadbi pomaga transportirati kisik do celic, in vitaminom C, ki je ključen za dobro absorpcijo železa. 

  bananin smuti v steklenem kozarču s slamico

  Ostale prehranske prednosti banan

  Banane so zelo koristne predvsem za ženske, saj vsebujejo folate, pomembne za zdravo nosečnost. Vitamin B6 tudi zmanjšuje sindrome PMS-ja, ki so povezani s spremembami razpoloženja. Zaradi veliko vlaknin dobro vplivajo na prebavo, zahvaljujoč kombinacije magnezija in kalija znižujejo pritisk ter ohranjajo zdravje kosti.

  Koliko banan dnevno zaužiti?

  Tudi živil, kot so banane, ne uživajmo nekontrolirano. Saj veš, kako pravijo - zmernost je ključna pri vsemu. 2 ali 3 banane na dan so povsem ok. Sploh, ker jih njihova debela lupina ščiti pred vsemi pesticidi in onesnaževalci.

  Kako izbrati popolno banano?

  Popolna banana je tista, ki ima kar največ pomembnih mikrohranil - to pa je takrat, ko je še vedno živo rumena z majhnimi rjavimi madeži. Slednji nikakor niso znak, da je z banano kaj narobe! Banane z rjavimi pikicami naj bi bile kar do 8-krat bolj uspešne pri podpori delovanja belih krvničk kot zelene. Če je banana že cela temno rjava in sluzasta, pa najverjetneje ni več ok. Rahlo zelene banane bodo v nekaj dneh na pultu dozorele. Shranjuj jih na sobni temperaturi, lahko pa jih narežeš in zamrzneš, da so vedno pri roki za smutije ali sladoledne poslastice.

  slika banane z napisom hranljiva banana - gorivo za uspešen dan

  Naši recepti z bananami

  Skoraj vedno jih imamo za osnovo v smutijih, saj dajo neko sadno komponento, ki je obenem tudi zelo hranilna in v blenderju postane lepo kremasta. Poda se praktično z vsemi okusi, ne glede na to, kaj kasneje dodamo.

  Iz prezrelih banan pa vedno z veseljem pripravimo bananin kruh iz prosene moke ali pa naraven bananin sladoled. Super pa so tudi na popečenih kruhkih z maslom iz oreščkov oziroma semen ;)


  Kdo je gutsy

  Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

  Več o nas >

  BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

  3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

  Želim svoj brezplačen izvod

  Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

  Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.