True

Trajnostno prehranjevanje - 8 načinov, kako jesti bolj trajnostno

Avtor: Aleksandra

Deli s prijatelji

Verjetno veš, da trajnostno prehranjevanje pomeni predvsem izbiro okolju prijazne, sezonske in lokalno pridelane hrane. S trajnostnim prehranjevanjem dolgoročno prihraniš denar in čas, predvsem pa proizvedeš manj odpadkov - medtem pa ješ zdravo, kakovostno in uravnoteženo. Kako to doseči?

Lahko bi rekli, da se je človeštvo od nekdaj trajnostno prehranjevalo - a le nekje do 20. stoletja. Nato je sledil ogromen preskok v obdobje masovne industrije, kapitalizma in materializma. Kakovost hrane se je poslabšala, proizvodnja pa močno povečala. Sčasoma je hrana postala dostopnejša in cenejša, na voljo je ogromno predelanih in predpripravljenih živil. Povečana potrošnja se je tako zakoreninila v nas, da je vprašanje, kako se danes sploh še lahko prehranjujemo trajnostno, postalo izredno pomembno.

serviranje solate in drugih zdravih sezonskih živil na krožnik

Zakaj bi se vsakdo moral biti pozoren
na trajnostno prehranjevanje

Sodoben življenjski slog modernega sveta nas je popolnoma odrezal od naših korenin - tudi pri prehrani. Do tega, kar damo v usta, nimamo več pravega odnosa - niti ne vemo, od kod je prišlo, kako je bilo pridelano ali pripravljeno, kako vpliva na naše telo. Vse več ljudi posega po cenejših živilih, pri tem pa spregledajo vse negativne dejavnike, ki bi jih takšna živila lahko imela na njihovo zdravje, lokalno ekonomijo in okolje.

Večina živil, dostopnih v veleblagovnicah in drugih živilskih trgovinah, je uvoženih iz tujine, močno predelanih in temelječih na neobnovljivih virih. Veliko živil, še zlasti bolj eksotičnih, izvira iz držav tretjega sveta, kjer je sodobno suženjstvo popolnoma sprejeto - delavci niso prikrajšani le za pošteno plačilo, pač pa delajo preveč, predolgo in pogosto tudi v zelo nevarnih okoljih. Verjetno poznaš in uporabljaš kar nekaj takšnih živil neslavnega porekla, recimo kakav, avokado, kavo, kvinojo …? Pri izbiri teh živil zato bodi pozorna na določene certifikate, ki zagotavljajo, da je bilo živilo pridelano na način, ki v obzir jemlje tako pridelovalca kot okolje. Kljub temu si ta živila raje privošči samo izjemoma.

Drugi pereč problem sodobnega prehranjevanja oz. živilske industrije pa je seveda tudi izkoriščanje živali v imenu zaslužka - brez obzira do živali, okolja in celo našega zdravja.

Prepričane smo, da se vsega tega že zavedaš, nič pa ni narobe, če drug drugega kdaj pa kdaj opomnimo na dejstvo, da ni vseeno, kaj damo na krožnik in vase - pa če nam je to všeč ali ne. 

rezanje in sekljanje zelenjave na deski

Kako jesti bolj trajnostno?

Portal Gutsy smo ustanovile 3 ženske, ki zelo pazimo na to, da delujemo in živimo kar najbolj trajnostno. Zato smo naredile hiter brainstorming, kako jesti bolj trajnostno. Spodaj so naše ugotovitve.

#1: Obišči lokalno tržnico

Kdaj si šla nazadnje na lokalno tržnico? Pojdi zgodaj, pogovori se z lokalnimi kmeti oz. prodajalci, oglej si, kaj vse ponujajo - in si privošči lokalno vzgojene poljščine, sadje in druge izdelke. Če v neposredni bližini nimaš tržnice, obišči zanesljivo trajnostno trgovino. Kupuj toliko, kot potrebuješ, ali pa naredi načrt, kako boš nakupljeno porabila. Prinesi svojo košaro ali vrečko.


#2: Prednost daj živilom rastlinskega izvora

Z vidika naravnih virov je prehranjevanje z izključno živili rastlinskega izvora najbolj trajnostno. Neskončno mnogo raziskav pa potrjuje, da je rastlinsko (tj. vegansko) prehranjevanje tudi najbolj zdravo. Zato si le privošči, kar ti paše, glej pa, da izbereš čim več sezonskega.

serviranje polnovrednega sezonskega rastlinskega obroka na krožnik


#3: Kuhaj sama!

Preizkušanje novih receptov je lahko stresno, zato si pomagaj s preizkušenimi različicami. Pri tem ti lahko pomagamo me: med recepti na našem portalu poišči številne super recepte, nove ideje za sladke in slane jedi, prigrizke, zajtrke, napitke in še mnogo drugega. Aleksandra poskrbi, da so vsi recepti uravnoteženi in zdravi, pa še hitri in enostavni povrhu.


#4 Jej sezonsko

Nekaj najboljšega, kar lahko narediš, če se želiš prehranjevati res trajnostno, je izbira sezonske hrane.

Granatna jabolka, ohrovt, pesa, citrusi, repa, kislo zelje, kodrolistni ohrovt, jabolka, krompir - vse to so bolj zimska živila, ki se jih da jesti in kombinirati na nešteto načinov.

Brokoli, redkev, regrat in drugo divje spomladansko zelenje, grah ... so znanilci pomladi.

Poleti naj te navdušujejo paradižnik, borovnice, bučke, kumare, solate ...,

jeseni pa kostanj, gobe, hruške, buče in druge jesenske poljščine. Izbire je ogromno!


#5: Pravilno shranjuj in vlagaj

Kot smo rekli v točki 4, je izbira sezonske hrane izredno pomembna, če se želimo prehranjevati trajnostno. A kaj, ko se pozimi izbira svežih poljščin močno skrči … Zato se ustrezno pripravi: poskusi sama kaj vložiti, fermentirati, dehidrirati ali zamrzniti. Glej le, da vse narediš po pravilnih postopkih, ustrezno shraniš in označiš.


#6: Vzgoji svoje pridelke

Če imaš le možnost, vzgoji svoje pridelke! Ogromno je sadja in zelenjave, s katerimi na vrtu ni veliko dela. Začni vsaj s solato, zelišči, bučkami … Lahko jih vzgojiš tudi na balkonu ali terasi. Ko enkrat vidiš, kako hitro nekaj zraste, kar si sama vzgojila, te občutek zasvoji. Nič ni lepšega kot vzgojiti svojo hrano, za katero res 100% veš, kako je bila pridelana. Okus te hrane je daleč najboljši.

živila rastlinskega izvora, pripravljena za uživanje - kruh, solate, namazi


#7: Načrtuj obroke

Načrtovanje obrokov se morda sliši kot dodatna obveznost, a v resnici prinaša same dobre stvari. Ko načrtuješ obroke, za nakupovanje porabiš manj časa in denarja, zavržeš manj hrane, ki se lahko brez planiranja pokvari, se izpostavljaš manjšim količinam stresa, ker točno veš, kaj, kdaj in kje boš kupila ter kdaj boš nakupljeno porabila. V ta načrt naj zato sodi tudi obisk tržnice ali pa zero-waste trgovine.

Redno dopolnjuj svoj nakupovalni seznam - še prej pa preglej hladilnik, shrambo in zamrzovalnik. V njih se namreč skoraj zagotovo skriva še več kot dovolj sestavin za kar nekaj obrokov.


#8: Jej zavestno

Za trenutek se ustavi. Hrano dobro prežveči in se osredotoči na občutke pri hranjenju. Bodi hvaležna za hrano na svojem krožniku, naj ne bo to nekaj samoumevnega. Vse je moral nekdo pridelati - hrana ni nekaj, kar zraste v trgovini. Izbiraj živila, dobra za tvoje zdravje in počutje, in se zavedaj, da navsezadnje rek, da si, kar ješ, še kako drži.

Gutsyke ti želimo veliko moči, energije in dobre volje pri tvoji misiji bolj trajnostnega prehranjevanja. Boš videla, da gre za prijetno potovanje, zapomni pa si tudi, da nihče ni popoln in da tudi tebi ni treba biti. Dovoli si, da narediš najboljše, kakor v danem trenutku zmoreš.

Grafika, ki povzema vseh 8 načinov, kako se bolj trajnostno prehranjevati


Kdo je gutsy

Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ. 

Več o nas >

BREZPLAČNA E-KNJIŽICA

3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI

Želim svoj brezplačen izvod

Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?

Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.