Divje spomladansko zelenje v kuhinji - 4 znanilci pomladi
Avtor: Aleksandra
1.
ČEMAŽ OZIROMA DIVJI ČESEN, ZNANILEC POMLADI
Najprepoznavnejše divje spomladansko zelenje in znanilec pomladi je vsekakor čemaž ali z drugo besedo divji česen. Običajno ga začnemo nabirati z marcem, nadaljujemo pa lahko vse tja do maja (odvisno od nadmorske višine in vremenskih razmer).
Prav tako kot njegov sorodnik česen (s katerim sta si podobna po vonju in okusu), je tudi čemaž znan kot naravni antibiotik, ki čisti kri, prebavila in jetra.
Čemaž v kulinariki
Zaradi svojega izrazitega vonja in okusa po česnu mnogim ni najljubši, vendar se ti dve lastnosti povsem izgubita v kuhanih jedeh. Po drugi strani ga ljudje večinoma obožujejo prav zaradi specifičnega česnastega okusa.
Kuhan čemaž je zelo okusen v raznih juhah, bodisi z dodanim krompirjem, pastinakom ali pa s korenino peteršilja za še dodatni diuretični učinek. Za piko na i taki čemaževi juhi dodamo doma pripravljeno rastlinsko smetano.
Čemaž je odličen tudi v raznih namazih, v pestu ali pa v mogoče malo manj poznani doma pripravljeni kisli smetani iz sončničnih semen z olivnim oljem in čemažem.
V primeru, da je bila letina čemaža prevelika za sprotno uporabo, ga lahko v hladilniku shranimo vse do zime - grobo sesekljanega z olivnim oljem in soljo. Tako imamo dozo vitaminov in spomladanskega divjega zelenja vedno pri roki.
Pozorno pri nabiranju, da ga ne zamenjamo s strupenimi šmarnicami.
2.
Regrat - divje spomladansko zelenje št. 1
Regrat je še eno divje spomladansko zelenje, ki ga vsi poznamo in tudi obožujemo. Kako ga tudi ne bi, ko pa raste skorajda na naših dvoriščih, na bližnjih travnikih pa zagotovo.
Glavna prednost regrata je čiščenje in izločanje strupov iz telesa, saj povečuje odvajanje vode. Na drugi strani pa njegova velika vsebnost vlaknin vpliva na dober prebavni proces.
Regrat v kulinariki
Najbolj poznana in razširjena je uporaba regratovih listov, ki jih lahko poleg v solati uporabimo tudi v obliki prilog, pesta v kombinaciji s praženimi pinjolami ali sončničnimi semeni ali pa kar v najhitrejši obliki - v smutiju.
Poleg regratovih listov pa je super okusna tudi pražena regratova korenina, ki lahko v kombinaciji s korenino cikorije zelo dobro nadomesti klasično kavo. Če temu napitku dodamo še malo doma pripravljenega mandljevega ali lešnikovega mleka, pa dobimo naravnost zmagovalno kombinacijo.
3.
Koprive - okusna nadomestitev špinače
Koprive za marsikoga predstavljajo plevel oziroma pekočo nadlogo, ki se po navadi nahaja ob vrtu.
A koprive v sebi skrivajo veliko pozitivnih lastnosti za naše telo. Med številnimi pozitivnimi lastnostmi kopriv bi izpostavila dve, ki jih dobimo predvsem z uvajanjem kopriv v naše jedilnike. To sta čiščenje jeter in ledvic, saj pomagajo pri odvajanju vode iz telesa, ter pospeševanje prebave in čiščenje strupov iz črevesja.
Koprive v kulinariki
Za kulinarične namene je najbolje nabirati mlade poganjke kopriv, za tiste največje ljubitelje pa so v obliki kakšne okusne juhe primerni tudi malo starejši poganjki.☺
Kot pri vsem pa tudi pri uživanju kopriv velja načelo zmernosti, saj lahko prekomerno uživanje jedi, ki vsebujejo koprive, povzroči zgago. Tako da - uživaj koprive, vendar seveda v kombinaciji z drugimi jedmi.☺
Najbolj klasična uporaba kopriv je v obliki priloge h krompirju, saj jo koprive lahko enačimo s špinačo ali blitvo. Iz kopriv lahko naredimo tudi zelo okusno juho, ki jo izboljšamo z doma pripravljeno smetano iz oreščkov makadamije. Kot dodatek jih lahko dodamo k raznim rižotam, pripravljenim iz riža ali drugih žit (pira, kamut, kvinoja, ajda), ali pa celo k pečenim polpetkom, ki jih lahko pojemo same ali sestavimo v burgerje.
4.
Divji šparglji, polni antioksidantov in mikrohranil
Enako kot vse zgoraj naštete vrste divjega spomladanskega zelenja, imajo tudi šparglji veliko moč odvajanja vode iz telesa. Delovati začnejo že zelo kmalu po zaužitju. Vsebujejo zelo veliko antioksidantov, vlaknin, ki nam pomagajo pri dobrih prebavnih procesih, mineralov, kot sta kalcij in magnezij, ter vitaminov (predvsem folne kisline, ki je zelo pomembna za nosečnice). Štejejo pa jih tudi med afrodiziake.
Divji šparglji v kulinariki
Divje šparglje lahko uživamo toplotno obdelane ali pa kar surove oziroma marinirane z malo olivnega olja, limone, soli in popra. Pogosto jih kombiniramo z raznimi rižotami ali pa jih pripravimo v raznih juhah. Zelo dobri so tudi marinirani - kot dodatek k presnim ali pečenim krekerjem oziroma raznim sendvičem.
DIVJE Spomladansko zelenje v kuhinji
- recepti
Za navdih, kako divje spomladansko zelenje uporabiti v kuhinji, smo zbrale nekaj receptov z našega portala. Ne ustraši se nekoliko “drugačnih” sestavin in si jih mirno privošči. Prepričane smo, da ti bodo všeč!
-
Pesto kruhki (kodrolistni ohrovt nadomestimo s čemažem)
V komentar nam sporoči, kako divje spomladansko zelenje, ki ga lahko naberemo v naravi, najraje uživaš ti. Vedno smo vesele novih idej!
Še to ...
Z divjim (in tudi malo manj divjim ;)) smo ustvarjali na eni izmed prejšnjih delavnic Kuhaj z Gutsy. Če tudi tebi manjka idej, kako popestriti svoj jedilnik in kako začeti kuhati drugače, boljše, inovativno in zares okusno, zgolj z rastlinskimi sestavinami, se nam naslednjič pridruži!
Preberi več o kulinaričnih delavnicah polnovredne rastlinske prehrane
Se vidimo? :)
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.