Čas priprave: 30 minut
Št. porcij: 2
Rižota, ki ni iz riža. Glavna sestavina je namreč prosena kaša. Ime kremna rižota iz prosene kaše je dobila zaradi dodatka domačega mandljevega mleka, piko na i pa ji da jušna osnova, na kateri je skuhana. Kot dodatek se ji odlično priležejo veganski parmezan posip, soparjena oziroma pečena cvetača in nekaj vejic timijana.
potrebuješ
lonec/globoka ponev za kuhanje |
nož in deska |
kuhalnica |
Sestavine
1 | skodelice | prosene kaše |
1 |
|
sesekljana čebula |
1/4 | skodelice | belega vina |
1/2 | litra | zelenjavne jušne osnove ali vode |
1 | skodelice | domačega mandljevega mleka |
1 | čajna žlička | kurkume v prahu |
1/2 | čajne žličke | koriandra v prahu |
sol in poper po okusu | ||
|
|
olivno olje za ponev |
kremna rižota iz prosene kaše - Postopek priprave
V loncu oziroma globoki ponvi na malo olja popražiš čebulo, da postekleni.
Začiniš, dodaš oprano proseno kašo in pražiš še nekje 5 minut. Vmes nenehno mešaš, da se kaša ne prižge.
Nato postopoma dolivaš vodo oziroma jušno osnovo in pokrito kuhaš nekje 15 minut. Vmes večkrat pomešaš.
Nato doliješ vino in domače mandljevo mleko. Kuhaš še nadaljnjih 5 minut, da vino izpari in se okusi dobro premešajo.
SERVIRANJe
Rižoto serviraš na krožnik in po vrhu lahko posuješ s praženimi pinjolami, soparjenimi ali praženimi koščki cvetače in domačim veganskim parmezan posipom.
Trik
Cvetačo lahko zamenjaš s katerokoli drugo zelenjavo, kot je npr. brokoli, naribano korenje, soparjena pesa, ali pa v rižoto vmešaš mlado zelenje.
Kdo je gutsy
Gutsy je portal, ki te zaobjame kot celoto in kjer na enem mestu najdeš vse za: polnovredno rastlinsko prehrano, zavedno gibanje ter skrb za telo in um. Me ti damo orodja, ti pa zase vzameš, kar potrebuješ.
BREZPLAČNA E-KNJIŽICA
3 ZDRAVI SLADKI POPOLDANSKI PRIGRIZKI
Se ti kdaj zgodi, da ti "pade cuker" in želiš na hitro pojesti nekaj sladkega in obenem zdravega?
Če potrebuješ idejo, kaj bi to bilo, si obvezno prenesi našo brezplačno e-knjižico s 3 sladkimi, a zdravimi recepti za popoldanske prigrizke.